Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 29 lis 2017 10:39:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 gru 2011 11:40:18
Posty: 9
Witam, już sam nie wiem czy to wina software czy hardware.
Mój problem dotyczy RouterBoard 450G. Nie używam na co dzień tych urządzeń więc może mi umknęło jakieś ustawienie - jeśli tak będę wdzięczny za trop.

Przywróciłem najpierw ustawienia fabryczne. Był tam ROS 4.x, aktualizowałem więc najpierw do 5.x a potem do 6.40.5
Uruchamiał się i restartował ładnie. Jednak jak zacząłem go ustawiać dla nowego klienta (IP, DNS etc) i dałem System->Reboot to zaczęły się kłopoty.
Aktualnie jak włożę wtyczkę od zasilania to świecą się obie diody (LED301) i tak wisi. Nie zaświecają się lany. Dioda LD405 bez reakcji.
Zamknięcie zwory i włożenie wtyczki nie resetuje ustawień.
Naciśnięcie i trzymanie resetu (S301) i włożenie wtyczki też nie resetuje urządzenia.

Aby uruchomić RB najeży przytrzymać S301 włożyć wtyczkę, (mrugną lany) puścić S301 i czekać chwilkę, następuje normalny boot i ROS się uruchamia, piszczy, mrugają lany a po chwili jest widoczny w Winbox.

Co mam :
  • CPU: MIPS 24Kc V7.4
  • Wersja softu : 6.40.5 (stable)
  • Build time: Oct/31/2017 13:05:15
  • Board: RB450G
  • Architektura: mipsbe
  • Firmware type: ar7100
  • Factory firmware: 2.27
  • Current firmware: 3.41

Inne ustawienia w załączniku.

Próbowałem downgrade najpierw do 6.39.3 i potem do 5.26 - softy się wgrały ale problem nie ustąpił.

Problem pojawia się w przypadku braku zasilania lub zdalnego restartu - ROS nie wystanie. Żeby uruchomić trzeba wcisnąć S301.
Na partyzanta mogę zewrzeć styki na S301 i będzie działać ale... nie jest to dla mnie rozwiązanie satysfakcjonujące.

Może któryś z kolegów zna rozwiązanie i mógłby się podzielić?


Załączniki:
usta.PNG
usta.PNG [ 10.14 KiB | Przejrzano 717 razy ]
Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 10:40:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1038
Lokalizacja: Myszków
RS i słuchanie co RB podaje na konsoli.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 13:47:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 gru 2011 11:40:18
Posty: 9
To się porobiło. Jak zacząłem kombinować z RS to teraz już padło totalnie. Już się nie uruchamia jak wcześniej.

Podłączenie kabla - lany nie świecą, obie diody LED301 się palą, wisi.
Wciśnięcie S301 i podłączenie kabla - zaczyna się uruchamiać normalnie, lany się zapalają, LD405 pracuje, pika, a po kilkunastu sekundach zawias, LED301 obie zaczynają świecić lany się gaszą. (jak wyżej)

Konsola pokazuje cokolwiek tylko jak uruchamiam z wciśniętym S301

Kod:
RouterBOOT booter 2.27

RouterBoard 450G

Authorization: Passed
CPU frequency: 680 MHz
  Memory size: 256 MB

Press any key within 2 seconds to enter setup..
loading kernel from nand... OK
setting up elf image... OK
jumping to kernel code
ERROR: no system package found!
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!
Rebooting in 1 seconds..


Jak podczas bootowania puszczę i nacisnę jeszcze raz S301

Kod:
RouterBOOT booter 2.27

RouterBoard 450G

Authorization: Passed
CPU frequency: 680 MHz
  Memory size: 256 MB

Press any key within 2 seconds to enter setup..
Please, check ethernet cable...
trying bootp protocol........................................................................................................................................................................................................... failed
kernel loading failed
loading kernel from nand... OK
setting up elf image... OK
jumping to kernel code
ERROR: no system package found!
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!
Rebooting in 1 seconds..


Jak zepnę zworę i uruchamiam to dodatkowo jest
Kod:
Boot configuration reset, applying defaults
Ale potem i tak
Kod:
ERROR: no system package found!


wywaliło mi ROSa? Netinstall nie widzi mi RB :(


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 14:25:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 630
No jak widzisz mietka w konsoli jak ci netinstal może nie działać?


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 20:18:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1038
Lokalizacja: Myszków
Może nie działać, mam takiego RB, startuje po RS, podpinam go pod NetInstall ale przy instalowaniu wywala kernel panic i dupa. Po prostu uwalona kość NAND.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 21:26:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3789
Lokalizacja: Szczecin
A kondensatory Ci w nim nie spuchły?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 02 gru 2017 21:19:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 gru 2011 11:40:18
Posty: 9
Kondensatory są ok. Ze 2 razy mi się udało do BIOSa wejść i to wszystko. Teraz już nie mogę. Sam tego nie ożywię. Dziękuję za pomoc.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pt, 20 kwie 2018 14:32:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl