Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 07 maja 2017 19:55:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
mam taki problem że już drugi raz spaliło mi bezpiecznik od prądu 230v w zasilaczu buforowym podczas gdy do tego samego przedłużacza są wpięte inne routery bramki voip i nic się im nie dzieje.
jaki może być powód ? albo jak temu zaradzić ?
gniazdko nie ma bolca uziemiającego , ale jest to na strychu więc ciągnąć uziemienie nie bardzo mi pasuje. (nie mój dom)
taki kabel uziemiający od bufora do np metalowej barierki na balkonie może coś pomóc ?


Na górę
Post: ndz, 07 maja 2017 20:12:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15684
Lokalizacja: Wrocław
to już lepiej zerowanie.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: ndz, 07 maja 2017 20:42:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
a czy taki spalony bezpiecznik od strony zasilania 230v oznacza że przepięcie przyszło z gniazdka czy powodem moze być np to że bufor jest wpięty w switch poe do którego jest wpięta między innymi przewieszka taka na 40-50metrów ?
czy ten bezpiecznik może się palić z powodu przepięcia od strony kabli LAN?

w sumie na baterii działąło jeszcze 24h od wczorajszej burzy do dzisiaj


Na górę
Post: ndz, 07 maja 2017 22:04:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 240
A próbowałeś wsadzić delikatnie większy bezpiecznik?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 07 maja 2017 22:28:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
teraz założyłem tam bufor 24v 5A , a był wcześniej dwa razy 24v 2,7A
myślę że mocniejszy bufor z automatu ma mocniejszy bezpiecznik

zasilam tym tylko 3x ubnt i switch


Na górę
Post: ndz, 14 maja 2017 0:21:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 107
Lokalizacja: Wrocław
Kolega dobrze podpowiada.
jeśli nie masz żyły ochronnej to zastosuj chociaż zerowanie.
Każdy zasilacz buforowy jaki miałem w ręce jest wykonany w pierwszej klasie ochronności i musi być zasilony z gniazda z bolcem
jeśli posiadasz gniazdo bez bolca to upewnij się chociaż neonówką że faza trafia na zacisk L w zasilaczu.
Bo w przypadku takiego gniazdka wystarczy wpiąć wtyczkę odwrotnie i problem gotowy.
jeśli to wszytko jest jeszcze w metalowej szafce tym bardziej zwróć na to uwagę.


Na górę
Post: ndz, 14 maja 2017 0:44:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
dzięki za podpowiedź, zmodyfikuję wtyczkę i będę niecierpliwie wyczekiwał okazji do przetestowania :) ...


Na górę
Post: ndz, 14 maja 2017 8:47:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 624
Pablo pisze:
jeśli posiadasz gniazdo bez bolca to upewnij się chociaż neonówką że faza trafia na zacisk L w zasilaczu.
Bo w przypadku takiego gniazdka wystarczy wpiąć wtyczkę odwrotnie i problem gotowy.


Że co? O ile mi wiadomo żadna norma nie nakazuje po jakiej stronie ma być przewód fazowy w gniazdku. Nie ma to kompletnego znaczenia czy faza jest po lewej czy po prawej stronie. Wśród elektryków jest tylko taka niepisana zasada, że faza po lewej.
Pomijając fakt, że urządzenie w pierwszej klasie ochronności nie wolno wtykać do gniazdka bez bolca ochronnego to nawet jak wetkniemy wtyczkę odwrotnie to nie ma to znaczenia.
Dla takich urządzeń musi być wydzielony przewód PE lub dla sieci nieklasyfikowanej z tzw. zerem mostkujemy bolec ochronny, gdzie najpierw doprowadzamy przewód zerowy do bolca ochronnego i od niego mostek do gniazdka. Nigdy odwrotnie.


Na górę
Post: ndz, 14 maja 2017 9:02:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 240
emigrant pisze:
Pablo pisze:
jeśli posiadasz gniazdo bez bolca to upewnij się chociaż neonówką że faza trafia na zacisk L w zasilaczu.
Bo w przypadku takiego gniazdka wystarczy wpiąć wtyczkę odwrotnie i problem gotowy.


Że co? O ile mi wiadomo żadna norma nie nakazuje po jakiej stronie ma być przewód fazowy w gniazdku. Nie ma to kompletnego znaczenia czy faza jest po lewej czy po prawej stronie. Wśród elektryków jest tylko taka niepisana zasada, że faza po lewej.
Pomijając fakt, że urządzenie w pierwszej klasie ochronności nie wolno wtykać do gniazdka bez bolca ochronnego to nawet jak wetkniemy wtyczkę odwrotnie to nie ma to znaczenia.
Dla takich urządzeń musi być wydzielony przewód PE lub dla sieci nieklasyfikowanej z tzw. zerem mostkujemy bolec ochronny, gdzie najpierw doprowadzamy przewód zerowy do bolca ochronnego i od niego mostek do gniazdka. Nigdy odwrotnie.

Ma znaczenie chociażby dlatego ze jak masz ochronny pociagniety z zera to faza trafi na obudowę. No i wtedy nie koniecznie nawet dotkniesz taki zasilacz ;)

A do autora to czy nie możesz ominąć wtyczki i wpiąć się bezpośrednio w gniazdko?


Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 14 maja 2017 13:49:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15684
Lokalizacja: Wrocław
zmień gniazdko na gniazdko "z bolcem", tam odpowiednio połącz i użyj kabla 3 żyłowego do przyłączenia bufora.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: ndz, 14 maja 2017 21:40:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
lukpiot pisze:
zmień gniazdko na gniazdko "z bolcem", tam odpowiednio połącz i użyj kabla 3 żyłowego do przyłączenia bufora.


tak właśnie zrobię


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 11:33:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 107
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
Że co? O ile mi wiadomo żadna norma nie nakazuje po jakiej stronie ma być przewód fazowy w gniazdku. Nie ma to kompletnego znaczenia czy faza jest po lewej czy po prawej stronie. Wśród elektryków jest tylko taka niepisana zasada, że faza po lewej.


Mam miernik SONEL MPI-530 i robię pomiary i odbiory sieci w budynkach.
Nawet miernik to wpięciu do gniazda pokazuje czy przewody są po prawidłowych stronach.
jest to ściśle określone i trzeba tego przestrzegać

Jeśli podłączamy lampkę mocną to zgoda że nie ma to znaczenia
Natomiast taki zasilacz ma jasno sprecyzowany zacisk L i tam ma trafić przewód fazowy.


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 11:42:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 30
emigrant pisze:

Że co? O ile mi wiadomo żadna norma nie nakazuje po jakiej stronie ma być przewód fazowy w gniazdku. Nie ma to kompletnego znaczenia czy faza jest po lewej czy po prawej stronie.


Tak ? To podłącz pompy grundfosa do CO i CWU z faza po prawej :)


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 12:07:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3681
Lokalizacja: Szczecin
Pablo pisze:
Mam miernik SONEL MPI-530 i robię pomiary i odbiory sieci w budynkach.
Nawet miernik to wpięciu do gniazda pokazuje czy przewody są po prawidłowych stronach.
jest to ściśle określone i trzeba tego przestrzegać
Loool. To powodzenia życzę przy podwójnych gniazdkach :D Wiesz jak one są zbudowane? W zależności od tego czy włożysz wtyczkę do jednego, czy do drugiego, to fazowy masz zamieniony z neutralnym.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 12:23:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 107
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomo że tak jest. Ale na to już nic nie poradzisz.
Miernik tylko informuje o zamienionej stronie, adapter do gniazda odwraca to raz jeszcze i do miernika podaje jak trzeba.
Dlatego pomiary wykonują się prawidłowo nawet w takich gniazdach.


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 17:26:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4395
Lokalizacja: woj Śląskie
gavron pisze:
Ma znaczenie chociażby dlatego ze jak masz ochronny pociagniety z zera to faza trafi na obudowę. No i wtedy nie koniecznie nawet dotkniesz taki zasilacz ;)



Do obudowy ma prawo być podłączony tylko przewód PE (bolec) - tylko takie podłączenie gwarantuje że urządzenie nie "popieści " użytkownika.

C

_________________
Jardo


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 17:54:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 240
Jardo pisze:
gavron pisze:
Ma znaczenie chociażby dlatego ze jak masz ochronny pociagniety z zera to faza trafi na obudowę. No i wtedy nie koniecznie nawet dotkniesz taki zasilacz ;)



Do obudowy ma prawo być podłączony tylko przewód PE (bolec) - tylko takie podłączenie gwarantuje że urządzenie nie "popieści " użytkownika.

C

Tak tylko nigdy nie masz pewności ze PE to PE (znaczy na obcych instalacjach)


Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 18:42:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4395
Lokalizacja: woj Śląskie
gavron pisze:
Tak tylko nigdy nie masz pewności ze PE to PE (znaczy na obcych instalacjach)



No żeby podpiąć fazę do bolca to juz trzeba być debilem... ale nie wykluczam że takie przypadki gdzies moga meić miejsce.

A czy do bolca będzie podpięte PE czy N - to juz inna para kaloszy, ale oba przypadki sa bezpieczne.

_________________
Jardo


Na górę
Post: pn, 15 maja 2017 18:52:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 624
Do bolca ochronnego nie może być podłączony przewód N w sieci TNS/TNC-S. To przewód roboczy, tam płynie prąd, pozbawiony funkcji ochronnej. Sieć TN-C za rozdzielnicą nie powinna już istnieć bo ma swoje poważne wady, brak wydzielonego przewodu ochronnego PE i w sieci TN-C nie wolno stosować wyłączników różnicoprądowych. Brak ochrony przeciwporażeniowej.
W sieci TN-C podłączamy przewód zerowy(PEN) do bolca bo pełni funkcję roboczo-ochronną. Wedle zasady, najpierw chronimy a później zasilamy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 gru 2017 6:21:10

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl