Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 18 paź 2017 8:02:51 
   Tytuł: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 26 cze 2004 15:50:44
Posty: 57
Lokalizacja: Gdansk
Witam

mam problem sprawa wyglada tak: kabel utp skretka zwykla 5E. switch 1gbps do NAS z 1Gbps. i teraz problem nie ma polaczenia 1gbps ... w ogole nie pali sie zadna lampka na switchu... gdy zmienie switch na 100mbps jest polaczenie wykrywa link ale packet lossy sa i dziala tragicznie.

nadmienie ze wczesniej gdy podlaczylem router - nas ( bez switcha) bylo 100 mbps i dzialo ok na tym samym kablu.

co do samego kabla ma z 15 m dlugosci i sprawdzalem czy jakos mocno pogiety po drodze jest to nic takeigo nie ma miejsca .... kabel jest stary ma pare lat ale kurcze na 100mbps chodzil dobrze aaa sprawdzalem tez koncowki czy dobrze zarobione ucialem i zarobilem jeszcze raz wszyskie kolory i uklad sie zgadza

co to moze byc macie jakies pomysly?

_________________
Markowe serwery dedykowane w serwerowni w Polsce!
Tania Kolokacja w Serwerowni w Polsce!
Kolokacja.org - kolokacja w Data Center


Na górę
Post: śr, 18 paź 2017 8:45:23 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1736
1. Sprawdź "na krótko" na jakimś fabrycznym patchcordzie byle nie jakimś cienkim chińczyku.
2. Odczytaj co masz napisane na kablu, który wykorzystujesz.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: śr, 18 paź 2017 10:34:10 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3721
Lokalizacja: Szczecin
Najpewniej stary/zepsuty kabel. Wiele lat temu miałem podobne jaja z kablem kat. 5 (nie 5e), z którego miałem zrobione patchchordy na uczelni. Więcej niż 20 Mbit nie szło wyciągnąć na nim. Po wymianie patchcorda na 5e od razu 100 Mbit.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 19 paź 2017 18:11:50 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 26 cze 2004 15:50:44
Posty: 57
Lokalizacja: Gdansk
problem rozwiazany switch nie widzial 1gbps na dluzszym dystansie na krotkim widzi 1gbps ... po wymianie switcha dlinka na tp linka problem znikl

_________________
Markowe serwery dedykowane w serwerowni w Polsce!

Tania Kolokacja w Serwerowni w Polsce!

Kolokacja.org - kolokacja w Data Center


Na górę
Post: czw, 19 paź 2017 23:49:51 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 26 cze 2004 15:50:44
Posty: 57
Lokalizacja: Gdansk
jednak nie rozwiazany do konca ... teraz dziala na 100mbps ladnie nie ma strat pakietow itp ( inny switch tp link 1gbps) ale no wlasnie nie chce zsynchronizowac sie na 1gbps ( kabel ma ok 20 m utp cat 5e )

_________________
Markowe serwery dedykowane w serwerowni w Polsce!

Tania Kolokacja w Serwerowni w Polsce!

Kolokacja.org - kolokacja w Data Center


Na górę
Post: pt, 20 paź 2017 8:47:54 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1736
No to jeszcze raz:
1. Sprawdź "na krótko" na jakimś fabrycznym patchcordzie byle nie jakimś cienkim chińczyku.
2. Odczytaj co masz napisane na kablu, który wykorzystujesz.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 25 lis 2017 1:45:15 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 26 cze 2004 15:50:44
Posty: 57
Lokalizacja: Gdansk
polozylem drugi kabel cat 5e 100% cu (taki ok 350-400 pln wiec raczejdobry) i efekt ten sam :) switch tp link 1gbps plus nie wazne co podlacze po 2 stronie czy laptopa z sieciowka 1gbps czy switch czy nas to efekt jest taki ze laptop zapina sie na 10 mbps, switch na 10mbps a nas na 100mbps kabel dobrze zarobiony i co najlepsze dlugosc 21 metrow ... masakra :)

_________________
Markowe serwery dedykowane w serwerowni w Polsce!

Tania Kolokacja w Serwerowni w Polsce!

Kolokacja.org - kolokacja w Data Center


Na górę
Post: sob, 25 lis 2017 1:52:19 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8011
Dotychczas spotkałem się w praktyce z takimi objawami przy:
- zakłóceniach w obrębie budynku w sieci nN
- stosowaniu UTP kat 5e zamiast FTP kat 6
- kiepskiej jakości wtykach/mocowaniach itp

Rozwiązania:
- patchcord światłowodowy 20 metrów, ew S/FTP kat 6
- tester okablowania, np Fluke, tylko że sam pomiar będzie Ciebie więcej kosztować niż pkt 1

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 27 lis 2017 19:54:41 
   Tytuł: Re: problem z 1gbps
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2081
Raczej padł port w NASie.
Podłącz jakiegoś laptopa na tym kablu (zamiast NASa) i jak działa 1g to NAS padl....

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], games i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 24 sty 2018 11:59:10

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl