Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 17 lip 2016 15:00:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 145
Witam,

Próbuję na owym urządzeniu postawić sobie PIMa pod SGT, tzn. protokoły PIM i IGMP działają właściwie, jednak żaden dekoder się nie uruchamia ponieważ nie dostają adresów z DHCP.

Globalnie włączone:


Kod:
dhcp enable
dhcp snooping enable
ip relay address cycle


W interfejsach(dwa są wyłączone gdyż obsługuje je póki co inny PIM) :

Kod:
                                       
interface Vlanif1320                     
 shutdown                                 
 ip address 10.203.206.1 255.255.255.0   
 pim sm                                   
 igmp enable                             
 igmp version 3                           
 igmp group-policy 2001                   
 dhcp select relay                       
 dhcp relay server-ip 10.200.200.31       
#                                         
interface Vlanif1321                     
 shutdown                                 
 ip address 10.203.207.1 255.255.255.0   
 pim sm                                   
 igmp enable                             
 igmp version 3                           
 igmp group-policy 2001                   
 dhcp select relay                       
 dhcp relay server-ip 10.200.200.31       
#                                         
interface Vlanif1322                     
 ip address 10.205.164.1 255.255.255.0   
 pim sm                                   
 igmp enable                             
 igmp version 3                           
 dhcp select relay                       
 dhcp relay server-ip 10.200.200.31       
#                                         
interface Vlanif1323                     
 ip address 10.205.165.1 255.255.255.0   
 pim sm                                   
 igmp enable                             
 igmp version 3                           
 dhcp select relay                       
 dhcp relay server-ip 10.200.200.31       
#     


I żaden ani dekoder, ani laptop dopisany w SMSie nie może dostać adresu.

W debugu dhcp relay :

Kod:

Jul 17 2016 09:58:24.860.2+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-info]:msgtype:BOOT-REQUEST dhcp msgtype:DHCP DISCOVER bflag:uc chaddr:001a-7925-1c9c ciaddr:0.0.0.0 reqip:0.0.0.0 giaddr:0.0.0.0 serverid:0.0.0.0
Jul 17 2016 09:58:24.860.3+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-info]:Select 10.205.165.1 as giaddr
Jul 17 2016 09:58:24.860.4+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-pkt]:Send packet to server 10.200.200.31.
Jul 17 2016 09:58:27.860.1+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-pkt]:Receives DHCP DISCOVER message from interface Vlanif1323.(sip:0.0.0.0, dip:255.255.255.255, VPN:-).
Jul 17 2016 09:58:27.860.2+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-info]:msgtype:BOOT-REQUEST dhcp msgtype:DHCP DISCOVER bflag:uc chaddr:001a-7925-1c9c ciaddr:0.0.0.0 reqip:0.0.0.0 giaddr:0.0.0.0 serverid:0.0.0.0
Jul 17 2016 09:58:27.860.3+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-info]:Select 10.205.165.1 as giaddr.
Jul 17 2016 09:58:27.860.4+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-pkt]:Send packet to server 10.200.200.31.


Trochę szerszy debug dhcp all :
Kod:

Jul 17 2016 10:02:30.900.10+01:00QUIDWAYDHCP/7/DEBUG:[DHCPR-info]:msgtype:BOOT-REQUEST dhcp msgtype:DHCP DISCOVER bflag:uc chaddr:001a-7925-1c9c ciaddr:0.0.0.0 reqip:0.0.0.0 giaddr:0.0.0.0 serverid:0.0.0.0
Jul 17 2016 10:02:30.900.11+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-info]:Select 10.205.165.1 as giaddr.
Jul 17 2016 10:02:30.900.12+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCPR-pkt]:Send packet to server
Jul 17 2016 10:02:30.900.13+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCP-info]:Update packet option.(BitMap:0x8fa Total length:594, IP:576, UDP:556)
Jul 17 2016 10:02:30.900.14+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCP-pkt]:Route packet to 10.200.200.31 succeed (Len:576).
Jul 17 2016 10:02:30.900.15+01:00 QUIDWAY DHCP/7/DEBUG:[DHCP-info]:DHCP relay protocol stack ends with stop.


Wydawałoby się, że pakiety nie docierają do relaya, ale w teście dekodera:

Kod:
Jul 17 11:02:41 ns2.sgt dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1
Jul 17 11:02:41 ns2.sgt dhcpd: DHCPOFFER on 10.205.165.2 to 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1
Jul 17 11:02:41 ns1.sgt dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1
Jul 17 11:02:41 ns1.sgt dhcpd: DHCPOFFER on 10.205.165.2 to 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1
Jul 17 11:02:44 ns2.sgt dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1
Jul 17 11:02:44 ns2.sgt dhcpd: DHCPOFFER on 10.205.165.2 to 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1
Jul 17 11:02:44 ns1.sgt dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1
Jul 17 11:02:44 ns1.sgt dhcpd: DHCPOFFER on 10.205.165.2 to 00:1a:79:25:1c:9c via 10.205.165.1


Podłączony laptop zamiast dekodera pokazuje tylko pakiety discover, zero odpowiedzi.

Jest jeszcze jedna ciekawa rzecz - sesja z PIM podłączona,można odpalić VLCkiem niekodowane grupy multicastowe, można pingać różne adresy SGT np 10.200.200.21, 10.200.200.26 ale nie można już samego PIMa po drugiej stronie (jakieś Cisco 3S). Jeśli VLAN połączeniowy z PIMem zaterminuję na innym przełączniku to już można pingować urządzenie 3Su (?!)

Niezbytnio wiem gdzie szukać przyczyny, może jest jakiś szkopuł w konfiguracji albo błąd po stronie SGT, niemniej prosiłbym o pomoc w znalezieniu błędu :)

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 15 sie 2018 22:20:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl