Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 04 kwie 2017 20:43:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1386
Witam
Sam nie wiem co to ma być.
Chodzi o komunikację między trzema budynkami rozlokowanymi w trójkącie w odległościach ~600 metrów.
Może to być coś jak voip lub telefon, bądź coś w deseń krótkofalówek.
Połączenie wifi między budynkami jest więc w razie czego można wykorzystać.
Telefony gsm odpadają - lipa z zasięgiem.
Zestawy krótkofalówek też jakieś tam były testowane i słabo wypadły - nie wiem dokładnie jakie.

Najlepiej coś w deseń telefonów stacjonarnych, które działały by między sobą bez wyjścia na świat, które nie jest wymagane.

Proszę o porady,


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 20:54:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2510
Lokalizacja: Wrocław
linksys pap2t moze, lub jakis telefon detect

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 22:22:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1196
misztal pisze:
Najlepiej coś w deseń telefonów stacjonarnych, które działały by między sobą bez wyjścia na świat, które nie jest wymagane.

Zestaw do VoIP http://www.ceneo.pl/48161109#mh=a0w9qtF450007gigasetVyWKdIvVjaCtzX48cfHcRiEkyhOQpTqypvA3Wh_hxG_RMPJ0yB6jvYaydvS2ZtyJToKlr20df78PH2f_wym3sBrqRe0X3AOTnWzo6794q-UjM316W6O6kq6O7Hlsfo9WsaLLjg95TVD_v8y_6DhPvYhF921VKZEbjbbwlAW5lwihm_LM_zIcyg9decvB8RdZ0


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 9:24:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 23 lut 2011 22:07:09
Posty: 102
Skoro masz wifi pomiędzy budynkami to chyba najlepiej będzie voipem. Odnośnie telefonów detect to jedna baza i kilka słuchawek raczej się tu nie sprawdzi - za duża odległość między budynkami. I teraz w zależności co chcesz w danych budynkach, czy aparat stricte stacjonarny, czy w każdym baza + słuchawka (detect). Niektóre telefony voipowe mają funkcję połączenia bezpośredniego, więc mogłoby się obyć bez centrali, ale tego nigdy nie testowałem i nie wiem jak to się sprawdza. Ewentualnie jak to jest rozwiązanie budżetowe jak masz na czym (jakiś router z openwrt/lede lub serwer z linuxem) centralę pbx postawić, lub ewentualnie kupić jakąś małą gotową. Kwestia tylko budżetu.


Ostatnio zmieniony śr, 05 kwie 2017 10:25:19 przez diabolic, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 10:22:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 312
Wiekszosc telefonow VoIP pozwala dzwonic po IP bez centrali. Czasem tego uzywalem. Nigdy nie spotkalem sie, zeby w sieci LAN to zle dzialalo.


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 10:31:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1386
maly84 pisze:
Wiekszosc telefonow VoIP pozwala dzwonic po IP bez centrali. Czasem tego uzywalem. Nigdy nie spotkalem sie, zeby w sieci LAN to zle dzialalo.


Czyli rozumiem, że jeśli pomiędzy budynkami będę miał komunikację po IP to ogarnę to na proponowanym wyżej modelu Gigaset'a??
Czy może proponujecie inny sprzęt?
Wolałbym bez centrali jedynie telefony IP jak się tak da.

Pozdrawiam


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 12:08:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 23 lut 2011 22:07:09
Posty: 102
Mam w domu podobny tego producenta (gigaset C530) i ogólnie nie narzekam, ale niestety nie wiem czy można z niego dzwonić bezpośrednio, bo nigdzie nie widziałem info na ten temat. Musiałbym to sprawdzić, ale to dopiero gdzieś na weekendzie bo na razie nie ma mnie w domu.


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 15:02:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 10 cze 2015 14:41:43
Posty: 70
Najtaniej (jeśli masz już aparaty telefoniczne analogowe) wyjdzie dać w każda lokalizację po jednej bramce Grandstream 701. Pozwalają one na telefonowanie bezpośrednio po IP (nawet wybieranie z prymitywnego telefonu działa, działają też telefony z tarczą po odpowiedniej konfiguracji bramki), działają połączenia konferencyjne, faksy i ogólnie skonfigurujesz na nich wszystko.

_________________
www.multik.com.pl


Na górę
Post: pt, 07 kwie 2017 11:54:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 cze 2007 13:43:20
Posty: 182
Polecam kupić jakieś proste telefony Yelink'a np. http://www.yealink.com/product_info.aspx?ProductsCateID=333 - mogą spokojnie dzwonić między sobą po IP...

_________________
Naprawa protez dentystycznych Bydgoszcz


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 15 gru 2017 6:37:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl