Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 28 lis 2017 22:51:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 27 lis 2017 10:58:53
Posty: 5
Witam
Niedawno przejąłem całkiem sporą sieć,którą budowało wiele niezależnych od siebie osób, w skrócie - kto się nawinął (outsourcing ).
Jako router stoi Mikrotik CCR1009-8G-1S-1S+, do niego wpiętych kilka switchy tp-link t1600g-28ts w dwóch budynkach połączonych światłowodem, jeden z nich niestety padł(7 portów w sobotę się spaliło...), a dwa inne ciągle się wieszają. Chciałem je wymienić na coś innego, ale za dużo tego na rynku, żeby prosto zdecydować. Myślałem nad Mikrotikami CRS326-24G-2S+RM ale chętnie posłucham innych propozycji. Budżet ustaliłem na 1000-1200 netto/szt.
Do tej pory ten router służył tylko do przekierowania jednego portu na kamery... i wszystko było w bridge, teraz powoli to zmieniam.
Firewall wstępnie skonfigurowany, kolejki porobione, postawiony vpn, stworzona druga podsieć pod wspomniane kamery.
Co do switchy jedyne co na nich skonfigurowałem to storm control i w planach miałem utworzyć 2-3 vlany, jednak każdy zanik prądu = brak komunikacji ze switchem i albo jak w rosyjskiej ruletce wstanie za którymś razem, albo resetownie spinaczem...


Na górę
Post: wt, 28 lis 2017 23:12:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8182
zacząłbym od poprawienia obwodu zasilania tych switchy. rozważyłbym zakup UPSów.

dopiero później bym się zastanowił nad ew. wymianą.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 10:20:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 27 lis 2017 10:58:53
Posty: 5
W obu szafach siedzą sprawne UPSy POWER WALKER UPS LINE-I 2000VA, problemy zaczynają się gdy napięcia nie ma przez dłuższą chwilę. W pierwszej głównej szafie zawsze wstaje bez problemu router i nec ipasolink odpowiedzialny za dostarczanie internetu więc zawsze po dłuższym zaniku prądu winboxem zdalnie się dostaje do mikrotika ale często nie pinguje mi switchy. Nie są to bardzo częste przypadki ale przez 3 miesiące 2-3 losowe zawiechy się zdarzą.


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 17:24:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8182
A spróbuj właśnie w drugą stronę: wyłącz zasilacz switcha "na dłuższą chwilę" i włącz go bezpośrednio do 230V. Jak wstanie, to znaczy że te UPSy nie takie sprawne...

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 kwie 2018 10:44:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl