Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 10 lut 2017 15:55:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 188
Cześć,
Nie podpinam się pod inne tematy bo tam rozmawiacie o ruchu rzędu 1Gbit w górę, a to nie moja półka ;)

Czy CCRy poradzą sobie z pełną tablicą BGP dla dwóch łącz 100/100? Jeżeli tak to który? Poza BGP na tym samym CCR musi obsłużyć VPN via IPsec dla +/- 30 userów.


Na górę
Post: pt, 10 lut 2017 18:25:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 888
Lokalizacja: Polska
Bez problemu sobie poradzi


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 14:24:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 05 lis 2006 13:12:35
Posty: 1822
Blejdas pisze:
Cześć,
Nie podpinam się pod inne tematy bo tam rozmawiacie o ruchu rzędu 1Gbit w górę, a to nie moja półka ;)

Czy CCRy poradzą sobie z pełną tablicą BGP dla dwóch łącz 100/100? Jeżeli tak to który? Poza BGP na tym samym CCR musi obsłużyć VPN via IPsec dla +/- 30 userów.


U części klientów nadzoruję CCRy 1036 z 16GB RAM (nie jest to kluczowe, bo RAMu jest w nadmiarze, chociaż nie zalecałbym inwestować w przypadku BGP w CCRy, które mają mniej niż 4GB RAM, w szczególności, jeśli myśli się w przyszłości o IPv6) robiące za brzegówkę (wyłącznie BGP + routing), które bez problemu przerzucają i kilka razy więcej ruchu.

_________________
Wdrażanie BGP, własne adresy IPv4 i IPv6 oraz ASN bezpośrednio z RIPE NCC | lipowski.org | bgp.pl


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 14:26:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 188
Super, dziękuję za podpowiedzi. W tematach o ruchu większym niż 1Gbit wszyscy zalecają już sprzęty poza MT i się zacząłem zastanawiać.


Na górę
Post: pn, 13 lut 2017 15:10:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7881
CCR 1036 przemielą spokojnie więcej niż 1 gbit. problem jest w przeliczaniu tras. ja stosuję MT na x86 i też sobie chwalę.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 11:02:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 188
Tylko pytanie czy taki CCR nie zachłyśnie się przy przeliczaniu tras na 2 peerach?


Na górę
Post: śr, 15 lut 2017 11:45:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7881
Jak się o to martwisz, to polecam budżetowo: DN2800MT. Wystarczy spokojnie nawet do większego łącza.
Przeliczanie tras zajmuje mu kilkadziesiąt sekund, choć jak robiłem testy to po ok 15 sekundach miałem już dostęp do większości stron polskich.
Wtedy miałem dwie pełne tablice + open peering.

CCR ludzie podają że robi to max w półtorej minuty - sam nie sprawdzałem, bo ich nie używam produkcyjnie

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 16 lut 2017 10:08:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 05 lis 2006 13:12:35
Posty: 1822
Blejdas pisze:
Tylko pytanie czy taki CCR nie zachłyśnie się przy przeliczaniu tras na 2 peerach?

Mam pod opieką CCRy, które mają dużo wiecej, niż dwie sesje BGP. Widzę, że np. po podniesieniu sesji nie pobierają prefiksów nadzwyczajnie szybko, ale jest to do zaakceptowania. Klienci nie odczuwają niedogodności z tym zwiazanych, nic nie zgłaszają. Nie ma co się doszukiwać tu problemów. :-)

_________________
Wdrażanie BGP, własne adresy IPv4 i IPv6 oraz ASN bezpośrednio z RIPE NCC | lipowski.org | bgp.pl


Na górę
Post: czw, 16 lut 2017 10:12:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 188
Nie patrzę budżetowo, a raczej szukam czegoś szytego na miarę, ale co ważne nie przewymiarowanego. Nie przewiduje gigantycznych wzrostów userów, łącz czy ilości peerów, bo sprawa nie jest operatorka, a dotyczyć ma jednego punktu biurowego (jednak z zapotrzebowaniem na pewne SLA, prędkości itp. stad BGP)

Koniec końców stanęło na tym, że będziemy mieli jedną "maszynkę" do BGP, drugą do IPSec i trzecią do NAT/DHCP/CAPSMAN więc CCR powinien wystarczyć.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :polacmu:


Na górę
Post: wt, 25 kwie 2017 11:48:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 29 lip 2014 15:22:32
Posty: 18
zastanow się nad zakupem zwykłego poleasingowego serwera z jakimś E3. Zapłacisz pewnie poniżej 1kzł a 100mb/s zrobi z palcem w d..... ;) A taka E3 z 16gb ram i ssd zjada u nas poniżej 70w ;) chyba poniżej 50w jak się nudzi :)
Dwa takie kupisz w cenie jednego CCR;)


EDIT
Kurcze, sorki, za offtop, dopiero teraz zauważyłem, że ostatni post sprzed 2 miesięcy :(


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 15 gru 2017 6:39:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl