Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 07 gru 2017 13:22:58 
   Tytuł: Skrętka w powietrzu
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 07 gru 2017 12:54:19
Posty: 3
Witam,

Wysłużona skrętka 5E po 6 latach już permanentnie przeskoczyła na 100Mbps.
Powłoka kruszy się w palcach, a tutaj deszczu/śniegu sporo ostatnimi czasy.

Pacjent:
- ok. 60m UTP cat. 5E,
- 25m zamocowane na lince stalowej pomiędzy kominami,
- 20m pionowo wzdłuż elewacji budynku 1, 5m budynku 2,
- reszta w mieszkaniach.

W związku z dosyć długim odcinkiem wzdłuż elewacji wydaje mi się, że rezygnacja z żelu będzie dobrym pomysłem.

Wytypowałem sobie takie oto parametry dla nowego kabla: FTP kat. 6, bez żelu, zewnętrzna - polietylen, czarny

No i tutaj mam zgryz, bo nie mogę nigdzie czegoś takiego znaleźć.
Madeksów o takich parametrach brak (cała masa 5E), Seven brak, Telefonika brak, Bitner - jest, ale UTP.
Znalazłem "NEKU" kat. 7, ale wrzuciłem w forumową szukajkę i zero opinii.

Wolałbym ominąć produkty małych żółtych rączek.

Potrzebuję czegoś co powisi na słońcu i mrozie następne kilka lat i .... przy odrobinie szczęścia ..... może kiedyś pociągnie 10Gbps [ stary 5E chodził na 100Mbps, już popękany po wymianie switchy na bardziej współczesne modele ruszył na 1Gbps ].

Możecie coś zaproponować ?

Dzięki i pozdrawiam,
vooyeQ


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 23:09:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 sie 2010 12:37:28
Posty: 260
Lokalizacja: Żyrardów
Zapytaj tutaj o solarixa.


ntelek spol. s r.o. Oddział Warszawa - biuro, magazyn
Al. Krakowska 106
02-256 Warszawa
Tel. 22 102 15 60
Email: info@solarixsystem.pl



Używamy tych kabli od długiego czasu zwłaszcza FTP 5E bez żelu do wszelkich instalacji zewnętrznych działa i jest sprawdzony , powinni mieć też kat. 6 , zadzwoń i dopytaj .


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 23:22:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1305
Zrób przewieszkę światłowodową nawet 1J i dwa konwertery/switche po obu stronach. Gotowy kabel np z CDR-u wyjdzie taniej niż skrętka.
Mam taki 120m z czego przewieszka na fiszach to 65m i działa.


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 23:42:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 07 gru 2017 12:54:19
Posty: 3
Dzięki za namiar na solarixa, obadam jutro sprawę.

--

Kusił mnie światłowód, ale tutaj nie mam kompletnie żadnej wiedzy.
Przeciętą skrętkę połatałem złączkami żelowymi, dzisiaj przyszło trochę słońca, wiatr wysuszył i ponownie zaświeciła zielona Gigabitowa dioda na switchu :D
Nie organizuję sieci osiedlowej, 2 mieszkania do połączenia.
Zależy mi na trwałości tej instalacji, nie wiem czy powyginam światłowód pod kątem ~80-90 stopni i rzucę tak radośnie z dachu 20m w dół a potem pod parapetem...


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 0:50:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3809
Lokalizacja: Szczecin
Rzucisz, kwestia tylko promienia gięcia i średnicy jaką masz (może być problem z zarobionymi gotowymi złączkami). Jak dla Ciebie i między mieszkaniami to tylko światłowód zewnętrzny, najlepiej sznurek z xbestu. Jak koniecznie musi być skrętka to brałbym jednak żelowaną.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 11:41:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2396
Dowolny byle by w czarnym PE da rade co najmniej 20-30 lat. Zelowane przewody stosuje sie i to tez zadko kiedy jesli przewod lezy w wodzie.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: wt, 12 gru 2017 18:22:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4429
Lokalizacja: woj Śląskie
Odradzam żelowany jeśli kabel będzie zwisał pionowo - czarna powłoka rozgrzewa się na słońcu i wtedy żel robi się płynny i lubi wypływać na końcach.

Natomiast polecam zakupienie światłowodu - gotowego odcinka sznurka z xbestu (od razu zakończony wtyczkami) ten kabel znosi bardzo wiele, odwdzięczy się bezproblemowym działaniem (nawet 10G jesli dasz odpowiednie wkładki)

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 12 gru 2017 21:45:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 07 gru 2017 12:54:19
Posty: 3
W kwestii żelu właśnie o ten pionowy odcinek się rozchodzi.

--

Badam temat światłowodów, jak się trochę dokształcę to pewnie założę wątek w odpowiednim dziale, żeby nie pytać o wszystko od zera.


Na górę
Post: wt, 12 gru 2017 22:43:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2013 21:24:11
Posty: 60
Mamy powieszonego Madexa 5E, w niektórych odcinkach sieci wisi już z 10 lat i nie widać żeby coś się z nim miało dziać.

Jakbym ja robił w wersji ekonomicznej na maxa :

Kupił gotowy patchord światłowodowy, podjechał do lokalnego ISP czy nie ma na sprzedaż konwerterów gigowych bo pewnie mu zostały po przepince na GPONA.


Na górę
Post: wt, 12 gru 2017 23:45:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 sie 2010 12:37:28
Posty: 260
Lokalizacja: Żyrardów
Jeśli kabel będzie w pionie to zdecydowanie odradzam żelowany , jest to proszenie się o problemy niestety , tj. powiedział kolega wyżej kabel będzie się nagrzewał i żel będzie spływał do końcówki paląć zasilacz wielokrotnie , niestety wiem z autopsji.


Fakt światełko i konwertery lepsze i odporniejsze na burze , ale jak to ma być do zastosowań domowych to skrętkę i po krzyku.


Na górę
Post: czw, 14 gru 2017 10:43:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2602
Lokalizacja: Wrocław
Użyj utp zew madex i będziesz zadowolony, no chyba że masz jak wyrównać potencjał to użyj FTP


Na górę
Post: pt, 15 gru 2017 17:37:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2396
Wyrownac potencjal w skretce? Jesli juz to odprowadzic ladunki statyczne ktore gromadza sie na izolacji i pozniej powoduja palenie koncowek switchy.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 19:36:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1121
U/UTPw Madex, spokojnie da rade, jesli nie to to swiatlo i mediakonwertery, nieco lepiej, bo nie trzeba uziemiac jesli pomiedzy budynkami wysoko :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 20:38:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 643
u/utpw to żelowany.
czemu polecasz żelowany, jeśli przez kilka postów wcześniej odradzali?
sam OP też pisał, że nie chce żelowanego.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 21:18:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3389
Praktycznie każdy nadajnik mamy żelowany na Madex. Po przypadkach z ubnt, i innymi z zalewaniem skrzynek lepiej było dołożyć do żelu. Każdy kabel zakończony patchpanelem FTP, od ok 3 lat spokój, nic się nie dzieje. Żaden żel nam nie zalewa skrzynki, a tym bardziej woda. Maksy jakie są to po 100m, z komina. Gigabit bez problemu.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 16 lip 2018 22:18:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl