Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 15 lis 2007 18:35:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
Informacja o projekcie będzie podana w trakcie jesienne Pizzy Administratorów. Osoby zainteresowane proszę o kontakt.

W.


Na górę
Post: pt, 16 lis 2007 17:30:44 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 12 lis 2003 11:23:56
Posty: 1098
Fajna inicjatywa :) . Dobrze, że przybywa punktów wymiany ruchu z innymi sieciami.
Mam jedno pytanie do Pana Wojciecha Apela. Ostatnio zaglądnąłem na stronę 3S.pl a konkretnie na mapkę zasięgu sieci i u góry w ramce na pasku wyświetliło mi się 2006m12. A teraz pytanie: Czy od tego czasu nie przybyło ani metra nowego światła, że dalej jest mapka zasięgu z przed roku ??. Albo plany budowy nowych traktów nie uległy zmianie np. kierunków ?.


Na górę
Post: pt, 16 lis 2007 20:44:43 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 wrz 2003 14:00:22
Posty: 1039
Lokalizacja: Katowice
Wojtku, rozumiem że chodzi tu o 3s.p2p w ramach peeringu, a nie tranzytu Waszą siecią jak to ma miejsce teraz ?


Na górę
Post: sob, 17 lis 2007 13:27:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
dragonite pisze:
... Czy od tego czasu nie przybyło ani metra nowego światła, że dalej jest mapka zasięgu z przed roku ??. Albo plany budowy nowych traktów nie uległy zmianie np. kierunków ?.


No to produkuję nowy obrazek. Oto on.

Obrazek


Na górę
Post: sob, 17 lis 2007 13:30:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
Piotr Suchowski pisze:
Wojtku, rozumiem że chodzi tu o 3s.p2p w ramach peeringu, a nie tranzytu Waszą siecią jak to ma miejsce teraz ?


3S-IX to nieco inne podejście. Po prostu wiele sieci (a może i większość) przeszła już na VLANy na styku i na każdym VLANie świadczona jest inna usługa. Jest VLAN pod IP, VLAN pod IPTV to może być też VLAN dla lokalnej wymiany ruchu, którą każdy może wykorzystywać tak jak chce, w szczególności można spiąć LANy sieci w L2 z pominięciem L3. Trudno jest na routerkach Linuxowych zarządzać pasmem powyżej 100Mb/s i dlatego lepiej nim nie zarządzać.

W.


Na górę
Post: wt, 18 gru 2007 0:45:34 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
Dziś 3S-IX zostało odpalone i wymiana ruchu na Śląsku i w Zagłebiu z pominięciem routerów 3S (wszystko w L2) stała się faktem.

Zapraszamy do podłączania się firmy nie będące klientami 3S. Cennik jest prosty - 100Mb/s za 1000zł wpięcia w dowolny (poza warszawskim) węzeł 3S-Metro Ethernet . Większe wolumeny negocjujemy.

Zapraszamy.

W.


Na górę
Post: wt, 18 gru 2007 11:29:27 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 wrz 2003 14:00:22
Posty: 1039
Lokalizacja: Katowice
Potwierdzam, działa i ma się dobrze.
Kod:
10:36:45 (4.03 MB/s) - `1giga.zip' saved [1048743290/1048743290]

niestety, niewiele więcej będzie - bierzemy tylko 30Mbps


Na górę
Post: sob, 01 mar 2008 17:50:30 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 12 lis 2003 11:23:56
Posty: 1098
Nie abym sie czepiał ale dalej mapka sieci 3S nie jest uaktualniona. Trafiłem na prezentacje 3s podczas IT-medica 6 luty 2008. Na prezentacji można zobaczyć, że sieć duktów światłowodowych dochodzi do Miasteczka Śląskiego na stronie internetowej, że dopiero w budowie.
Następnie, że jest węzeł Metro Ethernet w Rybniku w mapce zero informacji.
Ale co ciekawe na stronie w mapce jest zaznaczone światełko dzierżawione z Piekar do Grodziec a na prezentacji go nie ma :)
Link do prezentacji: http://www.it-medica.silesia.pl/prezent ... wodowe.pdf


Na górę
Post: sob, 01 mar 2008 17:58:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15826
Lokalizacja: Wrocław
chcialbym takze poinformowac ze podczas prezentacji firmy netpoint we wroclawiu 2 tygodnie temu wykorzystano mapki 3s

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: sob, 01 mar 2008 23:41:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
dragonite pisze:
Nie abym sie czepiał ale dalej mapka sieci 3S nie jest uaktualniona. ...


No cóż. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Troszkę lenistwa, troszkę zabiegania i mimo iż powstają nowe mapy, to jakoś ich nie uzupełniam na stronie bo...

Ale
1. Niedługo będzie nowy serwis WWW sieci 3S i w nim inaczej zorganizuje mapy, więc łatwiej mi będzie wgrywać nowe.
2. Sieć jednak często się zmienia. Budujemy nowe odcinki - przykład: Miasteczko, które jest gotowe na odcinku TG-Miasteczko ale w samych TG są małe dziurki co skutecznie uniemożliwia wdmuchanie kabla. Do tego w Bytomiu są jakieś problemy z przewiertami na trasie kolejowej... ale już niedługo...
3. Grodziec... no cóż, temat trudny ale pracujemy. Dzierżawy pojawiają się i znikają, choć Rybnik wydaje się być już na stałe i już prawie z dwóch stron, przy czym to pierwsze łącza które są szybsze niż GE a przy tym nie trunkowane.
4. Niedługo 3S - Metro będzie upgradowana na 10GE bo obecne trunki 3*GE się już kończą.
5. Węzeł 3S Metro - Gliwice-WAK już się zlikwidował, bo w zasadzie nigdy nie miało go być. Był, bo brakowało włókien. Jest nowy kabel, więc sieć jest ulepszona, bo jeden hop mniej przy awariach.

Dziękuję za zachętę do rzetelności w prowadzeniu i publikowaniu map.


Na górę
Post: sob, 01 mar 2008 23:45:02 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
Lukasz Piotrowski pisze:
chcialbym takze poinformowac ze podczas prezentacji firmy netpoint we wroclawiu 2 tygodnie temu wykorzystano mapki 3s


Wow! Nic mi o tym nie wiadomo!
- Czy chodzi o firmę http://www.netpoint.pl/ ? Nie znam nikogo z tej firmy a o firmie pierwsze słyszę.
- W jakim kontekście pojawiła się moja mapka?

Wojtek


Na górę
Post: sob, 01 mar 2008 23:48:05 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15826
Lokalizacja: Wrocław
tak, podczas "szkolenia" przygotowanego przez tą firmę. Jednak tą prezentację prowadziła dla nich firma dystrybująca sprzęt - elmat sp. z o.o. - pojawiło się jako przykład dużej sieci mającej uruchomiony metro ethernet oraz porobione ringi... myślałem, że zapytali o zgodę..

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: ndz, 02 mar 2008 0:00:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
Lukasz Piotrowski pisze:
tak, podczas "szkolenia" przygotowanego przez tą firmę. Jednak tą prezentację prowadziła dla nich firma dystrybująca sprzęt - elmat sp. z o.o. - pojawiło się jako przykład dużej sieci mającej uruchomiony metro ethernet oraz porobione ringi... myślałem, że zapytali o zgodę..


Elmat.... no tak. Pewnie Dawid albo Bartosz. Ale ani 3S u nich swiczy nie kupuje (3S to 100% Cisco) ani operatorzy współpracujący z 3S za tymi swiczami nie przepadają, bo do IPTV potrzebne (i tańsze) są inne.

Za to na pewno mają fajne bajerki światłowodowe, złączki, paczkordy, przyłącznice... średnia półka, więc cena niska, jakość właściwa.

W.


Na górę
Post: ndz, 02 mar 2008 3:10:34 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 19 sty 2008 0:25:38
Posty: 374
Lokalizacja: Myszków
ps. szkolenie bylo z tej firmy :) http://www.bezprzewodowcy.com/


Na górę
Post: ndz, 02 mar 2008 14:37:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15826
Lokalizacja: Wrocław
Wojciech Apel pisze:
Elmat.... no tak. Pewnie Dawid albo Bartosz. Ale ani 3S u nich swiczy nie kupuje (3S to 100% Cisco) ani operatorzy współpracujący z 3S za tymi swiczami nie przepadają, bo do IPTV potrzebne (i tańsze) są inne.

Cytuj:
- „Sieci światłowodowe“ poprowadzi inż. Marcin Kamiński

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: ndz, 02 mar 2008 19:28:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 12 lis 2003 11:23:56
Posty: 1098
Jak już tak rozmawiamy, to ciekawi mnie czy 3S będzie obecny na konferencji: „Jak rozbudowywać infrastrukturę teleinformatyczną w Województwie Śląskim z wykorzystaniem środków UE” organizowany przez Rudzki Inkubator Przedsiębiorczości w dniu 27 marca 2008.

Więcej informacji na ten temat: www.inkubatorrudzki.pl/pl/10/1203674372/1


Na górę
Post: ndz, 02 mar 2008 20:00:23 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
dragonite pisze:
Jak już tak rozmawiamy, to ciekawi mnie czy 3S będzie obecny na konferencji: „Jak rozbudowywać infrastrukturę teleinformatyczną w Województwie Śląskim z wykorzystaniem środków UE” organizowany przez Rudzki Inkubator Przedsiębiorczości w dniu 27 marca 2008.

Więcej informacji na ten temat: www.inkubatorrudzki.pl/pl/10/1203674372/1


Tak, na pewno Jacek albo Zbyszek bo ja zbyt się na takich konferencjach denerwuje.

W.


Na górę
Post: wt, 06 maja 2008 7:53:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 05 maja 2008 21:03:14
Posty: 1
Zastanawiam sie jak jest z siecia, internetem (jestem zielony), 3S sprzedaje lacze, a czy on od kogos kupuje?


Na górę
Post: wt, 06 maja 2008 12:23:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15826
Lokalizacja: Wrocław
3S jest sporym operatorem, co najwyżej tranzyt kupuje w sieciach typu L3 czy Telia.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 06 maja 2008 12:32:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 wrz 2003 14:00:22
Posty: 1039
Lokalizacja: Katowice
Mądra wikipedia czuwa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tier_1_carrier
http://en.wikipedia.org/wiki/Tier_2_network


Na górę
Post: czw, 11 gru 2008 20:41:24 
   Tytuł: 3S<->Sileman
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 gru 2008 20:22:38
Posty: 6
Lokalizacja: Radzionków
Drogi Wojtku, gadalismy kiedys telefonicznie. powiedz mi co do wymiany ruchu jak to bedzie wygladac z silemanem, slyszalem w tej chwili ze obie sieci maja juz wymiane ruchu za ktora nikt nie musi placic , co z silemanem i klasami ipkow ktore sa dopisane do peeringu w silemanie?


Na górę
Post: pt, 12 gru 2008 18:19:31 
   Tytuł: Re: 3S<->Sileman
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
Bart3k pisze:
Drogi Wojtku, gadalismy kiedys telefonicznie. powiedz mi co do wymiany ruchu jak to bedzie wygladac z silemanem, slyszalem w tej chwili ze obie sieci maja juz wymiane ruchu za ktora nikt nie musi placic , co z silemanem i klasami ipkow ktore sa dopisane do peeringu w silemanie?


Prawdę mówiąc nie wiem jak to jest na dzień dzisiejszy. Na pewno styki światłowodowe (w L1) są z Silemanem zrobione, na pewno są styki w L2 ale jak leci ruch IP czyli L3 nie wiem. Może peerujemy się w PL-IXie :-) a może inaczej. Nie wiem nawet czy Sileman wykupił usługę 3S-IX. Sprawdzę, i sprawdzę czy mogę to tu opisać bo to nie moja działka w tej firmie i może nie wypada mi ujawniać pewnych rzeczy.

Tak czy inaczej w międzyczasie stało się to, że czym innym jest 3S-IX (niskopłatna usługa transmisji L2 pomiędzy sieciami na Śląsku) a czym innym dostęp do hubów SilesiaCzat i SilesiaLan, które to huby nie są związane z 3S a jedynie z tej sieci korzystają. Czy Sileman jest obecny w tych hubach nie wiem - ale raczej nie, bo o ile mi wiadomo jest tam polityka wpuszczania operatorów z symetrycznymi łączami o dużej przepływności.

W.


Na górę
Post: pt, 12 gru 2008 21:41:37 
   Tytuł: Re: 3S<->Sileman
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 gru 2008 20:22:38
Posty: 6
Lokalizacja: Radzionków
Wojciech Apel pisze:
Bart3k pisze:
Drogi Wojtku, gadalismy kiedys telefonicznie. powiedz mi co do wymiany ruchu jak to bedzie wygladac z silemanem, slyszalem w tej chwili ze obie sieci maja juz wymiane ruchu za ktora nikt nie musi placic , co z silemanem i klasami ipkow ktore sa dopisane do peeringu w silemanie?


Prawdę mówiąc nie wiem jak to jest na dzień dzisiejszy. Na pewno styki światłowodowe (w L1) są z Silemanem zrobione, na pewno są styki w L2 ale jak leci ruch IP czyli L3 nie wiem. Może peerujemy się w PL-IXie :-) a może inaczej. Nie wiem nawet czy Sileman wykupił usługę 3S-IX. Sprawdzę, i sprawdzę czy mogę to tu opisać bo to nie moja działka w tej firmie i może nie wypada mi ujawniać pewnych rzeczy.

Tak czy inaczej w międzyczasie stało się to, że czym innym jest 3S-IX (niskopłatna usługa transmisji L2 pomiędzy sieciami na Śląsku) a czym innym dostęp do hubów SilesiaCzat i SilesiaLan, które to huby nie są związane z 3S a jedynie z tej sieci korzystają. Czy Sileman jest obecny w tych hubach nie wiem - ale raczej nie, bo o ile mi wiadomo jest tam polityka wpuszczania operatorów z symetrycznymi łączami o dużej przepływności.

W.



Dzieki serdeczne,
Z tego co mi wiadomo wymiana ruchu miedzy 3s oraz silemanem jest na zasadzie "my mamy 1k ludzi, wy macie 1k ludzi to po co miedzy nami placic" natomiast my a dokladniej naszi użytkownicy jako klient silemana jestesmy wlasnie dostepem do silesialanu oraz czatu (jedno dziala drugie nie ale nie wiem ktore) sprawdze wieczorem. Fajnie by bylo używać tego :-). U nas miedzy klientami silemana jest megabit za ilestam zl i do tego pelny peering za free, milo by bylo zeby tez tak bylo z 3s ale to juz nie odemnie zalezy

info od nas było takie

"Prace na łączu 3S-IX

W nocy z dnia 4 na 5 grudnia br. przewidziane są prace na linku z 3S'em mające na celu poprawienie jego funkcjonalności. Zmiany rozpoczną się około godziny 00:00 i nie powinny potrwać dłużej niż 30 min. Nie powinny być również widoczne dla użytkowników końcowych.

"
pozdrawiam

_________________
www.sileman.pl
www.compnet.com.pl

rekord 160 metrow na kat 5c


Na górę
Post: pt, 12 gru 2008 22:28:49 
   Tytuł: Re: 3S<->Sileman
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator

Rejestracja: czw, 09 paź 2003 10:17:44
Posty: 327
Lokalizacja: Gliwice
Zasady wymiany ruchu poprzez 3S-IXa są proste:
- port GE z VLANem o przepływności 100Mb/s do 3S-IX kosztuje 1000zł
- większe przepływności się negocjuje
- mniejsze przepływności są mniej chętnie widziane
- porty dostępne są w każdy węźle 3S-Metro a więc ponad 25 lokalizacji
- w VLANie 3S-IX wystawiona jest usługa "serwere" BGP aby sieci nie musiały się martwić o aktualizowanie klas adresowych
- sugerujemy operatorom wpiętym otwartą politykę peeringową - ale jest to tylko sugestia
- wpiętych jest ponad 50 sieci

Nie wiem czy to co piszesz o relacjach 3S z Silemanem jest prawdziwe. Nie pasuje mi to bo nie jest to zgodne z 3S-IXem, ale może jest jakaś umowa peeringowa w L3 bo takie są stosowane (np. wiem, że jest z UPC).

W każdym razie zachęcamy do wpinania się wprost do 3S-IXa. 3S to w tej chwili ponad 550km światłowodów a więc możliwość tańszego rozładowania ruchu w sieciach operatorów ...

W.


Na górę
Post: pt, 12 gru 2008 22:44:29 
   Tytuł: Re: 3S<->Sileman
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 gru 2008 20:22:38
Posty: 6
Lokalizacja: Radzionków
Wojciech Apel pisze:
Zasady wymiany ruchu poprzez 3S-IXa są proste:
- port GE z VLANem o przepływności 100Mb/s do 3S-IX kosztuje 1000zł
- większe przepływności się negocjuje
- mniejsze przepływności są mniej chętnie widziane
- porty dostępne są w każdy węźle 3S-Metro a więc ponad 25 lokalizacji
- w VLANie 3S-IX wystawiona jest usługa "serwere" BGP aby sieci nie musiały się martwić o aktualizowanie klas adresowych
- sugerujemy operatorom wpiętym otwartą politykę peeringową - ale jest to tylko sugestia
- wpiętych jest ponad 50 sieci

Nie wiem czy to co piszesz o relacjach 3S z Silemanem jest prawdziwe. Nie pasuje mi to bo nie jest to zgodne z 3S-IXem, ale może jest jakaś umowa peeringowa w L3 bo takie są stosowane (np. wiem, że jest z UPC).

W każdym razie zachęcamy do wpinania się wprost do 3S-IXa. 3S to w tej chwili ponad 550km światłowodów a więc możliwość tańszego rozładowania ruchu w sieciach operatorów ...

W.


IMO. jezeli ruch miedzy sieciami byl by bezplatny i duzo wiecej by lecialo po peeringu (przy zalozeniu ze wszystkie sieci biora net z 3s czy tam sileman) to automatycznie mniej lacza trzeba kupic i automatycznie wszyscy placa jeszcze mniej.

never mind odbieglem od tematu.
serdecznie dzieki za udzielenie odpowiedzi
Pozdrawiam.

_________________
www.sileman.pl

www.compnet.com.pl



rekord 160 metrow na kat 5c


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 21 lis 2018 7:54:42

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderator: Administratorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl