Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 13 lut 2017 15:04:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
Witam

Tak jak w temacie jak macie wykonane instalacje zasilania poprzez PoE oraz z wykorzystaniem zwykłego kabla 3x1.5mm2

Coraz bardziej jestem za kablem 3x1.5mm2 z uwagi na uziemienie oraz konkretne zasilanie, problem robi sie oczywiscie jak to pozniej rozdzielic...

Macie jakies sprawdzone produkcyjnie propozycje dla FE oraz GBE?

Tak jak kolega Orin słusznie wskazał chciałbym tym zasilać przeważnie MT Groove 52Hpn / Groove G 52Hpacn / RB711 / RB450G / Switche na kolejnych bazach + ew przeróbka istniejących...

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Ostatnio zmieniony pn, 13 lut 2017 15:30:17 przez djvolt1942, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 15:07:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
nie napisałeś co chcesz tym zasilać. jeśli radia na maszcie, to ja od lat stosuję w skrzyni u podstawy adaptery PoE + netprotector firmy inetech i sobie chwalę.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 15:52:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
Na maszt jasna sprawa jesli bede budowal choc to nie takie proste bez pozwolenia :P

Jak dotad to mam na budynkach poprzez PoE ale coraz bardziej mi sie to nie podoba zwlaszcza na odcinkach ok 30m... Nieraz jakies kwiatki wyjda, co kabel elektryczny to kabel...

Takie instalacje takze ktos ma? I jak sie to sprawdza?
Załącznik:
446978425_1_1000x700_routerboard-750-poe-gotowa-instalacja-masztowa-zasilacz-poe-kolbuszowa.jpg
446978425_1_1000x700_routerboard-750-poe-gotowa-instalacja-masztowa-zasilacz-poe-kolbuszowa.jpg [ 67.27 KiB | Przejrzano 2233 razy ]


Pol roku temu przekopalem YKY 2x1mm2 50m, bufor po jednej stronie 24V, po drugiej zas puszka hermetyczna, w niej RB450G zasilany przez rozgaleziacz typu Jack + adaptery PoE FE i GbE, nie uzywam netprotektorow, kable PoE max 3m i nic sie kompletnie nie dzieje... Ale tutaj zas zabawa w Jacki, zlaczki i ogolnie troche wiecej roboty... Lepsze rozwiazanie?

Najwiecej problemow stwarza budowa GbE, PoE injectory sa duzo wieksze anizeli standardowe :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 16:08:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1394
PowerBox od mikrotika lub jeśli gigabit to iniektory gigabit rackowe z uziemieniem dla ekranu.


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 16:13:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
Ja stosuję u siebie takie na masztach.
http://inetech.pl/?portfolio=n13-netpro ... ez-obudowy i
http://inetech.pl/?portfolio=n29-netpro ... -8-portowy

są dwie wersje: 100 Mbit i Gbit. Mocowania są te same. Przymocowane za pomocą dybli do półki RACK na której z reguły jeszcze się mieści kilka innych rzeczy

Najdalej mam prawie 30 metrów w górę i też się nic nie dzieje.

Ty na górę chcesz po 3x1,5mm^2 ciągnąć DC 24V czy AC230? Jeśli to pierwsze to lepiej dać 2x2,5mm^2 bo 3 żyła Ci się średnio przyda, a to drugie to odradzam. W ostateczności kabel w podwójnej izolacji.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 16:25:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
I tutaj jest nieco problem, powerboxy sa ok jak dla mnie, wrecz idealne, podlaczam wtyczki i mnie nic nie interere, ale co wtenczas kiedy uszkodzi sie taki, a nie bedzie zamiennika? Wolalbym jednak cos uniwersalnego, a ze prawie wszedzie klade RB450G, ktory robi za switch GbE to najbardziej mnie taka opcja interesuje czyli puszka, RBek, kable zasilajace, iniektory i wsio tylko problem mam zawsze z zasilaniem, szafki rackowe oraz netprotektory to nie lada wydatek i zas PoE na dlugim dystansie :P

Te netprotektory co uzywasz Orin to mnie zainterere, musze pomyslec jakby je tutaj wykorzystac zwlaszcza, ze moge bezposrednio kabel wpiac w taka listwe i nie musze uzywac iniektorow, powiedz mi tylko prosze co jesli bede mial netprotektor GbE i podlacze takiego RB711?

Oczywiscie, ze 24V i tylko 24V na takie rzeczy nawet na 100m... Nieraz sie przydaje 3 zyla co by uziemienie z gniazda pociagnac jesli ktos ma... Jesli nie to trudno. 2x2.5mm2 mowisz? A zakrece to na tym zlaczu co jest w netprotektorze?

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 17:24:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8181
z mojego doświadczenia wynika że nie wszystkie urządzenia z PoE i portem 100Mbit działają prawidłowo jak je podepniesz do zasilacza PoE Gbit. Nie pamiętam już jakie urządzenia i gdzie sprawiały problemy, lecz skończyło się ostatecznie dwoma takimi adapterami: 100Mbit i 1Gbit. Cenię spokój i nerwy

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 20:10:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1394
djvolt1942 pisze:
I tutaj jest nieco problem, powerboxy sa ok jak dla mnie, wrecz idealne, podlaczam wtyczki i mnie nic nie interere, ale co wtenczas kiedy uszkodzi sie taki, a nie bedzie zamiennika?


Kup od razu dwie sztuki i po kłopocie - to nie kosztuje krocie :)
PowerBox daje jeszcze jedną wielką zaletę - możesz zrobić reboot prądowy zdalnie dla wybranego portu i podłączonego tam klamota.



Cytuj:
Wolalbym jednak cos uniwersalnego, a ze prawie wszedzie klade RB450G, ktory robi za switch GbE to najbardziej mnie taka opcja interesuje czyli puszka, RBek, kable zasilajace, iniektory i wsio tylko problem mam zawsze z zasilaniem, szafki rackowe oraz netprotektory to nie lada wydatek i zas PoE na dlugim dystansie :P


Jeśli potrzebujesz GbE to zobacz na produkt ubnt zwą to chyba EP-R6 i nie mów, że po zsumowaniu tych wszystkich klamotów -alubox+ iniektorPoE+ rb450g+nie wiadomo co jeszcze wyjdzie Ci taniej i lepiej - tu masz jeszcze SFP na "dół" jak potrzeba.


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 12:57:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 81
Czy zamiast rb450g +zasilanie nie lepiej użyć RB960PGS?


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 16:14:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
Niby tak czyli zamiennik gigabitowy PowerBoxa ale sceptycznie podchodze do tego typu rozwiązania, jednak wolałbym netprotektora z osobnym zasilaniem PoE, gdzie każde urządzenie dostaje taki sam prąd jednakowo, Wadą takiego rozwiązania jest niewątpliwie brak możliwości restartowania danego portu oraz odłączenia zasilania na port. Ciekawa propozycja także do rozważenia w puszce tylko pytanie czy to nie wynalazek pokroju RB260GSP :)

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 16:40:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 81
też chciałbym wiedzieć :). Googlając nic ciekawego nie znalazłem może zwyczajnie działa. Sprzęt nie jest świeży więc jak by było dużo z nim problemów to ludzi by pisali.


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 19:21:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 357
djvolt1942 pisze:
... czy to nie wynalazek pokroju RB260GSP :)


Ja mam każdą bazę zasilana z RB260GSP i nie mam żadnych problemów.


Na górę
Post: czw, 16 lut 2017 0:01:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
sabat a nie masz przypadkiem problemow z portem 2? Nie masz problemow z zasilaniem urzadzen pokroju Groove?

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 19:52:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 30 sie 2010 19:58:06
Posty: 483
sabat pisze:
djvolt1942 pisze:
... czy to nie wynalazek pokroju RB260GSP :)


Ja mam każdą bazę zasilana z RB260GSP i nie mam żadnych problemów.

zdarzają się flapy portów i problemy z autonegocjacją z urządzeniami UBNT


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 20:38:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 357
Hmmm port 2, ta fakt, że na paru sztukach padł, ale to parę lat temu, i było tego tak niewiele że nie skojarzyłem faktów

Ubnt nie zasilam


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 21:36:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 569
Lokalizacja: Ostróda
W rb750 czy tam hEx wystarczy prosty trik i mamy PoE na porcie 2-5
Obrazek

_________________
brak.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 21:43:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 81
ale bez sterowania wł/wył co czasami jest bardzo przydatne


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 21:47:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
Niby tak, zawsze to lepsze anizeli injectory PoE, dzieki za fotke, akurat przyjda do mnie RB750UP takze nie bede musial sie bawic :P

Zapewne teraz RB750 pojda do gory :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 7:32:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 30 sie 2010 19:58:06
Posty: 483
dktr pisze:
W rb750 czy tam hEx wystarczy prosty trik i mamy PoE na porcie 2-5


i trzeba pamiętać o mocniejszym zasilaczu.


Na górę
Post: sob, 28 paź 2017 7:07:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 15 lis 2015 12:54:14
Posty: 24
Lokalizacja: Leszno
Na ile mocniejszy zasilacz ?


Na górę
Post: sob, 28 paź 2017 8:04:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1038
Lokalizacja: Myszków
Na tyle ile wzrośnie pobór z urządzeń podpiętych do tego RB?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pt, 20 kwie 2018 14:33:00

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl