Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 08 cze 2017 13:06:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 16 paź 2013 10:16:23
Posty: 18
Witam,

Powoli wykruszają się stare, beznadziejne switche w firmie.
Czas na zakup czegoś bardziej sensownego.

Generalnie muszę zacząć wymieniać stare switche które nie są zarządzalne i które w ogóle nie powinny być podłączone w sieci firmowej.
Wydaje mi się, że warto zainwestować więcej aby mieć większą kontrolę nad siecią.

Na piętrze mam do wymiany switch który się źle sprawuje.
Podłączone jest do niego 7 stacji pc + kilka drukarek sieciowych + mały zapas jakby trzeba było coś podłączyć.

Szukam przełącznika 16-portowego.
Ważne aby miał:
- w miarę czytelny interfejs konfigurowany po web
- STP IEEE 802.1d (ale to już raczej standard)
- cena 1000+

Co polecacie? Myślałem HP ProCurve?
Może polecicie jakieś konkretne modele.


Na górę
Post: czw, 08 cze 2017 13:34:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 171
Lokalizacja: Poznań
Tplink jetsmart seria sg3xxxx

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 08 cze 2017 13:34:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 171
Lokalizacja: Poznań
Tylko będzie niestety tańszy

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 08 cze 2017 14:32:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 16 paź 2013 10:16:23
Posty: 18
pawel.rohde pisze:
Tplink jetsmart seria sg3xxxx

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Podzielone są zdania na temat tplinków. Niektórzy twierdzą, że nie nadają się do firmy.


Na górę
Post: czw, 08 cze 2017 14:43:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 785
Na Twoje wymagania bedzie aż nadto..
Jeżeli naklejka na switchu Ci przeszkadza, to kieruj sie w stronę D-linka, choc jest bardziej zagmatwany poprzez Web niż tplink..


Na górę
Post: czw, 08 cze 2017 15:37:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 16 paź 2013 10:16:23
Posty: 18
darux pisze:
Na Twoje wymagania bedzie aż nadto..
Jeżeli naklejka na switchu Ci przeszkadza, to kieruj sie w stronę D-linka, choc jest bardziej zagmatwany poprzez Web niż tplink..


W sumie racja. Mogę wszystkie switche wymienić na tplinka-będzie w miarę stabilnie i nie wydam dużo.
Wymagań sieć dużych nie ma - 35 stanowisk z czego 25 aktywnie korzystających z zasobów internet + system erp/bi.
W przeciągu kilka lat może dojdzie kilka komputerów, jakiś voip + może monitoring w kilku miejscach.


Na górę
Post: czw, 08 cze 2017 20:36:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 171
Lokalizacja: Poznań
Serii SG używam jako isp. Duży ruch i iptv na tym działa bez zająknięcia. mam ich więcej jak 40. Żadnego nie musiałem restartować. Można wydać więcej ale po co?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 09 cze 2017 19:31:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7881
Też polecam switche TL-SG3XXX

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 23 cze 2017 9:06:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 16 paź 2013 10:16:23
Posty: 18
Orin pisze:
Też polecam switche TL-SG3XXX

pawel.rohde pisze:
Serii SG używam jako isp. Duży ruch i iptv na tym działa bez zająknięcia. mam ich więcej jak 40. Żadnego nie musiałem restartować. Można wydać więcej ale po co?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

darux pisze:
Na Twoje wymagania bedzie aż nadto..
Jeżeli naklejka na switchu Ci przeszkadza, to kieruj sie w stronę D-linka, choc jest bardziej zagmatwany poprzez Web niż tplink..


Sporo osób mi również odradza brać tp-linka.
Chciałbym raz skonfigurować i mieć spokój. Wybrałem sobie kilka modeli:

T2600G-28TS (TL-SG3424)
TL-SL5428E
TL-SL3428
TL-SG3452 (48 portów)
T1600G-52TS (TL-SG2452)
TL-SG3216

i zacząłem googlować. Wiele ludzi w internecie piszę o zawieszaniu lub jakiś dziwnych jazdach.


Na górę
Post: pt, 23 cze 2017 9:16:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 24 cze 2016 14:38:41
Posty: 171
Lokalizacja: Poznań
Ja mam np sg3424 uptime przekręca się po 400 dniach ;) mam sg3216 t2600g-28 fajny ten ostatni bo faktycznie ma 28 portów a nie combo. I te mogę z czystym sumieniem polecić. Żaden mi się nie zawiesił uptime rok nie jest rzadkością.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 23 cze 2017 9:26:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 109
IMHO switche to jedyny produkt TP-LINKa, który radzi sobie dobrze w warunkach firmowych(zachowując przystępną cenę).
TL-SG3XXX dają radę, 6 szt. zamontowanych w różnyhch lokalizacjach (ustawione tylko vlan'y).


Na górę
Post: pt, 23 cze 2017 12:31:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7881
TL-SG3210, TL-SG3216 i TL-SG3424 - mam tego kilkanaście i nie ma z nimi problemów. Ważne by wgrać najnowszy soft (czyli z 2015/2016 ) i ma się spokój.

W sieci działa na nich wszystko co ISP potrzebne do szczęścia.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 23 cze 2017 14:20:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 16 paź 2013 10:16:23
Posty: 18
pawel.rohde pisze:
Ja mam np sg3424 uptime przekręca się po 400 dniach ;) mam sg3216 t2600g-28 fajny ten ostatni bo faktycznie ma 28 portów a nie combo. I te mogę z czystym sumieniem polecić. Żaden mi się nie zawiesił uptime rok nie jest rzadkością.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka


th0massin0 pisze:
IMHO switche to jedyny produkt TP-LINKa, który radzi sobie dobrze w warunkach firmowych(zachowując przystępną cenę).
TL-SG3XXX dają radę, 6 szt. zamontowanych w różnyhch lokalizacjach (ustawione tylko vlan'y).


Orin pisze:
TL-SG3210, TL-SG3216 i TL-SG3424 - mam tego kilkanaście i nie ma z nimi problemów. Ważne by wgrać najnowszy soft (czyli z 2015/2016 ) i ma się spokój.

W sieci działa na nich wszystko co ISP potrzebne do szczęścia.


Oprócz zakupu nowych switchy muszę przeprojektować sieć.
Zerknijcie na mapkę

1. GPD - tutaj mam serwerownie. Na serwerach kompleksowy system ERP. W tym miejscu muszę mieć bardzo dobry switch.
GPD mam połączony z LPD1, LPD2, LPD3 po światłowodzie.
2. Pomieszczenia B1, B2, B3, B4, B5, B6 są podłączone do starej instalacji, switcha w GPD2. Potem GPD2 jest połączone z LPD1 (jeden punkt styku dla B1, B2, B3, B4, B5, B6 ) - dzięki temu komputery w tych pomieszczeniach mają dostęp do zasobów serwera.
3. PD3 - z tego punktu zasilane są komputery piętrze 2. Na piętrze 2 są kolejne dwa switch (jakieś budżetowe, domowe-generalnie słabo).
4. LPD1, LPD2, LPD3 - w tych punktach są podłączone PC-ty i AP w ilości szt. 13.

Słabym punktem sieci jest punkt GPD2. To to tutaj w tej chwili jest podłączone większość komputerów (stara instalacja).
Na dodatek jest to jedyna droga do serwera (GPD) przez LPD1.

Chciałbym wyeliminować większość switchy i bardziej to scentralizować.
Co o tym myślicie?


Na górę
Post: wt, 05 gru 2017 22:30:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 wrz 2008 9:50:37
Posty: 106
Lokalizacja: Konin
Orin pisze:
TL-SG3210, TL-SG3216 i TL-SG3424 - mam tego kilkanaście i nie ma z nimi problemów. Ważne by wgrać najnowszy soft (czyli z 2015/2016 ) i ma się spokój.
W sieci działa na nich wszystko co ISP potrzebne do szczęścia.

Da się się je przerobić pod zasilanie z bufora? Jaki zasilacz mają w środku (prąd, napięcie)?


Na górę
Post: wt, 05 gru 2017 22:32:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7881
16 portów jest zasilana z 12 V, a 24 porty bodajże z 5V.

oba mam przerobione pod bufory 12, 24 i 48 V. działają już tak lata. przetwornice z inetech

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 05 gru 2017 22:43:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 wrz 2008 9:50:37
Posty: 106
Lokalizacja: Konin
Dzięki za info Orin.
Widzę jednak, że ramkę jumbo mają max. "tylko" 9k. Szkoda, że nie pełne 64k :(


Na górę
Post: wt, 05 gru 2017 23:30:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7881
yyyyyy....ramki jumbo 64k? o czymś nie wiem, ale to nie pierwszy i ostatni raz. myślałem że 9k to max :hmm:

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 7:38:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 wrz 2008 9:50:37
Posty: 106
Lokalizacja: Konin
Orin pisze:
yyyyyy....ramki jumbo 64k? o czymś nie wiem, ale to nie pierwszy i ostatni raz. myślałem że 9k to max :hmm:

Uczymy się całe życie, a w tej branży nieustannie musimy wiedzę aktualizować:
https://community.extremenetworks.com/e ... pport_them
"Typically a jumbo frame will be between 9k-64k bytes in size."


Na górę
Post: ndz, 10 gru 2017 20:18:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
zezwalacie klientowi detalicznemu na ramkę większą niż 1500?
no dobra przy transmisjach warto mieć więcej na sprzęcie ale bez przeginania bo 9k to spory zapas nawet dla QinQ


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 15 gru 2017 6:38:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl