Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 13 sty 2017 16:42:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2382
Lokalizacja: Wrocław
https://routerboard.com/RB951Ui-2nD

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 17:15:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 13 sty 2017 16:19:59
Posty: 7
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, niedawno odkryłem trzepak.pl i wydaje się być duża skarbnica wiedzy :polacmu:

Chciałbym zapytać o router do mieszkania rodziców - Internet 15 Mb/s - wymagania:
- koszt: ok. 200 zł (max max 250 zł )
- będzie obsługiwał:
_____ > 4 x Telefon android
_____ > 4 x Laptop,
_____ > Stream z dekodera z Cyfrowego Polsatu (HBO GO), (po LAN)
_____ > NAS Synology DS216J (zawiera 1 x WD Green 1,5 TB 7200 obr) (po LAN)
_____ > TV Samsung LE46C650
- zasięg nie musi być jakiś ogromny (teraz TP-Link WR543G pokrywa mieszkanie bez problemu).

Wydaje się dużo ale tak naprawdę głównie używa się lapków i tel do przeglądania internetu wiec nie będzie to nadwyrężało routera.
Chciałbym żeby nie było problemu z oglądaniem filmów Full HD po Wi-Fi z NASa na min dwóch urządzeniach oraz podczas przeglądania internetu w tym czasie.

Chciałbym żeby router był tez gotowy na przyjecie światłowodów za rok czy dwa - dlatego wybierałem routery tylko gniazdami z 1Gb/s.

Szukałem głownie na stronie sklepu X-Kom, wybrałem router TP-Link Archer C1200 (249 zl). Poczałkowo planowałem wydać maksymalnie 200 zł ale nie znalazem routerow z minimum gniazdami 4 x 1Gb/s LAN.

Dodatkowe wymagania (poniższego już nie musicie czytać, no chyba że ktoś chce :) )

Od jakiegoś czasu interesuje się Sieciami, uczę się o nich i fajnie byloby przy okazji pouczyc sie na tym routerze.
Mam na myśli:
- super byłoby gdyby obsługiwał VPN, mógłbym pobawić sie w ustawianie dostepu sieci z zewnatrz i obserwowania ruchu pakietow.
- bardzo super byłoby gdyby obsługiwał OpenWRT lub jakis system tego pokroju (wgrać własny software i się bawić).

Dzięki za odpowiedzi


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 17:33:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4460
Lokalizacja: woj Śląskie
Tytułem wyjaśnienia drugi post w tym wątku jest zadajacego pytanie a pierwszy jest odpowiedzią.

_________________
Jardo


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 17:41:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 13 sty 2017 16:19:59
Posty: 7
@Jardo
Dzieki za wyjaśnienie bo dziwne rzeczy działy się na forum przez te kilka minut z moimi tematami i postami.
Dostaje również na skrzynkę maile które powinny iść do Cabany... nie wiem o co biega...

@Cabana
Odnośnie tematu, Cabana, dlaczego ten router ?
Nie posiada gniazd 1000, jest tylko w standardzie "n" a nie "ac".
Mógłbyś proszę wyjaśnić czemu akurat ten ?
Chcę zrozumiec zanim kupię...

Dzięki !


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 18:22:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3130
Lokalizacja: Szczecin
Było napisane "do nauki sieci". Na Mikrotiku działa wielu małych ISP, da się na nim zrobić prawie wszystko, tylko trzeba umieć. Sprzęt idealny do nauki sieci. Możesz zrobić VPN-a, postawić hostpot, odpalić VLAN-y, OSPF, radiusa, serwer PPPoE i wiele innych. Jak chcesz coś z AC to RB962UiGS 5HacT2HnT hAP AC, ewentualnie hAP ac Lite RB952Ui 5ac2nD.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 18:46:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 13 sty 2017 16:19:59
Posty: 7
Okay, rozumiem, dzięki za propozycje, a gdyby pominąć tą moją naukę i skupić się na początkowych wymaganiach to jaki router polecicie ? :)

Chciałbym żeby miał AC oraz LAN 1000, niestety MikroTiki z takimi możliwościami przekraczają budżet nietety ;/

Co myślicie o tym TP-Linku ?

///EDIT
Macie chyba rację, muszę odmówić tego TP-Linka z x-Komu :) Chyba wybiorę jakiegos Mikrotika z AC ale muszę was jeszcze o jedno zapytać:
Jak bedzie się zachowywał np. Mikrotik z wejściami 100 Po podłączeniu Internetu światłowodowego 100 Mb/s.

Teoretycznie będzie na styk, czy będą jakieś duże straty na tym połączeniu ? Tzn. Czy będę "tracił" internet z powodu routera ?

Dzieki!


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 21:45:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 609
jak już to hAP AC - RB962UIGS 5HACT2HNT
koszt: 499zł

raz wydasz pieniądze, ale zapomnisz, że używasz. mogę polecić. mam światło 300Mbps w użytku domowym (nie wiem po co aż tyle, ale mam :P)

_________________
https://www.digitalocean.com/?refcode=eab9377bb254


Na górę
Post: sob, 14 sty 2017 14:38:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 188
@almemento, radio 2,4 z 5 GHz pracują jednocześnie? Jaka jest wydajność 2,4 oraz 5 GHz w N i 5 GHz w AC?

Da się go tak ustawić żeby pracował w pionie? Teraz mam 1043ND na poddaszu. Anteny leżą jak podłoga. Promieniują w kosmos i w dół, czyli na I piętro, parter i piwnicę.

Drugiego takiego mocnego szatana jeszcze na swojej drodze nie spotkałem.

A jeśli TP-Link z AC to wspierany przez OpenWRT czy DD-WRT:http://eko.one.pl/?p=openwrt-archerc57 https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices#TP-Link

Dopiero na alternatywnym sofcie można coś wyklikać.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 sty 2017 4:26:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl