Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 02 sie 2006 1:04:21 
   Tytuł: To się pochwalę :)
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 wrz 2003 14:00:22
Posty: 1037
Lokalizacja: Katowice
Od kilku godzin mam w domu łącze z 3s, postanowiłem więc się tym faktem przed Wami pochwalić :)

Niestety link radiowy który aktualnie łączy moje mieszkanie z sieciową serwerownią zapewnia mi transfer tylko ~1500kB/s i właśnie tyle od dzisiaj wyciągam z internetu (i to symetrycznie) :zlosnik:
Strony ładują się jak na lanie, pingi do większości contentu 8-12ms
A to wszystko za 25zł / miesięcznie :ok:

Niech żyją trzy-esy i amatorskie sieci :ok:

PS. Przez pierwsze kilkanaście minut nie byliśmy przycięci na routerze, wówczas wgetem z ftp.icm.edu.pl pobierałem 4800kB/s :ups:


Na górę
Post: wt, 29 sie 2006 0:21:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 02 lip 2006 9:29:08
Posty: 832
format pisze:
A to wszystko za 25zł / miesięcznie :ok:


Taniocha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Można dzielić łącze?

Szkoda że u mnie tego nie ma :placzek:

_________________
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie podejrzewałem, że na świecie jest tak wielu idiotów (Stanisław Lem).
Michał


Na górę
Post: wt, 29 sie 2006 1:29:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
Hehehe! Nosz niezle format!

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 29 sie 2006 20:11:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Format jest jakieś mieszkanie na sprzedarz koło ciebie? :P Też chce tam mieszkać i mieć taki net!


Na górę
   
Post: ndz, 03 wrz 2006 12:07:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Jakim cudem to takie tanie?


Na górę
   
Post: ndz, 03 wrz 2006 12:52:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 wrz 2003 14:00:22
Posty: 1037
Lokalizacja: Katowice
Wojtka się zapytaj :)


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2006 12:58:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Może tak nick podać? :)


Na górę
   
Post: ndz, 03 wrz 2006 12:59:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1881
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Wojciech A. ;) poszukaj :)


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2006 13:08:19 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6560
Lokalizacja: Polska
Pan Wojciech Apel :)
http://www.3s.pl/index.php?mgid=zarzad

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2006 13:08:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6560
Lokalizacja: Polska
Pan Wojciech Apel :)
Obrazek

Sorry za flooda ale coś proxy mi zaświrowało ;/

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2006 21:42:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 24 gru 2005 16:29:36
Posty: 15
hmm trzeba sie zastanowic nad tym 3s :D ja mieszkam w sosnowcu na zagórzu i widze ze tu juz dotarli ze swiatlowodami :)ciekawy jestem jakie ceny za dostawe neta proponuja dla małych sieci osiedlowych ...


Na górę
Post: pn, 04 wrz 2006 17:56:52 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 326
Lokalizacja: Gliwice
Dla równowagi, oprócz mojego zdjęcia dodam jeszczę kilka:

Oto mój kot na moim płocie.

Obrazek



W zeszłą sobotę musieliśmy zrobić dość poważną przebudowę naszej sieci. Jedna z muf światłowodowych w Katowicach (rejon rynku i ul. Warszawskiej) była wąskim gardłem naszej sieci - jej pojemność (144 spawy) była stanowczo za mała, więc musieliśmy ją wymienić na większą, taką do 500 spawów.

Oto zdjęcia z tej akcji:

Na początek należało wypruć starą mufę. To co widzicie zna zdjęciu to mufa typu FOSC firmy Raichem
Obrazek


potem długo się siedziało i dłubało w nowej
Obrazek


takie to dłubanie.... mufa systemu FIST firmy Raichem - nie żebym robił reklame, ale naprawdę osprzęt Raichema jest dopracowany.
Obrazek


A oo zdobywcy, Sergiusz (Sergio), Leszek (Hipis) i Szymon (Simon):
Obrazek


W tej chwili możemy lepiej wykorzystać walory naszej sieci, w szczególności poprzez tworzenie pętelek i wpinanie klientów dwoma, niezależnymi drogami. Lepiej będą pracować nasze kable idące z Katowic do Chorzowa i Bytomia a również do Sonowca przez Siemianowice.

Pierwsze sieci osiedlowe już zdecydowały się na taką bezpieczną usługę, bo jak się okazuje z powodu kradzieży kabli miedzianych dość często nasze kable są przecinane przez złomiarzy co naraża Was i Waszych klientów na niepotrzebne stresy a nas na tłumaczenie się, dlaczego nie działa. A tak, jak jest wpięcie w dwa zapętlone węzły to sieć i sieci działają lepiej.


Na górę
Post: pn, 04 wrz 2006 18:36:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6560
Lokalizacja: Polska
No to tylko porzyczyć więcej takich udanych akcji :D
Fajny kot :), ale mój owczarek niemiecki by go schrupał :D
Obrazek


Jak by go złapał....

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 04 wrz 2006 19:47:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 02 lip 2006 9:29:08
Posty: 832
Cytuj:
Fajny kot :), ale mój owczarek niemiecki by go schrupał :D

hehe :D

_________________
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie podejrzewałem, że na świecie jest tak wielu idiotów (Stanisław Lem).

Michał


Ostatnio zmieniony wt, 09 sty 2007 20:49:58 przez MacGyver., łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 04 wrz 2006 20:32:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 wrz 2003 14:00:22
Posty: 1037
Lokalizacja: Katowice
Dla zachowania równowagi postanowiłem opublikować bardzo związane z tematyką tegoż forum popiersie Aleksandra Graham Bella - wynalazcy telefonu

Obrazek


Na górę
Post: pn, 04 wrz 2006 21:45:43 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 02 lip 2006 9:29:08
Posty: 832
Najpierw był telegraf. Co do tego ma telegraf? Otóż w ten sam sposób są przekazywane dane na skrętce w postaci impulsów o różnej długości. A w światłowodzie te impulsy elektryczne są zastąpione przez impulsy świetlne które generuje dioda LED, zaś do odczytu zostaje użyta fotokomórka. Drogą światła jest światłowód (przezroczyste włókno pokryte płaszczem odbijającym światło - coś jak lustro). Światło przy zakręcie odbija się od płaszcza i biegnie niekiedy zygzakiem. W porównaniu do miedzi długość światłowodu jest ograniczona jego przezroczystością. Chodzi o to że możemy ciągnąć światłowód dopóki nie słumi światła, zaś miedź ma oporność ograniczającą prąd co przy długim kablu może stłumić prąd do zera i w porównaniu ze światłowodem na długich odległościach przegrywa.
Czy dobrze mówię Panie Wojtku?

_________________
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie podejrzewałem, że na świecie jest tak wielu idiotów (Stanisław Lem).

Michał


Na górę
Post: pn, 04 wrz 2006 21:59:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 326
Lokalizacja: Gliwice
Michałz1010 pisze:
.....
Czy dobrze mówię Panie Wojtku?


świetnie.... no i jeszcze jest "równanie telegrafistów" w linii długiej (skętce) i dyspersja chromatyczna w światłowodach.


Na górę
Post: wt, 05 wrz 2006 6:31:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4429
Lokalizacja: woj Śląskie
Nie jestem biegły w światłowodach - moze mi ktoś wyjąsnić na czym polega pojemność muf? Co daje zwiększenie pojemności przy założeniu że kabel pozostaje ten sam?

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 05 wrz 2006 16:40:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 326
Lokalizacja: Gliwice
Jardo pisze:
Nie jestem biegły w światłowodach - moze mi ktoś wyjąsnić na czym polega pojemność muf? Co daje zwiększenie pojemności przy założeniu że kabel pozostaje ten sam?


Pojemność mufy to liczba kabli jakie możesz do niej wprowadzić i liczba spawów włókien, jakie możesz w niej pomieścić. Bo światłowody to się spawa a spawy są delitakne i wymagają osłony w postaci mufy.

Jeżeli masz kabel, powiedzmy 96J i chcesz zrobić odejście w bok, na kabel 24J w ten sposób, że 12J odejdzie i 12J dojdzie - to musisz zrobić 24 (lub więcej) spawów.


Na górę
Post: wt, 16 paź 2007 14:08:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 06 paź 2007 20:52:31
Posty: 10
Wojciech Apel pisze:
W zeszłą sobotę musieliśmy zrobić dość poważną przebudowę naszej sieci. Jedna z muf światłowodowych w Katowicach (rejon rynku i ul. Warszawskiej) była wąskim gardłem naszej sieci - jej pojemność (144 spawy) była stanowczo za mała, więc musieliśmy ją wymienić na większą, taką do 500 spawów.


Taka mufa jest otwieralna celem dołożenia jakiegoś kabla?
Nie zalewa się teego jakąś masą?


Na górę
Post: wt, 16 paź 2007 19:29:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 18 lis 2003 22:54:41
Posty: 584
JMD pisze:
Wojciech Apel pisze:
W zeszłą sobotę musieliśmy zrobić dość poważną przebudowę naszej sieci. Jedna z muf światłowodowych w Katowicach (rejon rynku i ul. Warszawskiej) była wąskim gardłem naszej sieci - jej pojemność (144 spawy) była stanowczo za mała, więc musieliśmy ją wymienić na większą, taką do 500 spawów.


Taka mufa jest otwieralna celem dołożenia jakiegoś kabla?
Nie zalewa się teego jakąś masą?


Tak mozna otworzyc i cos dolozyc, zalezy czy przewidziano to dokladanie.
Niczym sie nie zalewa, w zestawie sa np. tylko pochlaniacze wilgoci do wsadzenia do srodka i tyle.

Bym pokazal zdjecia do smiechu spawania swiatla na desce ze starej palety he he. Taka mufa budzetowa dla jednego bloku :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 lip 2018 4:19:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderator: Administratorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl