Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 29 mar 2017 15:45:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 29 lip 2014 15:22:32
Posty: 18
Cześć

W tej chwili mamy 2-3 sesje z pełną tablicą bgp + plix.
Ruch raczej nie przekracza nigdy 1gbit. Obsługują to dwa serwerki na E3-1230v2 z 8 albo 16gb ram na jakimś już troszkę starszym centosie + quagga. Mają 2x10gbit sieciówkę, przed nimi stoją switche, które agregują to i podają serwerom po vlanach.
Nie znam w sumie maksymalnych możliwości tych serwerów.

Fajnie byłoby się uzbroić w coś co pozwoliłoby nam przerzucić te 10gbit ruchu i tak mniej więcej planowalibyśmy się uzbroić (jak dałoby się na więcej to nawet lepiej)
Zastanawiam się co teraz jest trendy jeśli chodzi o routery BGP.

Wiadomo, że najlepiej byłoby kupić jakiegoś ciskacza, tylko wydaje mi się, że ceny są... trochę zaporowe... Jeśli da się zrobić taniej, to zawsze warto chyba próbować;)

Jak z tymi mikrotikami CCR? Macie na produkcji? te 1072 warte są swojej ceny? widzę, że można je kupić w okolicy 10k zł za sztukę. Czy może lepiej wyjdzie zastosować np 4x 1036 bo powinny przepuścić więcej pps?
Może warto ruch przychodzący przyjmować na switch L3, a na routery zwalać tylko ruch wychodzący?

Czy może pakować się w software, tylko zaktualizować system, zakupić jakieś E5 (albo może te nowe ryzeny od AMD się sprawdzają?) i dobrą sieciówkę 10g?
W tej chwili mamy karty oparte o takie coś:
http://ark.intel.com/products/36918/Int ... Controller

A może próbował ktoś packet journey? https://github.com/Gandi/packet-journey
jeśli jest stabilne to powinno być mega szybkie za względnie małą kasę;)

Co stosujecie u siebie? :)

Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
Post: śr, 29 mar 2017 16:42:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7890
Ja na Twoim miejscu przy tej przepustowości w CCRy bym nie wchodził bo proces BGP w mikrotiku i tak wykorzystuje jeden rdzeń.
Jak chcesz mikrotik, to znacznie lepszym pomysłem będzie E3 albo jeszcze lepiej płyta z dwoma prockami E3.

Cisco zanim kupisz to sprawdź czy nie ma na pokładzie CPU Intel Atom z określonej serii bo taki procek okazuje się że żyje ok 18 m-cy i idzie ciskacza będziesz mógł przeznaczyć na elektrośmieci.

Przy tej przepustowości to wydajnością i tak wszystko pokona Debian i quagga (np na tym 2xE3)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 30 mar 2017 15:43:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1401
Lokalizacja: Katowice
E3 są tylko do konfiguracji 1P, do 2P są E5 i wyższe.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Serwery VPS)


Na górę
Post: czw, 30 mar 2017 16:18:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 29 lip 2014 15:22:32
Posty: 18
"płyta z dwoma prockami E3" - miałeś na myśli E5? :)

nie no cisco raczej odpada, router pod jedną rurę 10g za jakieś 30-50 tyś zł to trochę dużo...

software wydoi 10g jakimiś względnie małymi pakietami?

"Ja na Twoim miejscu przy tej przepustowości w CCRy bym nie wchodził bo proces BGP w mikrotiku i tak wykorzystuje jeden rdzeń."
Okej a w sumie ten routerOS to chyba jest jakiś po prostu linux? Może da się tam normalną quagge zainstalować i ona by sobie z wieloma core'ami poradziła?

A może warto spróbować na freebsd? freebsd ma ten swój "fastforwarding" który powinien sporo przyspieszyć, szczególnie, że ten router ma z założenia tylko routować. Fiitrację itp możemy sobie zrobić gdzie indziej.

W wolnej chwili postaram się znaleźć jakąś nudzącą się blachę (blachy) na E3 i zobaczę ile w sumie to może wyciągnąć...


Na górę
Post: czw, 30 mar 2017 18:20:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7890
Oczywiście, mój bład. Chodziło o E5. Jeden E3 przemieli ok 6 Gbit ruchu

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 31 mar 2017 13:20:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16245
Lokalizacja: Nowa Ruda
http://blog.devices.pl/?p=80

U nas to obrabia jakieś 2-3Gbit/s ruchu. Można na dzień dobry wywalić element daemona ribd - który zżera niestety zbyt dużo CPU i pamięci. Jak się zablokuje ribd - to router jest w stanie przepchać znacznie więcej ruchu. Należy pamiętać koniecznie o wyłączeniu conntracka w łańcuchu RAW iptables i po problemie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 31 mar 2017 15:38:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 29 lip 2014 15:22:32
Posty: 18
na allegro można kupić serwerek z 2x Xeon E5-2670 za 4k brutto (obstawiam, że z mniejszą ilością ramu czy coś jeszcze by się dało uciąć cenę) czyli 2x 8 core. Myślę, że jak byłoby to w stanie wysycić pełne 10g w 64b pakietach to byłaby to dobra opcja.

Pytanie - czy iść w jeden procek, czy w dwa? czy dwa coś tak na prawdę dają przy routingu?


Tak się jeszcze zastanawiam - w jakimś poradniku piszą, żeby w miarę możliwości redukować ilość wpisów w tablicy routingu.
Czy da się jakoś poinstruować quaggę, żeby "łączyła" wpisy w tablicy? po co np. ma dodawać dwie kolejne /24 tą samą rurą, jak mogłaby podać /23? obstawiam, że z tych 700k tras w kernelu zostałoby ze 100k.


Na górę
Post: ndz, 09 kwie 2017 22:03:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2017 21:52:14
Posty: 6
Orin pisze:
Cisco zanim kupisz to sprawdź czy nie ma na pokładzie CPU Intel Atom z określonej serii bo taki procek okazuje się że żyje ok 18 m-cy i idzie ciskacza będziesz mógł przeznaczyć na elektrośmieci.


Czesc, procki w cisco tak padaja? W jakims konkretnym modelu?


Na górę
Post: pn, 10 kwie 2017 9:13:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1206
Lokalizacja: Jaworzno
zajac1 pisze:
Orin pisze:
Cisco zanim kupisz to sprawdź czy nie ma na pokładzie CPU Intel Atom z określonej serii bo taki procek okazuje się że żyje ok 18 m-cy i idzie ciskacza będziesz mógł przeznaczyć na elektrośmieci.


Czesc, procki w cisco tak padaja? W jakims konkretnym modelu?


Chodzi o Atomy z rodziny C2000 i nie jest to niestety tylko problem Cisco, bo w wielu urządzeniach są te procesory.

https://www.extremetech.com/computing/2 ... ufacturers
http://www.cisco.com/c/en/us/support/we ... #~overview


Na górę
Post: sob, 15 kwie 2017 14:27:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1924
Orin pisze:
Oczywiście, mój bład. Chodziło o E5. Jeden E3 przemieli ok 6 Gbit ruchu
Chyba miałeś na myśli E3 w połączeniu z Mikrotik, który absolutnie nie nadaje się na BGP.

E3 spokojnie przemieli 10Gb/s ruchu przy połączeniu z BIRD-em :)

Moim zdaniem autor powinien jedynie zaaktualizować linuxa i odpalić birda, a sprzęt ma całkowicie wystarczający.


Na górę
Post: wt, 25 kwie 2017 11:28:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 29 lip 2014 15:22:32
Posty: 18
Ale co zmienia to czy to bird czy quagga. Routingiem i tak zajmuje się kernel, a te aktualizują tylko tablicę routingu...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 gru 2017 6:05:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl