Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 03 sty 2017 17:22:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 sty 2017 17:20:22
Posty: 3
Witajcie,

potrzebuję pomocy z doborem urządzeń sieciowych dla domo-biura ;-)

Założenie jest takie, że internet będzie po LTE z playa (nic innego na wiosce nie ma sensownego zasięgu).

Core sieci będzie się składał z 3 urządzeń:

1. Modemu/routera LTE gen4, z możliwością podpięcia dodatkowych anten LTE.

2. Główny router WiFi/Ethernet - duża wydajność, duża przepustowość, ogólnie wół roboczy. 802.11ac koniecznie, najlepiej z obsługą OpenVPN. Do niego będzie podłączony modem LTE kablem lub przez WiFi w zależności od umiejscowienia modemu (może być w innym pomieszczeniu ze względu na brak zasięgu LTE).

3. Switcha GBitowego, minimum 16 portów, VLANy i agregacja portów.

Urządzenia które ukopałem w internetach, nie wiem czy mają sens:
1. Huwawei B-593s-22
2. TP-Link Archer C5400
3. TP-Link TL-SG2216

pzdr


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 18:38:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 59
Jeśli masz pojęcie o konfiguracji to ja bym wybrał Mikrotika np., z serii RB2011+ modem np. E3372Hilink albo zamiast modemu router Huawei B315 lub podobny połączony koniecznie lanem z Mikrotikiem(kabel to kabel :)
Mikrotik to użyłbym głównie jako zarządzanie całością, jako router brzegowy.
Nie wiem tylko czy porty Gb i AC to nie przerost formy nad możliwościami LTE :)


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 21:18:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 290
B593 to stary sprzęt. Odchudzone MENU nawet nie pozwala wybrać częstotliwości LTE.

Trzeba wgrywać soft Tele2 czy Vodafone, a to ryzykowne.

Przy trzech lub czterech (Play) według mnie to priorytet, bo właduje Ci się 800 MHz z szerokością pasma 5 MHz i nie zaszalejesz.

Popatrz na B315, gdzie też nie da się nic wybrać, ale jest LTEWatch (odrębna aplikacja).

Jeżeli chcesz dołożyć do agregacji to jest Huawei E5186 (LTEWatch) czy D-Link DWR-966 (obsługuje 2100 MHz, ale akurat tego z MENU nie wybierzesz).

Oba mają WLAN 5 GHz w AC, więc może obejdzie się bez punktu drugiego.


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 11:59:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 sty 2017 17:20:22
Posty: 3
agrolan pisze:
Jeśli masz pojęcie o konfiguracji to ja bym wybrał Mikrotika np., z serii RB2011+ modem np. E3372Hilink albo zamiast modemu router Huawei B315 lub podobny połączony koniecznie lanem z Mikrotikiem(kabel to kabel :)
Mikrotik to użyłbym głównie jako zarządzanie całością, jako router brzegowy.
Nie wiem tylko czy porty Gb i AC to nie przerost formy nad możliwościami LTE :)


Hmm, z Mikrotika nigdy nie korzystałem, ale może to być fajne rozwiązanie. Wszystko do tej pory robiłem na pfSensie. Porty GbE i AC to do obsługi sieci wewnętrznej i wymiany plików. Mam osobny serwer, iscsi, etc.

glitzy pisze:
B593 to stary sprzęt. Odchudzone MENU nawet nie pozwala wybrać częstotliwości LTE.
Trzeba wgrywać soft Tele2 czy Vodafone, a to ryzykowne.
Przy trzech lub czterech (Play) według mnie to priorytet, bo właduje Ci się 800 MHz z szerokością pasma 5 MHz i nie zaszalejesz.
Popatrz na B315, gdzie też nie da się nic wybrać, ale jest LTEWatch (odrębna aplikacja).
Jeżeli chcesz dołożyć do agregacji to jest Huawei E5186 (LTEWatch) czy D-Link DWR-966 (obsługuje 2100 MHz, ale akurat tego z MENU nie wybierzesz).
Oba mają WLAN 5 GHz w AC, więc może obejdzie się bez punktu drugiego.


Wolałbym z punktem drugim. Co więcej - najchętniej bym miał upchnięty gdzieś po środku jeszcze router, który by tym wszystkim zarządzał ;-) Do tego WiFi tylko jako Access Point transparentnie.

Przeglądałem routery i E5186 dają w playu. Z tego co widzę jest to całkiem fajny wybór, obsługuje wszystkie częstotliwości, tylko pytanie czy można je przełączać.

Pytanie dodatkowe - czy do routerów LTE istnieją alternatywne softy?


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 14:14:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 290
Alternatywne nie.

Huawei B315 doczekał się softu zmodyfikowanego, czyli przełączać częstotliwości już możesz w MENU bez potrzeby korzystania z LTEWatch. Widać też CellID stacji i szerokość pasma.


DWR-966 też połączy w AUTO z 2100, ale ręcznie go nie wymusisz. 800, 1800 i 2600 możesz zmienić z rozwijanego MENU.

Jest jeszcze ZTE MF286.

Niebawem światło dzienne ujrzy Huawei B618 z agregacją trzech częstotliwości, bo ma modem kategorii 9.


Na górę
Post: śr, 04 sty 2017 14:24:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 sty 2017 17:20:22
Posty: 3
glitzy pisze:
Alternatywne nie.

Huawei B315 doczekał się softu zmodyfikowanego, czyli przełączać częstotliwości już możesz w MENU bez potrzeby korzystania z LTEWatch. Widać też CellID stacji i szerokość pasma.


DWR-966 też połączy w AUTO z 2100, ale ręcznie go nie wymusisz. 800, 1800 i 2600 możesz zmienić z rozwijanego MENU.

Jest jeszcze ZTE MF286.

Niebawem światło dzienne ujrzy Huawei B618 z agregacją trzech częstotliwości, bo ma modem kategorii 9.


Z tego co widzę Huawei już jest dostępny u playa - https://www.play.pl/telefony/huawei/huawei-b618/
Czyli zakładam, że to może być najlepsze rozwiązanie?

Co do reszty sieci - zacząłem reasearch Mikrotika... i muszę powiedzieć, że koncepcyjnie mi się trochę zmienia. Core mógłbym zrobić na router-switchu CRS125-24G-1S-2HND-IN, a WiFi wypchnąć na na przykład Ubiquiti UniFi AP, AC PRO... im głębiej w las tym więcej drzew ;-)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 12 gru 2017 2:44:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl