Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 17 sty 2018 17:52:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 30 lis 2016 17:10:33
Posty: 17
Witam

Nie wiedzialem za bardzo gdzie zadac takie pytanie wiec sprobuje tutaj :)

Wiec tak, posiadam szafe serwerowa z wentylatorami znajduja sie w niej 2 stare Delle 2950 i Mikrotik. Niestety calosc jest dosc glosna nawet zamknieta w osobnym pomieszczeniu w domu i musze ja gdzies przeniesc. I tuaj mam pytanie:

Czy ktos moze probowal juz szafe serwerowa umiescic w szopie? Szopa jest zbita z desek nie ocieplona, przewiewna (odstepy miedzy deskami - dobra wentylacja ;) ) podloga i jedna sciana wybetonowana. Szopa jest sucha jednak w zwiazku z brakiem szczelnosci wilgotnosc powietrza moze byc taka jak na zewnatrz, czy jest to duzy problem?

Czy jest to bardzo glupi pomysl, zeby tam przeniesc szafe? Rozne sprzety telekomunikacyjne stoja w zwyklych plastikowych puszkach i nic im sie nie dzieje ale wole jednak zapytac czy ktos juz trzymal serwer w podobnym miejscu. Ewentualnie jak malym kosztem taka szope dostosowac do umieszczenia tam szafy rack (wystarczyloby obicie jej folia)?

//holo


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 20:11:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2408
Pamietaj ze mozesz miec szopy w serwerze, bo zwierzaki jak wiadomo roznje masci ciagna do ciepelka.

:)

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 22:58:29 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2030
Lokalizacja: Kłaj
Najtaniej wymienić tego Della na coś nowszego i cichszego.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 23:07:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
ja bym kupił odpowiednią szafę z mantara i po sprawie.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 17 sty 2018 23:20:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1481
Chu...ja to da, co najwyżej serwery ugotujesz, zrób tak jak @mylek mówi, a kasa za rok Ci się zwróci w rachunkach za prąd jak wyj...iesz te stare świerzby.
P.S. Sam też wymieniłem z 5 lat temu tego 2950 na R210 więc wiem co mówię. Teraz wstawiłbym jakieś supermicro.


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 0:00:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
tych Delli nigdy nie miałem więc co do nich sie nie wypowiadam. Mnie chodziło jedynie o sposób zabezpieczenia sprzętu IT pod chmurką i pod takim prowizorycznym zadaszeniem.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 2:07:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1327
games pisze:
Pamietaj ze mozesz miec szopy w serwerze, bo zwierzaki jak wiadomo roznje masci ciagna do ciepelka.

:)

Aaaa szopy w szopie robią szopping :rotfl: :rotfl: :rotfl: i wódki brak...


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 8:26:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1267
Lokalizacja: Myszków
kensai pisze:
Chu...ja to da, co najwyżej serwery ugotujesz, zrób tak jak @mylek mówi, a kasa za rok Ci się zwróci w rachunkach za prąd jak wyj...iesz te stare świerzby.
P.S. Sam też wymieniłem z 5 lat temu tego 2950 na R210 więc wiem co mówię. Teraz wstawiłbym jakieś supermicro.


+1 to samo chciałem sugerować, ewentualnie złożyć dwa komputery w obudowie Tower na serwerowych płytach, cichych Racków nie słyszałem.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 9:25:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1481
Orin pisze:
tych Delli nigdy nie miałem więc co do nich sie nie wypowiadam. Mnie chodziło jedynie o sposób zabezpieczenia sprzętu IT pod chmurką i pod takim prowizorycznym zadaszeniem.

Moc mają i kosztują parę zeta ale głośne, jak startujący samolot i prądu żreją z 8 razy tyle co współczesne serwery. Wywalenie ich to na pewno oszczędność w rachunkach za prąd i przede wszystkim zasilanie awaryjne dużo dłużej pociągnie. Ja taki serwer wywaliłem po pół roku bo był nieakceptowalnie głośny.


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 9:51:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
Mam obecnie 2 x 2950, i kilka mniejszych. Wciąga to prądu tyle co małe miasteczko :)
Mam niedługo przeprowadzkę i zmieniłbym przy okazji na coś bardziej energooszczędnego.
Za te 2950 co polecacie? Radius, Cacti, DNS, Windowsy, stream, kamery itp. Wszystko co potrzeba na wirtualkach.
R610, R620?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 17:37:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 30 lis 2016 17:10:33
Posty: 17
Dziekuje wszystkim, za odpowiedzi, nawet o szopach na szopingu ;).

Co do nowych serwerow to pewnie z czasem przybeda i bedzie to wszystko jeszcze glosniejsze :), sama szafa obecnie z swoimi wentylatorami jest glosna, takze wymiana serwerow za wiele nie pomoze. W przyszlosci jesli rozwiazanie sie sprawdzi wymienie na pewno na cos nowszego, jednak na obecne potrzeby - Home Lab i testowanie rozwiazan implementowanych u klientow (OpenStack, Kubernetes, wstepne konfiguracje srodowisk aby u klienta juz przyjsc i odpalic gotowce) takze 24/7 tez nie beda chodzi to kosztami za prad sie az tak bardzo nie martwie i wydawac na nowe az tyle nie widze obecnie sensu - chyba, ze za rachunek zaplace 600 zl na miesiac - w co watpie - to wtedy bym szedl odrazu w dedyka u Hetznera. Na dzien dzisiejszy liczac koszty to uznalem, ze szope poprostu ocieple. Rozmawialem ze znajomym i +/- za 1000 - 1500 zl mi to jest z towarem w stanie zrobic - szopa gdzies 2 x 3m). Na zewnatrz i podloge mysle plyty tego typu: https://centrum.meble.pl/p67568,plyta-o ... x2800.html a od wewnatrz plyty gipsowe, miedzy plyty wata szklana czy co sie tam teraz uzywa. Dodatkowo komin z wywiewem, plus kratka przy podlodze aby byla wentylacja. Jedyne co mnie martwi to czy jesli bedzie to zasysac powietrze bezposrednio z zewnatrz to nie bedzie problem?

Przepraszam jesli to juz sie bardziej nadaje na forum budowlane ;) ale moze ktos uzytkuje serwery w podobnych warunkach?

I przylaczam sie do pytania Karas-a co w przyszlosci wziac pod uwage co polecacie? Te Supermicro wydaja sie OK w stosunku cena/jakosc, cos z uzywek ktos uzytkuje jakies "ekologiczne"?


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 17:47:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 30 lis 2016 17:10:33
Posty: 17
Orin pisze:
ja bym kupił odpowiednią szafę z mantara i po sprawie.


Szafa to moj najnowszy zakup, ktory myslalem, ze pomoze takze ostatnio przegladalem duzo ofert. Wycioszona szafa "pelnowymiarowa" (porzadnie wyciszona - nie mowie o tych co ktos do zwykelj szafy pianke przyciol i wlozyl i sprzedaje jako wyciszona) to koszt 10000zl i wiecej. Wszystkie co znalazlem w rozsadnej cenie to max 600x600.


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 21:22:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1481
holo pisze:
Dziekuje wszystkim, za odpowiedzi, nawet o szopach na szopingu ;).

Co do nowych serwerow to pewnie z czasem przybeda i bedzie to wszystko jeszcze glosniejsze :), sama szafa obecnie z swoimi wentylatorami jest glosna, takze wymiana serwerow za wiele nie pomoze. W przyszlosci jesli rozwiazanie sie sprawdzi wymienie na pewno na cos nowszego, jednak na obecne potrzeby - Home Lab i testowanie rozwiazan implementowanych u klientow (OpenStack, Kubernetes, wstepne konfiguracje srodowisk aby u klienta juz przyjsc i odpalic gotowce) takze 24/7 tez nie beda chodzi to kosztami za prad sie az tak bardzo nie martwie i wydawac na nowe az tyle nie widze obecnie sensu - chyba, ze za rachunek zaplace 600 zl na miesiac - w co watpie - to wtedy bym szedl odrazu w dedyka u Hetznera. Na dzien dzisiejszy liczac koszty to uznalem, ze szope poprostu ocieple. Rozmawialem ze znajomym i +/- za 1000 - 1500 zl mi to jest z towarem w stanie zrobic - szopa gdzies 2 x 3m). Na zewnatrz i podloge mysle plyty tego typu: https://centrum.meble.pl/p67568,plyta-o ... x2800.html a od wewnatrz plyty gipsowe, miedzy plyty wata szklana czy co sie tam teraz uzywa. Dodatkowo komin z wywiewem, plus kratka przy podlodze aby byla wentylacja. Jedyne co mnie martwi to czy jesli bedzie to zasysac powietrze bezposrednio z zewnatrz to nie bedzie problem?

Przepraszam jesli to juz sie bardziej nadaje na forum budowlane ;) ale moze ktos uzytkuje serwery w podobnych warunkach?

I przylaczam sie do pytania Karas-a co w przyszlosci wziac pod uwage co polecacie? Te Supermicro wydaja sie OK w stosunku cena/jakosc, cos z uzywek ktos uzytkuje jakies "ekologiczne"?

Moim zdaniem weź se kantówki 10 x 10 do środka na konstrukcję na to te OSB, a na zewnątrz opier...l styropianem, siateczka klej, myk, myk. OSB pod wpływem wilgoci się degradują (Twoja koncepcja), a tak jak na końcu szopkę zagruntujesz to jest wodoodporna.


Na górę
Post: czw, 18 sty 2018 23:27:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
Moim zdaniem jeżeli nie będzie na nie kapało, i zmiany temperatury nie będą gwałtowne, to sprzęt spokojnie może chodzić na zewnątrz, byle nie dochodziło do kondensacji pary, a ogrzewanie w szafie zimą załatwią same serwery.

Mam jedną taką pseudo serwerownię pod opieką, stoi w zamkniętej kratami budce pod zadaszeniem z ażurowymi ścianami. Działą tak od 3 lat i nic niedobrego się z nią nie dzieje, ostatnio przy -7 na zewnątrz w szafie było 10 st. Więc całkiem przyzwoicie, a w lato zdejmuję plecy szafy i temperatura jest jak w otoczeniu. Spokojnie daje radę, tylko trzeba czyścić wentylatory z kurzu dosyć często, co mniej więcej 3 miesiące, ale to pracuje w ciężkich warunkach, a nie da się przenieść, bo steruje jedną z maszyn.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 15:36:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 30 lis 2016 17:10:33
Posty: 17
kensai pisze:
Moim zdaniem weź se kantówki 10 x 10 do środka na konstrukcję na to te OSB, a na zewnątrz opier...l styropianem, siateczka klej, myk, myk. OSB pod wpływem wilgoci się degradują (Twoja koncepcja), a tak jak na końcu szopkę zagruntujesz to jest wodoodporna.


Wybralem te plyty, zeby bylo jak najtaniej. Styropian to juz i koszty i robocizna, wiem, ze najlepiej by bylo postawic nowe wymurowane :)

waluszek pisze:
Moim zdaniem jeżeli nie będzie na nie kapało, i zmiany temperatury nie będą gwałtowne, to sprzęt spokojnie może chodzić na zewnątrz, byle nie dochodziło do kondensacji pary, a ogrzewanie w szafie zimą załatwią same serwery.

Mam jedną taką pseudo serwerownię pod opieką, stoi w zamkniętej kratami budce pod zadaszeniem z ażurowymi ścianami. Działą tak od 3 lat i nic niedobrego się z nią nie dzieje, ostatnio przy -7 na zewnątrz w szafie było 10 st. Więc całkiem przyzwoicie, a w lato zdejmuję plecy szafy i temperatura jest jak w otoczeniu. Spokojnie daje radę, tylko trzeba czyścić wentylatory z kurzu dosyć często, co mniej więcej 3 miesiące, ale to pracuje w ciężkich warunkach, a nie da się przenieść, bo steruje jedną z maszyn.


O takiej informacji z "pierwszej reki" potrzebowalem :) Czy jak byla taka duza roznica temperatur to nie zauwazyles skraplania?


Na górę
Post: pt, 19 sty 2018 18:27:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
Skraplanie pojawia się, kiedy zmiana temperatur i wilgotności jest gwałtowna, np od -3 do +20 w 5 minut, i do tego jest wilgotno. na zewnątrz nie ma możliwości na taka amplitudę. Pamiętać należy że serwer to konstrukcja zamknięta która w środku obudowy ma około 40 stopni nonstop, a czasem i więcej. Jeżeli zamkniesz to w szafie z ściankami to zadziała to jak dodatkowy bufor temperatury, więc amplituda zmniejszy się jeszcze bardziej.

Tak jak pisałem z doświadczenia nic się z serwerami nie dzieje, no po za kurzem którego jest nie porównanie więcej, ale tego już nie przeskoczę.

Z resztą nie jeden z kolegów ma płytę mikrotika albo i więcej urządzeń w metalowej skrzynce na maszcie czy na kominie i urządzenia chodzą bez problemu, a skrzynki te często dziurawe jak sita są, byle nie kapało bezpośrednio na urządzenie.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 1:05:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2408
Woda skrapla sie w tzw punkcie rosy, na najzimniejszych elementach zazwyczaj.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 2:15:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Dyski twarde bardzo źle reagują na pracę w niskiej temperaturze. Było kilka faili w serwerowniach jak klima za mocno chłodziła i temp spadła za nisko i padły dyski wszystkie...

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 20 sty 2018 22:38:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
Andrew_wojownik pisze:
Dyski twarde bardzo źle reagują na pracę w niskiej temperaturze. Było kilka faili w serwerowniach jak klima za mocno chłodziła i temp spadła za nisko i padły dyski wszystkie...


To chyba musiało być na prawdę zimno, albo dyski z jakiejś trefnej serii.
2 serwery dell, nie pamiętam modelu ale chyba R610. chodzą od 3 lat praktycznie na zewnątrz pod zadaszeniem. Mają 4x 146 SAS 10K i nic złego się nie dzieje. Tak jak pisałem jedynie co mniej więcej 3 miesiące trzeba je czyścić bo chodzą w naprawdę trudnych warunkach.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: ndz, 21 sty 2018 23:40:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Raczej nie felerna seria, bo czytałem o kilku różnych przypadkach jak temp spadała do okolic 10 stopni i sporo osób pisało, ze im to dyski uwalało.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pn, 22 sty 2018 0:38:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
Mnie się kilka lat temu wyłączył serwer Fujitsu RX300, bo BIOS stwierdził że ma za zimno. Stał on sobie w nieocieplonej szafie na strychu i oprócz tego że był na nim czysty Debian to nie realizował jakichś wielkich funkcji sieciowych, służył raczej za poligon.

Także dla potomnych: jak Fujitsu odnotuje -28 stopni C to pamiętajcie że się wyłączy :D
Po tej akcji wykleiłem szafę folią alu ze styropianem i jak ręką odjął. Co najciekawsze, w lato też sprzęt miał lepsze warunki do pracy, bo izolacja zmniejszyła nagrzewanie się środka od temperatury która była na strychu pod blaszanym dachem.

Sprzęt działał sobie dość długo kilka lat temu i ostatnio jak szedł na elektrośmieci to go z ciekawości włączyłem. Wszystko było sprawne, zero błędów. Dyski ok, tyle że to były 15k SCSI 3,5 cala, żadne SAS. Nawet RAID się na nich nie rozsypał przez kilka lat w tak ciekawych temperaturach. Minus z tym sprzętem był tylko taki że hałasował jak startujący samolot (wentylatory miały ciąg porównywalny z odkurzaczem :) ) i brał niewiele mniej energii od całego domu w dzisiejszych czasach.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 9:49:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 22 sty 2018 12:34:11
Posty: 1
Mam serwerek na nieocieplonym strychu już kilka lat ok 7-miu, potwierdzam, że niskie temperatury nie stanowią dużego problemu -27 st C nie powodowały żadnych problemów, jedynie wentylator trochę cierpiał z zapylenia. Warunek to nieprzerwana praca zestawu, bo to daje utrzymanie stałej temteratury i ograniczenie wahań wilgotności wewnątrz. Bardziej martwił bym się nieproszonym gościem z futrem albo piórami ;)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 20 wrz 2018 9:06:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl