Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 17 sie 2016 14:37:52 
   Tytuł: Budowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 17 sie 2016 14:26:03
Posty: 4
Panowie, proszę o ewentualnie poprawki moich amatorskich wymysłów. Dostawca orange BP podany na Router ADSL z orange.
W lokalu poprowadzono całą infrastrukturę kabli od gniazd do węzła zbiorczego w kuchni, z racji wynajmowania powierzchni dzierżawca zostawia wolną rękę czyli wywalił kable w kuchni i róbta co chceta.
3 pokoje w każdym gniazdo Lan x4, suma stacji roboczych 10.
Dla mnie najbardziej profesjonalnym rozwiązaniem będzie założenie szafy + 1 panel krosowniczy na 24 i switch 24 do którego podam z liveboxa neta. Tu niestety wychodzi większa inwestycja i muszę mieć również plan B, do którego mam większość rzeczy na miejscu.

Plan B: Wrzucam router zaraz przy węźle zbiorczym kabli z tego miejsca urządzenie to pełni funkcję zarządzającą - puszczam z wolnych portów neta - 1 pokój dostaje łącze do 1 gniazda w ścianie a później z niego montuje małe switche tplinka lub router tplinka i wzmacniam sygnał wifi. Do switcha/routera dochodzą już stacje.

Plan C: 3 switche tplinka (5 portów) stoją przy routerze Orange i do switchy podłączam gniazda.
Jedynym kosztem będzie szafa żeby jednak ten stos kabli schować


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 15:42:11 
   Tytuł: Re: Budowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 27 lip 2011 20:01:54
Posty: 467
Najbardziej racjonalnym rozwiązaniem się jest plan A.
Plan B i C to proszenie się o problemy.
Switch rack 24p 10/100 3com używka - 50zł.

_________________
http://www.swiategzotyki.info - gdyby ktoś lubił rośliny egzotyczne :)


Na górę
Post: śr, 17 sie 2016 18:18:17 
   Tytuł: Re: Budowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 17 sie 2016 14:26:03
Posty: 4
Doskonale o tym wiem, używek chcę uniknąć. Niestety w takich przypadkach zawsze jest "najtaniej" a z racji że wiedzą doskonale że jakiś sprzęt typu switch i router jest na stanie to trzeba to wykorzystać.

Jednak zrobię to jak powinno być. Proszę o podpowiedź czy będzie ok
Patch Panel - Digitus DN-91524U lub PGF-5EUTP24-B0 GETFORT
Szafa - GETFORT 19 CALI 4U / START.LAN STLWMC-6U-645-GSB
Switch - SWITCH NETIS 24-PORT ST3124 (tylko fastethernet) / TP-Link TL-SF1024

Routery do wzmocnienia sygnału to TP-Link WR841N


Na górę
Post: czw, 18 sie 2016 10:09:56 
   Tytuł: Re: Budowa sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3926
Co chcesz "wzmacniac" tym tplinkiem ? :spioch:

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 21 paź 2018 9:36:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl