Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 06 mar 2017 11:13:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 133
Mam dwa telefony cisco z serii 7960 "wygrzebane z pudła".
Jakie jest najtańsze urządzenie, które mi je obsłuży - tzn jakiś routerek na którym np ustawię dane operatora SIP i dzięki temu uruchomię telefony? Widziałem routery z ISDNem, ale nie siedzę w cisco i nie mam ISDNa - to musi być SIP. Kto doradzi?
Chodzi o szkolenie i rozrywkę, nie produkcję.

Mam w jednej firmie centralkę isdn - voip - analog platana, więc trochę ogarniam, tylko nie znam Cisco.


Na górę
Post: pn, 06 mar 2017 21:07:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1305
Podłącz do jakiegokolwiek routera z aktywnym serwerem DHCP, ale to dopiero początek "zabawy" http://marmez.net/2016/cisco-7940-7960-dzialajaca-konfiguracja-sip-z-halonet-pl/.


Na górę
Post: pn, 13 mar 2017 13:31:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 133
Dzięki, ale chodzi właśnie o to żeby nie stawiać elastixa i nie kombinować z tftp na routerku, tylko skorzystać z gotowego rozwiązania, tak jak to producent wymyślił. Nikt nic?


Na górę
Post: wt, 14 mar 2017 8:01:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 492
Ten telefon jest konfigurowany przez pliki na serwerze tftp podanym przez dhcp. Tam konfigurujesz serwer sip, konto itd. Powinno się dać zrobić, ale jak nie masz doświadczenia to będzie wyzwanie.
Jak chcesz gotowego rozwiązania producenta to nie będzie najtaniej, a tak chcesz. Nawet przy gotowym rozwiązaniu konfiguracja cie nie ominie.
Ja i siebie podobną konfigurację z avayami zrobiłem w 2 godziny nie mając materiałów i robiąc po drodze upgrade telefonów, więc się da.


Na górę
Post: pn, 10 kwie 2017 14:20:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław
Jeśli na telefon wgrasz soft z obsługą SIP to nie musisz używać TFTP ani rozwiazań producenta.
Mam takie telefony w firmie 7940 i 7960 i wszystko wpisuję raz z poziomu ekranu telefonu.
Generalnie wystarczy IP centrali login, hasło i wsio działa.

Mamy centralę PLATAN PRIMA ale wystarczy asterisk, FREE PBX, albo cokolwiek innego


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 20 cze 2018 13:24:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl