Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 31 maja 2017 19:38:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 31 maja 2017 18:14:29
Posty: 3
Witam wszystkich,
planuję budowę sieci LAN w mieszkaniu dwupoziomowym(w zasadzie dwa oddzielne mieszkania jedno pod drugim). Na samej górze jest jeszcze małe poddasze. Sporo czytałem na ten temat, chciałbym podsumować moje przemyślenia i ewentualnie posłuchać uwag, jeśli coś mi umknęło lub źle zaplanowałem.

Wybór okablowania padł na skrętkę Draka UC900 SS23 S/FTP Cat. 7(jest na portalu aukcyjnym po 1,89zł/m, jeszcze nie kupiłem). Rozprowadzona do pomieszczeń w peszlu pod podłogą, w ścianie zatynkowana.

Po jednym podwójnym gnieździe na pomieszczenie. W salonach dwa podwójne, w korytarzach(góra i dół) doprowadzony przewód pod AP. Dwa przewody na komin i dwa do pomieszczenia na poddaszu, dwa na korytarz przy wejściu do mieszkania na górze.

Szafa rack 19" 9U na górze w małym pomieszczeniu gospodarczym, w niej switch ZyXEL GS1900-24E(zakupiony), panel krosowniczy Telegartner Cat. 6a 24p(też mam), router/firewall oparty na pfSense(mam pasywnie chłodzony komputer mini-ITX).

Do mieszkania na dole puszczone 2 przewody do garderoby, tam jakaś mała szafa rack 10" i panel Cat. 6/6A 8/12p, switch TP-LINK TL-GS108E(mam).

Pozostaje kwestia gniazd(ekranowane), dawać Cat. 6, czy 6A? Jakiego producenta?
Gdzie jeszcze ewentualnie puścić przewody?
Jakich szukać patchcordów do szafy z dobrym przelicznikiem cena/jakość?

Do odbioru mam jeszcze ok. 3 miesiące, więc mogę szukać okazji po allegro, przecen itd.


Na górę
Post: śr, 31 maja 2017 21:55:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 923
Lokalizacja: Myszków
Jak mieszkania to po co tyle gniazdek LAN? Tam będą jakieś biura czy coś?
W salonie dwa gniazdka pod TV czy STB, reszta to Wifi, telefonu, tabletu itp nie podepniesz pod LAN a tego jest coraz więcej.
RB2011,RB3011 w zależności jakie łącze pod WAN, do tego CAPsMAN i po 2/3 AP na poziom i do tego listwę POE jak nie masz.
Dwa mieszkania, jedno łącze. Będziesz sam potem ogarniał kto nawrzucał na FB z twojego IP?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 31 maja 2017 22:53:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3721
Lokalizacja: Szczecin
ajek pisze:
Dwa przewody na komin
Na komin to kabel zewnętrzny żelowany.
Cramin pisze:
Jak mieszkania to po co tyle gniazdek LAN? Tam będą jakieś biura czy coś?
Po to, że jak będzie chciał usiąść na sofie i przegrać jakiś plik z/do NAS to będzie 10 razy szybciej niż przez wi-fi.
Cramin pisze:
Dwa mieszkania, jedno łącze. Będziesz sam potem ogarniał kto nawrzucał na FB z twojego IP?
Lovgi przyjacielem twym. Wsadzenie pendrive na logi do 3011 to nie jest wielki problem.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 01 cze 2017 7:38:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2669
Lokalizacja: Lublin
Ja bym więcej gniazdek dał :) Sam dawałem w mieszkaniu po 2 gniazda/pomieszczenie + 2x2 w salono-kuchni, ale teraz czasem brakuje (amplituner, konsola, tv, etc - wszystko już korzysta z sieci, a wifi w takich przypadkach to bezsens). Teraz zrobiłbym 2x więcej pewnie.


Na górę
Post: czw, 01 cze 2017 8:55:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 426
Hmmm, pisałem w tym wątku a swojej wiadomości nie widzę.

Ja za tv dałbym 6-8 skrętek. Mam 4 i dawno mam switcha bo jest za mało.
Moim zdaniem kabel kat. 7 to przerost formy nad treścią. Daj kategorię 6/6a i spokojnie w przyszłości będziesz miał 40Gb o ile w ogóle kiedyś będziesz potrzebował. Kat 7 z tego co się orientuję ma inne wtyki i gniazda a dodatkowo każdy producent robi to trochę inaczej, bo nie ma wypracowanego standardu jak rj45.


Na górę
Post: czw, 01 cze 2017 17:27:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 31 maja 2017 18:14:29
Posty: 3
Dziękuję za odpowiedzi.

Z całą pewnością nie będę redukować ilości gniazdek, WiFi będzie tylko do telefonów, tabletu, latopa. Jedno IP na dwa mieszkania nie jest w moim przypadku żadnym problemem.

Zastanowię się w takim razie, czy nie zwiększyć ilości skrętek na pomieszczenie. Teraz znam przeznaczenie poszczególnych pomieszczeń, jednak za kilka lat może okazać się, że 2 przewody na pokój to może być za mało. Na komin oczywiście zewnętrzna żelowana, wydało mi się to tak oczywiste, że nawet nie wspomniałem.

Jeśli chodzi o router to wolę pozostać przy rozwiązaniu opartym o PC i pfSense/OPNsense. Sprzęt już mam i średnio chcę iść w kolejne wydatki. Całość zmieści się w szafie i pobiera w obecnej konfiguracji ~10W:
Obrazek


Jeśli chodzi o skrętkę to jeśli miałbym brać Cat. 7 w normalnej cenie to wziąłbym coś tańszego. W cenie ok 1,9zł/m ciężko znaleźć nawet markowy 6/6A. Mówię oczywiście o FTP, S/FTP bo całość instalacji będzie ekranowana. W przyszłości na pewno odpalę też NAS.


Na górę
Post: czw, 01 cze 2017 21:48:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1237
U Siebie zrobiłem przy każdym gniazdku prądowym po dwie skrętki (kto wie jak będą stały meble za kilka lat).
Czyli jak w pokoju są trzy punkty to dałem 6 skrętek (6/6a/7).
Do zakańczania tych skrętek tylko patchpanele i gniazda podtynkowe.
Sam kabel nie jest drogi. Droższe jest kucie i przeróbki jak gdzieś brakło :)


Na górę
Post: pt, 02 cze 2017 16:04:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 326
Tez jestem za tym zeby ciagnac skretke tam gdzie gniazda elektryczne. Puszke idzie zamknac deklem i zagipsowac.
Przyjdzie czas to sie otworzy i poprawi. Lepsze to niz kucie calego mieszkania.

Osobiscie pod TV podciagnalem 4 skretki. Jedna poszla na PC, druga do Smarta a trzecia do dekodera. Czwarta obecnie robi za zasilanie tasmy LED z bufora jak pradu nie ma :D


Na górę
Post: pt, 02 cze 2017 22:12:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1237
Szczotek pisze:
Tez jestem za tym zeby ciagnac skretke tam gdzie gniazda elektryczne. Puszke idzie zamknac deklem i zagipsowac.
Przyjdzie czas to sie otworzy i poprawi. Lepsze to niz kucie calego mieszkania.

Osobiscie pod TV podciagnalem 4 skretki. Jedna poszla na PC, druga do Smarta a trzecia do dekodera. Czwarta obecnie robi za zasilanie tasmy LED z bufora jak pradu nie ma :D

Możesz zrobić gniazda w ramkach w ten sposób: podwójne prądowe| TV | podwójne komputerowe. Zrobiłem tak praktycznie wszędzie. A jak nie używasz to pakujesz zaślepkę za 3zł.
Akurat wszystko z Simon15 ale jest mały problem bo jak robicie głośnikowe to z tej serii nie ma gniazd (w Basic i 54 są).
Komputerowe akurat szału nie robią więc założyłem same pokrywki a keystony kupuję oddzielnie (dużo taniej i lepiej niż te w komplecie).


Na górę
Post: sob, 03 cze 2017 1:16:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3721
Lokalizacja: Szczecin
Swoją drogą to ciekaw jestem skąd się biorą tak wysokie ceny gniazd komputerowych podtynkowych. Wołać 50-60 zł za podwójne gniazdo cat 5e :oszalal:

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 03 cze 2017 12:04:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4972
masz lekko nieaktualną wiedzę nt. cen. Te o których piszesz obowiązywały grubo ponad 5 lat temu.
Obecnie są conajmniej 50% taniej od twojej ceny
https://allegro.pl/listing?string=gniaz ... i-1-3-0511


Na górę
Post: sob, 03 cze 2017 12:18:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3721
Lokalizacja: Szczecin
Serio? Chodzi mi o gniazda w ramce jakiś znanych firm firm typu simon czy legrand. Podtynkowe "noname" zawsze kosztowały ok. 20 PLN. Przecież nie kupię sobie do domu gniazda LAN innej serii niż pozostałe, bo nie będzie to wyglądać dobrze. Co więcej jak masz w ramce, to nie ma możliwości kupić czegoś innego i musisz zdecydować się nie jednego producenta.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 03 cze 2017 12:33:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4972
e, no to weź... to tak samo jakbyś narzekał że opony Michelin są drogie...
No są drogie już z definicji, poprostu firma ma taki kaprys że mają być droższe od większości..
Co do simona z drugiej strony, to akurat nie polecam. Polska produkcja, niestety chyba najtańszy chinol będzie lepszy.
Tak, mam u siebie wszystko w systemie simon cośtamcośtam. Kolorowe. Niestety wkładka jest chyba poprostu malowana jakąś farbą w sprayu, bo wystarczy kilka razy włożyć wtyczkę do gniazda i już pojawiają się odpryski.
Legrand to chyba od zawsze wyższa półka..
Ceny gniazd lan nie odbiegają chyba od cen innych komponentów legrand->inna firma


Na górę
Post: sob, 03 cze 2017 16:33:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1002
Gira / ABB / Siemens / Merten/lepszy Berker to są osprzęty lepszej jakości. Wszystko to co ma flaki hirshmanna albo telegartnera też jest bardzo ok.
Akurat Legrand szału nie robi.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 04 cze 2017 2:32:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1237
I teraz weź zatkaj ponad 30 gniazd podwójnych chociażby simonem 15 pod kable 6/6a/7 :sciana:
http://allegro.pl/kontakt-simon-15-gnia ... 09828.html


Na górę
Post: ndz, 20 sie 2017 15:04:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 198
zajadacz pisze:
Swoją drogą to ciekaw jestem skąd się biorą tak wysokie ceny gniazd komputerowych podtynkowych. Wołać 50-60 zł za podwójne gniazdo cat 5e :oszalal:


Dokładnie koszty są spore, w całym mieszkaniu mam Legrand "Cariva". I gniazdo 2xrj45 to koszt ponad ~70zł.

https://www.ceneo.pl/5796869


Na górę
Post: śr, 04 paź 2017 21:47:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 121
Lokalizacja: Wrocław
Ja tez sobie nie zalowalem... w 4 pokojach mam w sumie 10 gniazdek LAN... Osprzet wybralem Ospel Impresja a pociagnalem kabel kat6 Excela i tanio tez nie bylo, ale uwazam ze warto, drugi raz nie bede robil bruzd w zelbetonie :P Chociaz, gdyby nie fakt ze to mieszkanie i nie ma za bardzo miejsca na wieksza rozdzielnie, to w jakims domku upakowalbym tych gniazd 2-3x tyle.

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: games i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 24 sty 2018 11:59:14

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl