Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 11 maja 2018 1:51:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 09 lut 2014 23:10:33
Posty: 14
Jak najprościej scalić ruch sieciowy z dwóch kabli w jeden, tak żeby były na nim dwa VLAN-y? Potrzebny jest do tego np. zarządzalny switch? Czy może istnieje jakieś prościutkie, bezobsługowe urządzenie z dwoma wejściami i jednym wyjściem, które załatwia tę sprawę? :)


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 7:28:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 424
Lokalizacja: Łódź
Ja mam w domu zrobione tak mało profesjonalnie ale w pełni działa poprawnie:
- kilka kabli z różnymi vlanami
- mały głupi switch

I to spięte razem i wychodzę jednym kablem e którym są wszystkie vlany. Co prawda to rozwiązanie jest o tyle źle ze "vlany cofaja sie" ale nie przeszkadza to mi.


Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 7:46:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
większość "głupich" switchy jest na tyle głupich że nie patrzą czy ramki są tagowane czy nie tylko przepychają dalej :)


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 9:57:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1342
Lokalizacja: Myszków
Też potwierdzę, białe switche TP-Link przepychają ruch jak leci, TAG czy UNTAG.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 12:23:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 09 lut 2014 23:10:33
Posty: 14
Wyraziłem się mało precyzyjnie. VLAN-y jeszcze nie istnieją, trzeba je dopiero stworzyć przy pomocy urządzenia, którego szukam.


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 12:30:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15825
Lokalizacja: Wrocław
może tak: co finalnie chesz osiągnąć?

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 13:03:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 09 lut 2014 23:10:33
Posty: 14
Mam IPTV i internet, które potrzebuję przesłać jednym kablem do routera.


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 13:20:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1570
Lokalizacja: Kraków
Stymulator pisze:
Mam IPTV i internet, które potrzebuję przesłać jednym kablem do routera.



ale te dwie usługi masz na odrębnych kablach?


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 13:21:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 09 lut 2014 23:10:33
Posty: 14
Tak, dlatego się pytam jak puścić to jednym :)


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 15:26:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 397
Najodpowiedniej to jednak najprostszy switch z 802.1q. Da sie kupic takie ~5 portów za <100zł.
Jak często trzeba go będzie restartować - tego nie wiem :)


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 15:51:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 09 lut 2014 23:10:33
Posty: 14
Spróbuję więc TP-LINK TL-SG105E :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 lis 2018 1:33:56

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl