Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 10 paź 2016 22:00:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 lut 2016 15:23:19
Posty: 23
Witajcie,


przy zamówieniu pomyliłem się i skompletowałem całą sieć na UTP a patchpanel zamówiłem FTP. I teraz nasuwa się pytanie, czy jeśli pominę uziemienie przy patch panelu (kable naturalnie go nie mają) to czy mogę się spodziewać jakiś niepożądanych efektów? Sądzę że nie ale wole zapytać bardziej doświadczonych.




Pzdr.

M.


Na górę
Post: pn, 10 paź 2016 22:30:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4428
Lokalizacja: woj Śląskie
Niczym nie grozi użycie patchpanelu FTP przy okablowaniu UTP. Możesz śmiało zakładać.

_________________
Jardo


Na górę
Post: pn, 10 paź 2016 22:38:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 667
Tak jak napisał @Jardo, nie ma to znaczenia. W tym przypadku po prostu przepłaciłeś za FTP patchpanel. Źle byłoby jakbyś kupił do skrętek FTP patchpanel UTP.
Poza tym jak to nowy domek i wszystko w nim jest objęte połączeniami wyrównawczymi to skrętki też powinny być FTP. Nie powinno się używać skrętek UTP.


Na górę
Post: pn, 10 paź 2016 23:58:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 lut 2016 15:23:19
Posty: 23
Lokalizacja jest tymczasowa i połączenia są położone w korytach natynkowych do tego wszystko w zasięgu kilku metrów. Do tej pory switche, router itp leżało na biurkach, ale urodziło się nowe pokolenie i chce to pochować, wszystko zamknąć w szafie 22u (wraz z 2 serwerami). Docelowa lokalizacja będzie w połowie przyszłego roku, wtedy będzie rozciągnięta infrastruktura pod tynkiem i do tego wejdzie monitoring (oddzielne pomieszczenie na sprzęt i szafa 42u).

Serdecznie dziękuje za odpowiedź, jutro przystępuje do spinania.


Na górę
Post: wt, 11 paź 2016 21:56:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3802
Lokalizacja: Szczecin
emigrant pisze:
Nie powinno się używać skrętek UTP.
Gdyż, ponieważ, bo?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 11 paź 2016 22:35:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 667
Cytuj:
Gdyż, ponieważ, bo?

Hmm, szydera jakaś? Miałem nie odpisywać, ale ok.
Ekwipotencjalizacja budynku. Jakbyś nie wiedział sieci strukturalne miedziane to też instalacja elektryczna... Coś tam zawsze może się wyindukować w razie godziny W. Do tego sprzęt serwerowy zazwyczaj jest w pierwszej klasie ochrony. Rzadko kiedy ktoś stosuje zasadę 20-30cm odstępu od przewodów 230V. Jak budynek ma jeszcze instalację odgromową to tym bardziej UTP jest tu nieodpowiednie.
Po coś te skrętki FTP są. Szkoda, że nie każdy umie je wykorzystywać tam gdzie trzeba.


Na górę
Post: wt, 11 paź 2016 23:07:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3802
Lokalizacja: Szczecin
To nie była żadna szydera a pytanie całkiem serio.
Sam od jakiegoś czasu wszędzie daję FTP, ale zastanawiałem się właściwie dlaczego i dlaczego w ogóle produkuje się UTP i kto je kupuje i kładzie, skoro FTP jest prawilne. W domu mam wszędzie UTP i działa, na uczelniach też pełno UTP, które lecą koło kabli zasilających i wszystko chodzi na gigabit. Nie przesadzałbym z fetyszyzacją FTP. Wolałbym dobrą miedzianą skrętkę UTP od amelinowej FTP.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 12 paź 2016 0:46:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 667
UTP działa, działa. Przecież nie o to chodzi, że działa. To ma być zrobione poprawnie, ze sztuką.
UTP się kładzie tam, gdzie nie można FTP. Takich miejsc jest dużo, prywatnych, publicznych, itd. Tak samo dużo jest popełnianych błędów w projektowaniu.
Kto ma troche pojęcia i buduje nowy dom to przypilnuje żeby dom miał uziom fundamentowy spawany o bardzo niskiej rezystancji 2-3Ω. Skrętkę FTP, itd. Śledzę trochę dzienników budów na muratorze( http://forum.muratordom.pl/forumdisplay ... eń-po-dniu ) to niektórzy robią wszystko ze sztuką jak trzeba a niektórzy totalne partactwo. Projekty mają błędy w instalacjach elektrycznych, strukturalnych. Sieci robią przy okazji Janusze od elektryki. Jak się samemu nie dopilnuje to czasami zawału można dostać. To nie tylko tyczy się sieci czy elektryki.


Na górę
Post: śr, 12 paź 2016 0:51:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3802
Lokalizacja: Szczecin
FTP można dać prawie wszędzie pod warunkiem, że choć z jednej strony jest szafa rack i że gniazdo abonenckie nie będzie FTP. Wtedy masz uziemiony jedynie od strony patchpanelu i jest ok. Jak ma być z obu stron FTP to faktycznie musi być dobra instalacja elektryczna.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 12 paź 2016 1:09:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 667
Jeżeli chodzi o domki jednorodzinne to już nie ma możliwości żeby nie mieć TN-S czy TN-C-S a szyna PE powinna być uziemiona poprzez GSU. Więc gniazdka abonenckie keystone powinny być FTP. Nie ważne jaki sprzęt będzie wpinany. Chociaż jest coś ze sprzętu komputerowego, sieciowego poza tanimi, chińskimi routerami co ma plastikowe koszyki?


Na górę
Post: śr, 12 paź 2016 8:57:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3802
Lokalizacja: Szczecin
emigrant pisze:
Chociaż jest coś ze sprzętu komputerowego, sieciowego poza tanimi, chińskimi routerami co ma plastikowe koszyki?
Niektóre laptopy mają, częściej ultrabooki i chyba wszystkie karty LAN na USB. Był też chyba jakiś mały MT (750?) co ma plastikowe.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 26 maja 2018 6:18:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl