Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 14 lis 2016 11:10:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 69
Lokalizacja: WLKP
Witam
poszukuję jakiegoś prostego rozwiązania do mierzenia temperatury w pomieszczeniach serwerowni
znalazłem coś takiego http://inveo.com.pl/nano-temp/ ale może ktoś ma jakieś inne rozwiązania.

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: pn, 14 lis 2016 11:12:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3575
Lokalizacja: Szczecin
LAN kontroler? Ja u siebie w szafie mam pomiar przez czujnik 1-Wire podpięty do ich listwy zarządzalnej.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 13:27:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 559
Lokalizacja: Ostróda
Ja używam TPlinków 740n z OpenWRT i podłączonymi czujnikami DS18B20 zamiast diody od LAN, prezentację pomiarów zrobiłem sobie w ładym panelu www http://meteo.lipowa.net/temperatury3

_________________
brak.


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 14:47:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 936
klikam "pokój (Magda)" a kamerka nie wstaje ... :D


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 15:14:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3066
Lokalizacja: Mazury
siona pisze:
klikam "pokój (Magda)" a kamerka nie wstaje ... :D
Pewnie już umarła od ddosa.

Ja akurat wykorzystywałem do sterowania oraz z czytywania danych diody w Edimaxie BR-6104 (+ dolutowane usb) z zkomiowanym debianem pod niego na fleshu jakies 100 lat temu, tylko sie wieszał.

_________________
www.kazuko.pl --- Skrypty Do Robienia Kopii Zapasowej / Aktualizacji / Zmiany Ustawień UBNT oraz MT


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 16:40:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2419
Lokalizacja: Wrocław
Esp8266 plus ds18b20

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 16:43:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 643
dktr pisze:
Ja używam TPlinków 740n z OpenWRT i podłączonymi czujnikami DS18B20 zamiast diody od LAN, prezentację pomiarów zrobiłem sobie w ładym panelu www http://meteo.lipowa.net/temperatury3


Który wykres to temperatura ciała żony, no wiesz żeby dni płodne/niepłodne ustalić :P


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 17:00:29 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1613
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
dktr pisze:
Ja używam TPlinków 740n z OpenWRT i podłączonymi czujnikami DS18B20 zamiast diody od LAN, prezentację pomiarów zrobiłem sobie w ładym panelu www http://meteo.lipowa.net/temperatury3

3 pytania
- Soft pisales sam? czy masz jakis gotowiec/modyfikowany
- czym robisz pomiar energii elektyczej?
- masz 1 obwód 1-wire czy wiecej?

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 17:10:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 559
Lokalizacja: Ostróda
Cytuj:
3 pytania
- Soft pisales sam? czy masz jakis gotowiec/modyfikowany
- czym robisz pomiar energii elektyczej?
- masz 1 obwód 1-wire czy wiecej?


1. Tak, pisane od podstaw, ciągle coś poprawiane i zmieniane już kilka lat.
2. Wskaźnikiem ORNO OR-WE504 (jednofazowy) lub OR-WE-506 (trójfazowy) z portem rs485
3. Kilka, na tych pomiarach jest kilka różnych lokalizacji.

_________________
brak.


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 17:13:11 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1613
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
dktr: zapisujesz na tp-linku czy on śle po sieci gdzies dalej /ma podmontowany zasób ?

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 17:18:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 559
Lokalizacja: Ostróda
Nie, na tych tplinkach po instalacji openwrt z obsługą 1wire i gpio pozostaje około 50kB flash - a to za mało na moduły cifs/smbfs.
Tplink cyklicznie robi `wget http://serwer_glowny/?get&key=klucz&id=id&value=value` a na "głównym" plik get.php odpowiednio odbiera dane i wrzuca do bazy i to tyle. Jeden tplink nawet jeździ w skodzie i ma zapisane kilka sieci w profilu i zdalnie wiem jaki jest poziom akumulatora,i czy w ogóle stoi jeszcze na parkingu ;)

Esp8266+ds18b20 tez mam w kilku lokalizacjach i działają spoko pod warunkiem że się dobrze napisze soft i zapewni stabline 3.3V

_________________
brak.


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 19:03:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3575
Lokalizacja: Szczecin
W sumie to sam pomiar można też zrobić na każdym kompie z linuxem. Wystarczy żeby miał RS-232. Trzeba dorobić prosty układ (2 diody, kondensator i rezystor) i podpiąć DS18B20. Soft jest już gotowy pod linucha. U siebie też mam takie coś do pomiaru temperatury na zewnątrz. Kilkanaście metrów kabla jest. Trzeba tylko wtedy zasilić czujniki z osobnego zasilacza 5V.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 20:34:32 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1613
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
zajadacz: 2 rezystorki i zenerka :)

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 20:38:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3575
Lokalizacja: Szczecin
Z głowy pisałem to pomyliłem ;)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 22:26:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1181
Są zarządzalne listwy zasilające np: taką mam:
http://cdr.pl/p5109,zarzadzalna-listwa- ... ck-19.html
Obsługuje 4 czujniki.


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 23:18:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2419
Lokalizacja: Wrocław
Do auto lepiej ESP8266 dać :jezyk:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 23:30:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1158
dktr pisze:
Ja używam TPlinków 740n z OpenWRT i podłączonymi czujnikami DS18B20 zamiast diody od LAN, prezentację pomiarów zrobiłem sobie w ładym panelu www http://meteo.lipowa.net/temperatury3

Fajne cacko, pogratulować, mógłbyś takie gotowce sprzedawać. :polacmu:


Na górę
Post: śr, 23 lis 2016 14:59:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 01 maja 2013 19:53:26
Posty: 62
Osobiście polecam nettempa
http://techfreak.pl/nettemp/

Używam na Rpi z 5 czujnikami temp. i działa b. dobrze. Miałem problemy na początku z padami kart w Rpi przy chwilowych zanikach zasilania ale wyeliminowałem je podłączając do Rpi zasilacz buforowy, który pełni teraz rolę UPSa dla Rpi oraz routera.
Nettemp ma wszystko co potrzeba: wykresy, historia, powiadomienia email/sms a także możliwość podłączenia innych sensorów/urządzeń. Ponadto posiada serwer openvpn, radiusa i inne... konfigurowane z gui funkcjonalności.

Dodam, że nettemp jest ciągle rozwijany i ma duże wsparcie, jest też forum poświęcone jego tematyce.


Na górę
Post: śr, 23 lis 2016 16:29:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 17 sty 2008 22:50:41
Posty: 52
Lokalizacja: Knurów
sktop pisze:
Dodam, że nettemp jest ciągle rozwijany i ma duże wsparcie, jest też forum poświęcone jego tematyce.

:rotfl:

Pull wysłany 4 stycznia 2016 został zauwazony dopiero 5 października 2016 po moim mailu z zapytaniem czy projekt żyje :)
https://github.com/sosprz/nettemp/pull/14

_________________
alfa-system.pl


Na górę
Post: czw, 24 lis 2016 9:28:53 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1613
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
sktop pisze:
Miałem problemy na początku z padami kart w Rpi przy chwilowych zanikach zasilania ale wyeliminowałem je podłączając do Rpi zasilacz buforowy, który pełni teraz rolę UPSa dla Rpi oraz routera.


zastanawiałem sie czy do Rpi nie można by zastosować większego powerbanka jako buffor. Próbował ktoś coś?

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: czw, 24 lis 2016 9:40:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3575
Lokalizacja: Szczecin
Działać pod 2A power bankiem będzie, ale może być problem z jednoczesnym ładowaniem power banka i pobieraniem prądu z niego. Przynajmniej mój power bank miał problem jak próbowałem jednocześnie ładować jego, a z niego telefon. Jak to nie musi ładnie wyglądać, to można dać standardowy bufor 12V lub 24V i przetwornicę na 5V z ładowarki samochodowej (wyjdzie najtaniej).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 24 lis 2016 10:20:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2419
Lokalizacja: Wrocław
Ja mam bufor i przetwornice steep down 4A i pod nie 2x raspberry pi

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: czw, 24 lis 2016 12:18:08 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1613
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
cabana pisze:
Ja mam bufor i przetwornice steep down 4A i pod nie 2x raspberry pi

tanim kosztem jak by ktoś chciał przetwornice to wystarczy kupić ładowarke samochodową, tam są już impulsówki.

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: czw, 24 lis 2016 16:58:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2419
Lokalizacja: Wrocław
Jeszcze tańszym, mozna z 30V zbić do 3.3V nawet
http://allegro.pl/show_item.php?item=5634838819

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: wt, 03 sty 2017 13:01:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 02 mar 2009 1:08:30
Posty: 470
Lokalizacja: J-J
A może zamiast 740 takie cudo https://pl.aliexpress.com/store/product ... 0.0.8nNy5u.

_________________
...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 21 wrz 2017 21:07:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl