Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 25 maja 2017 19:18:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 lip 2010 22:36:48
Posty: 701
Taka sytuacja:

Dom1
Doprowadzona linia telefoniczna Orange i tam jest telefon stacjonarny
Net własny, komputer, switch itp

Dom2
Połączone lanem z domem1 żeby był net. Teraz przydałoby się żeby był tez telefon z tym samym numerem stacjonarnym. Jak to zrobić? Co kupić? Wiem, że najprościej byłoby przeciągnąć kabel telefoniczny, ale średnio mam ochotę kopać w ogródku...


Na górę
Post: czw, 25 maja 2017 19:22:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1290
Lokalizacja: Góry
Jak masz tam połączenie na tym Lanie 100Mbps, to masz w kablu 2 pary wolne.


Na górę
Post: czw, 25 maja 2017 21:37:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 70
Jest bardziej cywilizowane rozwiązanie, choć dużo kosztowniejsze (jakieś 300zł) i jest trochę zabawy z konfiguracją, ale nie ryzykujesz, że sygnał telefoniczny biegnący wolną parą będzie zakłócał Internet w tym kablu i nie musisz przerabiać wtyczek.

Poniżej 2 przykłady rozwiązań:
https://www.poziom7.pl/wyniesienie-lini ... wej-po-ip/
http://grandstream.pl/wsparcie/most-ip/

W drugim przypadku tyczy się to kilku telefonów, stąd użycie droższych bramek, ale pewnie można by użyć tańszych modeli tego producenta, analogicznie jak w przykładzie pierwszym (pewnie wystarczy model 701 dla końcówki i 503 dla "źródła sygnału".
Na końcówce można też użyć telefonu IP, ale to jeszcze bardziej podniosło by koszty.


Pytanie tylko: Po co się męczyć z przenoszeniem sygnału, skoro można zrobić tel VoIP: Albo przenosisz dotychczasowy nr do VoIP (uwaga na zapisy Umowy, aby kary nie wlepili za zerwanie przed czasem) albo zakładasz nowy nr VoIP u jakiegoś operatora i ustawiasz sobie na tel stacjonarnym przekierowanie na tel VoIP. Prawdopodobnie masz plan telefoniczny z darmowymi rozmowami na stacjonarne, więc przekierowanie nie będzie nic kosztować. Wtedy zostaje albo skonfigurować smartfona w drugim domu do VoIP, albo kupić jedną bramkę/telefon IP (koszt 120-300zł)

Jest jeszcze opcja ze stawianiem serwera SIP Asterisk i podłączaniem tego do tel analogowego, a następnie konfiguracja klientów, ale to już wytaczanie ciężkich dział...

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: pt, 26 maja 2017 15:27:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3896
OT : Jakby co to mam 3 bramki VOIP do sprzedania :) wszystko linksys/cisco pap2t albo spa112

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 26 maja 2017 15:36:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1667
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
https://slican.pl/produkt.php?id=1357740270

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: pt, 26 maja 2017 18:53:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 16 maja 2012 20:55:49
Posty: 625
Lokalizacja: WLKP
wojtekc pisze:
Jak masz tam połączenie na tym Lanie 100Mbps, to masz w kablu 2 pary wolne.

Dokładnie. Normalnie wyciągnij jedną parę do telefonu i gwarantuję, że będzie działać i nic się nie będzie zakłócać.
Oczywiście sprawdzone na 140 m FTP. Rozmawiasz przez telefon a lan wyciąga full (oczywiście 100Mbps).


Na górę
Post: pt, 26 maja 2017 22:04:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1667
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Zerknij na mój link wyżej

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: sob, 27 maja 2017 10:42:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 18 sie 2015 21:09:45
Posty: 5
Qmpeltaty pisze:
OT : Jakby co to mam 3 bramki VOIP do sprzedania :) wszystko linksys/cisco pap2t albo spa112

Po ile te bramki?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest ndz, 17 gru 2017 6:13:42

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl