Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 08 sty 2018 21:34:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 21:11:35
Posty: 2
Cześć,

Może najpierw wymienię bohaterów całego dramatu:

1. Operator: Vectra
2. Pakiet: do 600 Mbit/s
3. Modem / router operatora: Technicolor TC7230 - działa w trybie bridge
4. Mój sprzęt: TP-Link TL-WDR4300 v1 - OpenWrt LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3794-dca4dfa / LuCI lede-17.01 branch (git-17.336.23170-d2dc32a) / 3 urządzenia podpięte po LAN (NAS, PS4, PC) oraz 7 po WiFi.

Podpięcie bezpośrednie PC lub NAS po LAN do modemu operatora daje transfery rzędu 500 - 600 Mbit/s w speedtest (ok), te same urządzenia podpięte do TP-LINK transfer rzędu 180 - 200 Mbit/s w speedtest.
Transfery między urządzeniami podpiętymi do TP-LINK (np.: NAS<-->PC) prędkości od 600 do 950 Mbit/s. Z tego wynika że problem pojawia się na porcie WAN TP-LINK. Nie bardzo mam pomysł co może być przyczyną (gmerałem trochę przy ustawieniach FW bez większych sukcesów, podmieniałem kable).
Ogromna prośba o podpowiedź co może być przyczyną według Was.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 21:01:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 134
na firmware fabrycznym powinien przerzucać 800mbit z natem, może alternatywne firmware ma problem z wydajnością? Sprawdź na stocku.


Na górę
Post: pn, 22 sty 2018 22:08:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 15 lut 2015 0:17:35
Posty: 4
Jest dokladnie tak jak Tomasz napisal. Ten router na LEDE/OpenWRT/DD-WRT wyciagnie max te 200 mbit.
Zaloguj sie do routera i odpal 'top' w trakcie testu predkosci to zobaczysz jak wartosc SIRQ skoczy do 100%.
Ktos tam gdzies probowal portowac 'Hardware NAT' od TP-Link do ww projektow, jak poszukasz to znajdziesz cos do LEDE, ale nie wiem czy gra warta swieczki.
Pozostaje wgrac oficjalny firmware od TP-Link, niestety nie jest zbyt aktualny, ale predkosci pojda w gore.


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 19:08:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 21:11:35
Posty: 2
Dzięki Panowie za pomoc

zdecydowałem się na zakup osobnego routera kablowego z serii EdgeMax firmy UBIQUITI, może nie wyciąga tych 600 mbit na sekundę ale jest szybciej niż TP-Link.

Na ten moment jestem zadowolony


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 22:13:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 51
Jak nie wyciąga? Nawet ER-X mi wyrabia gigabit jak nie włączysz qos. Włącz sobie akcelerację w terminalu


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 lip 2018 15:37:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl