Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 18 cze 2016 13:25:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem, ze switchami SG3216 i 3424. Oba są w wersji V2 i mają najnowszy soft ze strony producenta.
Symptom jest taki, że średnio co 2-3 dni w losowych momentach, losowe urządzenia tracą kompletnie kontakt z siecią. Pomaga tylko restart. Ja mam nieprzespane noce bo poleciłem komuś badziewny sprzęt :/

Topologia jest prosta typowa gwiazda. 3 SG3216 i jeden SG3424 podłączone do centralnego HP-1620-24G gdzie są wszystkie vlany.
HP jest podłączony agragacją LACP do routera Linuxowego na Debianie 8.0 gdzie są subinterfejsy IP dla każdego vlanu i routing pomiędzy vlanami, do tego serwer DHCP i prosty firewall z NAT-em.

Wszystkie tp-linki podłączone są na interfejsach tagowanych 802.1q i odtagowywane na portach klienckich.

Tak wygląda port tagowany idący do HP-1620

Kod:
interface gigabitEthernet 1/0/1
  switchport mode trunk
  switchport trunk allowed vlan 20,40,50
  storm-control broadcast rate 128k
  storm-control multicast rate 128k
  mac address-table  max-mac-count status enable max-number 64 mode dynamic
  loopback-detection config process-mode port-based recovery-mode manual
  loopback-detection


Tak wygląda port kliencki

Kod:
interface gigabitEthernet 1/0/2
  switchport access vlan 20
  storm-control broadcast rate 128k
  storm-control multicast rate 128k
  mac address-table  max-mac-count status enable max-number 64 mode dynamic
  no ip dhcp snooping trust
  loopback-detection config process-mode port-based recovery-mode manual
  loopback-detection


Jak widać na switchach uruchomiony jest DHCP snooping, storm control na broadcast i multicast o wartości 128k i loop-detection.

Na wszystkich urządzeniach globalnie jest wyłączony STP z dwóch powodów; Niemam w sieci połączeń nadmiarowych, główny switch HP-1620 nie wspiera STP więc byłby problem z elekcją ROOT Bridge-a

Na routerze odpaliłem tcp-dump na nasłuch na broadcascie i multicascie i wygląda na to, żę urządzenia tp-linka mają jakiś dziwny nieobsługiwany przez inne urządzenia format ramki 802.1q. Chodzi dokładnie o ethertype 0x9900. Nigdzie w żadnym spisie nie mogę znaleźć opisu tego formatu:

Kod:
13:04:47.523104 60:e3:27:f2:eb:a4 (oui Unknown) > Broadcast, ethertype Unknown (0x9900), length 60:
        0x0000:  0000 60e3 27f2 eba4 0000 0001 52a7 284e  ..`.'.......R.(N
        0x0010:  39e4 efbf 6713 46e7 303f d29d 0000 0000  9...g.F.0?......
        0x0020:  0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000       ..............
13:04:47.523439 60:e3:27:f2:eb:a4 (oui Unknown) > Broadcast, ethertype 802.1Q (0x8100), length 64:
        0x0000:  0000 60e3 27f2 eba4 0000 0014 54dc ee06  ..`.'.......T...
        0x0010:  e1a3 14a4 bf36 8f53 9140 2112 0000 0000  .....6.S.@!.....
        0x0020:  0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000       ..............
13:04:47.523740 60:e3:27:f2:eb:a4 (oui Unknown) > Broadcast, ethertype 802.1Q (0x8100), length 64:
        0x0000:  0000 60e3 27f2 eba4 0000 0028 c4fe 5663  ..`.'......(..Vc
        0x0010:  b13c 616a 30b0 b7bc d8d3 82e6 0000 0000  .<aj0...........
        0x0020:  0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000       ..............
13:04:47.524028 60:e3:27:f2:eb:a4 (oui Unknown) > Broadcast, ethertype 802.1Q (0x8100), length 64:
        0x0000:  0000 60e3 27f2 eba4 0000 0032 f3e4 7e57  ..`.'......2..~W
        0x0010:  0845 cec7 5260 2316 62fc b8e7 0000 0000  .E..R`#.b.......
        0x0020:  0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000       ..............
13:04:48.098097 ARP, Request who-has 192.168.50.200 tell 192.168.50.1, length 28


Podejrzewam, że albo tp-link nie umie za bardzo się dogadać po 802.1q z HP albo z Linuxem i mi co jakiś czas zamraża połączenie. Jutro zamiast tp-linka wstawie hp 1810 bo mam jednego na stanie i zobacze czy pomoże a sg3216 zabiore na warsztat i porządnie przetestuje. Jestem w kontakcie z supportem tp-linka ale nie potrafią mi powiedzieć nic o 0x9900.

Może ktoś ma jakieś sugestie?


Na górę
Post: sob, 18 cze 2016 23:22:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jeśli masz loopback detection to TP-Linki będą generować takie dziwne ramki - na ich podstawie switch wykrywa pętle. Jeśli zaczyna Ci rozłączać pół sieci to sprawdź czy faktycznie switch nie zgłasza Ci loop detected i wywala sieć w kosmos. Ja miałem parę takich przypadków gdzie switch wywalał pół segmentu bo notorycznie wykrywał pętle a spowodowane to było uszkodzonym interfejsem po stronie klienta - raz na jakiś czas odbijał taką samą ramkę która do niego przychodziła. I jeb.. pół segmentu sieci wywalało.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 19 cze 2016 10:52:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 307
dlaczego loop-a ustawiasz na całym przełączniku a nie tylko na portach do klientów ?
Jak coś wykryje to kładzie port do klienta a nie pół sieci


Na górę
Post: ndz, 19 cze 2016 14:48:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
broken pisze:
Jeśli masz loopback detection to TP-Linki będą generować takie dziwne ramki - na ich podstawie switch wykrywa pętle. Jeśli zaczyna Ci rozłączać pół sieci to sprawdź czy faktycznie switch nie zgłasza Ci loop detected i wywala sieć w kosmos. Ja miałem parę takich przypadków gdzie switch wywalał pół segmentu bo notorycznie wykrywał pętle a spowodowane to było uszkodzonym interfejsem po stronie klienta - raz na jakiś czas odbijał taką samą ramkę która do niego przychodziła. I jeb.. pół segmentu sieci wywalało.


Ok czyli co to za ramka już wiadomo. No właśnie nie zgłasza loop-a w logach w tym problem a ja jestem w 99% pewien, że nie ma fizycznej pętli w sieci. Wcześniej w tej sieci było pełno małych dumb switchy i jedna wielka domena rozgłoszeniowa. Ja podzieliłem sieć na vlany wstawiłem zarządzalne przełączniki i miałem nadzieję, że będzie spokój :) W każdym razie uszkodzony NIC klienta jest jakimś tropem albo gdzieś się został pod biurkiem jakiś podłączony dumb switch i on jest uszkodzony. Jak namierzyć taki uszkozony NIC? Sprawdzałem statystyki interfejsów na każdym porcie i nie ma ani kolozji ani błędnych ramek. Na jednym porcie było ok 100 alignment errorów nie wiem czy to duża wartość czy w granicach normy.

Czasem w logu mam coś takiego, bez podania żadnej przyczyny.

Kod:
2016-06-19 13:17:20   Link   level_3       
port 1, changed state to up.
2016-06-19 13:17:17   Link   level_3       
port 1, changed state to down.


A czasem coś takiego:

Kod:
port 1, Multicast Storm appears.


marcin_siedlce pisze:
dlaczego loop-a ustawiasz na całym przełączniku a nie tylko na portach do klientów ?
Jak coś wykryje to kładzie port do klienta a nie pół sieci


Masz rację ustawiłem teraz tylko na portach klienckich.


Na górę
Post: ndz, 19 cze 2016 17:57:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Prześledź logi. Jak masz "port 1, Multicast Storm appears." to coś się dzieje złego. Ja miałem taki numer że klient sobie za swoim routerem zrobił pętle - niby w teorii nic się nie powinno wtedy stać - ale na WANie miał rozgłaszaną grupę multicastową - i router generował właśnie taką burzę multicastu która zapychała interfejs. Syf zatrzymał się dopiero na przełączniku który filtrował nieznany multicast. Znalezienie tego zajęło mi parę ładnych godzin. Od tej pory wszelkiego rodzaju multicasty filtruję na dzień dobry na switchach dostępowych.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 19 cze 2016 19:18:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
Przyznam się bez bicia, że multicastów nigdy nie dotykałem ani nie mam wiedzy w tym zakresie. Czy jeżeli aktywuje igmp-snooping globalnie + do tego na każdym vlanie i zaznaczę unknown multicast: discard to załatwi to sprawę? Czy nie spowoduje to odcięcia od jakiś konkretnych usług sieciowych?


Na górę
Post: ndz, 19 cze 2016 22:51:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Nie spowoduje odcięcia żadnych usług. Po prostu żeby rozgłosić multicast musi on być zarejestrowany na switchu - czyli musi nastąpić tzw. JOIN do grupy multicastowej. Pamiętaj, żeby multicast włączyć na konkretnym VLANie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 23 cze 2016 14:49:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
broken pisze:
Nie spowoduje odcięcia żadnych usług. Po prostu żeby rozgłosić multicast musi on być zarejestrowany na switchu - czyli musi nastąpić tzw. JOIN do grupy multicastowej. Pamiętaj, żeby multicast włączyć na konkretnym VLANie.


Uruchomiłem IGMP snooping globalnie, na każdym vlanie i na każdym porcie. Średnio co 3 dni mam freeze switcha. Takie logi obecnie wypluwa.

Kod:
#2016-06-23 13:48:02,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 13:49:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/1 Multicast Storm appears.

#2016-06-23 13:52:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/2 Broadcast Storm appears.

#2016-06-23 13:52:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/2 Multicast Storm appears.

#2016-06-23 13:55:36,[IGMP]/6/Succeed to delete dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 13:57:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/1 Multicast Storm appears.

#2016-06-23 13:59:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/1 Broadcast Storm appears.

#2016-06-23 14:00:07,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:04:26,[IGMP]/6/Succeed to delete dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:05:19,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:05:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/1 Broadcast Storm appears.

#2016-06-23 14:05:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/1 Multicast Storm appears.

#2016-06-23 14:09:39,[IGMP]/6/Succeed to delete dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:10:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/1 Multicast Storm appears.

#2016-06-23 14:23:37,[User]/3/Login the web by admin on web (192.168.50.1).

#2016-06-23 14:31:25,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:31:40,[IGMP]/6/Succeed to delete dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:55:21,[QoS]/4/gigabitEthernet 1/0/1 Multicast Storm appears.

#2016-06-23 14:55:23,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:58:26,[IGMP]/6/Succeed to delete dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 14:58:30,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 15:02:51,[IGMP]/6/Succeed to delete dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 15:04:25,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 15:09:41,[IGMP]/6/Succeed to delete dynamic multicast group 239.255.255.250.

#2016-06-23 15:10:45,[User]/3/Login the web by admin on web (192.168.50.1).

#2016-06-23 15:11:01,[IGMP]/6/Succeed to create dynamic multicast group 239.255.255.250.



Na górę
Post: czw, 23 cze 2016 20:29:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
gigabitEthernet 1/0/1 - co tam masz podlaczone?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 24 cze 2016 7:45:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
broken pisze:
gigabitEthernet 1/0/1 - co tam masz podlaczone?


To jest uplink do głównego switcha, na nim tagowane są wszystkie vlany. Na każdym switchu te burze multicastowe są właśnie na porcie pierwszym. Główny switch to HP-1620-24G. Na nim zrobiony jest LACP do routera linuxowego, podłączone wszystkei uplinki ze switchy z każdego piętra. Dodatkowo jest klika portów dostępowych gdzie podłączone są: NAS: QNAP-TS431+, Jakaś stacja robocza APPLE i drukarka Konica Minolta C220. Na tym switchu nie ma żadnych problemów nigdy się nie zawiesił itp. W logach od czasu do czasu są tylko flapujące porty:

Kod:
Jun 23 20:18:34:674 2016   IFNET   Error   LINK_UPDOWN   GigabitEthernet1/0/1 link status is UP.
Jun 23 20:18:04:416 2016   IFNET   Error   LINK_UPDOWN   GigabitEthernet1/0/1 link status is DOWN.
Jun 23 15:42:32:986 2016   IFNET   Error   LINK_UPDOWN   GigabitEthernet1/0/19 link status is UP.
Jun 23 15:42:30:561 2016   IFNET   Error   LINK_UPDOWN   GigabitEthernet1/0/19 link status is DOWN.
Jun 23 15:41:58:744 2016   IFNET   Error   LINK_UPDOWN   GigabitEthernet1/0/19 link status is UP.
Jun 23 15:41:32:759 2016   IFNET   Error   LINK_UPDOWN   GigabitEthernet1/0/19 link status is DOWN.


Do portu 19 podłączona jest drukarka, do portu 1 jeden z sg3216


Na górę
Post: pt, 24 cze 2016 13:50:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Te flapujące porty są niepokojące. Sprawdź i przemierz te kable.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 24 cze 2016 19:45:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
broken pisze:
Te flapujące porty są niepokojące. Sprawdź i przemierz te kable.


Kable pomierzone i wszystko z nimi ok. Z ciekawości wszedłem do ustawień drukarki (konfigurowana przez inną osobę) i tak:
Wszystkie możliwe mechanizmy korzystające z multicastó włączone typu SSDP, LLTD- wyłączyłem.

NIC na sztywno ustawiony na 1gbps full duplex a na switchu auto. Zmieniłem na auto.
Zobaczymy co się będzie działo.


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 8:40:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
Problem wydaje mi się, że został rozwiązany. Przyczyną na 99% był ustawiony ręcznie interfejs sieciowy w drukarce na 1gbps/full duplex a po stronie switch-a na AUTO. Czyli typowy problem speed/duplex mismatch. Po ustawieniu na autonegocjacje przełączniki chodzą już prawie 2 tygodnie bez restartu. Muszę jednak przyznać, że jestem mocno zawiedziony takim działaniem przełącznika.
Napiszę może w punktach co mi się nie podobało:

1) Brak sygnalizacji w logach o speed/duplex mismatch, Cisco z 2003 roku takie rzeczy robi :)
2) Wszelkie anomalie sieciowe przełącznik traktuje jako multicast/broadcast storm co strasznie utrudnia troubleshooting, nigdy bym nie wpadł, że ktoś ustawi na szytwno sieciówkę w drukarce i będą takie cyrki.
3) Sam przełącznik musi mieć zaimplementowany jakiś badziewny anty DDOS z jakims wewnetrznym licznikiem multicast stormów i po przekroczeniu danej wartosci ubija komunikacje na porcie gdzie występuję storm (czyli często na up-linkach co skutkuje paraliżem całego przełącznika) Zrobiłem krótki test i z jednej stacji roboczje wysyłałem ICMP ze zmienioną wielkośćią pakietu na interfejs managmentowy switcha i po jakimś czasie blokowany był port na którym podłączona była stacja wysyłająca.
4) Nie podoba mi się "czułość" tego przełącznika na wszelkie błędne ramki i anomalie sieciowe, bo jak wiadomo czasem trzeba pracować w różnych warunkach na które nie mamy wpływu a takie zachowanie przełącznika to uniemożliwia. Dodam, że takie sytuacje nie występowały ani na przełącznikach HP, cisco, alcatel-lucent czy nawet linksys.

Niestety jestem zawiedziony tą linią przełączników i teraz gęsto się muszę tłumaczyć czemu poleciłem takie coś :/ Dobrze, że jedna sztuka poszła na gwarancje i zwrócili kasę ale co zrobię z pozostałymi trzema to nie wiem, reklamować nie da rady, może niezgodność towaru z umową? Na tą chwilę jest wszystko działa ok ale wiadomo jak jest, gdzieś jakaś żyła się przerwie NIC wyśle jakąś błędną ramkę i znowu przełącznik to uzna za atak na niego i się zamknie w sobie :)


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 9:43:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
ale dlaczego porównujesz tp-linka do alcatela, cisco, hp czy nawet linksysa. Przecież to inna klasa zarówno funkcjonalna jak i cenowa... coś za coś..


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 10:14:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
Porównuję to za dużo powiedziane. Ale bez przesady hp 1620 czy 1820 to jest może 200-300 zł różnicy w cenie.
Resztę podałem tylko dla przykładu, że pierwszy raz spotykam się z takim zachowaniem przełącznika.


Na górę
Post: sob, 09 lip 2016 9:38:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Trochu przesadzasz. Obawiam się że problemem nie był sam przełącznik. Z tego co opisałeś ewidentnie problem miał charakter generowania ruchu i to lewego - a lewy ruch samemu ten switch nie wygeneruje a robi to końcówka kliencka. Podejrzewam, że drukarka o której mówisz ma po prostu sama w sobie problem z obsługą ruchu i ja bym to zdiagnozował - o ile to faktycznie było powodem czego przecież nie można być pewnym.

Miałem już sporo taki w życiu zagwózdek, że mam ze sobą spięte dwa przełączniki - odległość jednego do drugiego może z 3 metry a porty między nimi ni z gruchy zaczynają flapować jak oszalałe w najmniej nie odpowiednim momencie - albo jeden z nich robi reboota. Siedziałem 2 tygodnie nad tym problemem - po czym okazało się, że wszystkie restarty/rebooty były spowodowane przepełnianiem się bufora w samym przełączniku na skutek błędów w jeszcze innym urządzeniu generującym masowe floody śmieciami.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 11 lip 2016 8:52:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 03 sty 2011 9:39:39
Posty: 31
Oczywiście źródłem problemu nie był przełącznik tylko końcówka kliencka, najprawdopodobniej drukarka. Chodzi mi bardziej o to, że ta seria przełączników ma jakiś problem z rozpoznaniem co jest przypadkowym śmieciem (w każdej sieci zdarzają się błędne ramki) a co faktyczną próbą ataku ddos lub poważnej usterki w sieci. Jak już pisałem wrzuciłem w miejsce jednego SG3216, przełącznik HP1810-24G, który miałem wolny i od 16 dni nic z nim się nie dzieje, nie był restartowany a do mnie nikt nie wydzwania :) Pozostałe w sieci tp-linki działają dłużej niż ostatnio bo potrafią tydzień działać normalnie ale cały czas mają problem z multicast stormem. Ostatnio dosyć często generuje się on na porcie do którego jest podłączony Access point.
jestem w stałym mejlowym kontakcie z supportem tp-linka i twierdzą, że faktycznie sporadyczne multicast stormy w sieci to jest normalny symptom ale na chwilę obecną nic nie mogą zmienić w sofcie ani pomóc.
Dodam jeszcze że w 2013/14 roku kupiłem te przełączniki do innej firmy i nie ma z nimi problemu. Jedyna różnica jest taka, że były one z hardware-em V1 a te są V2 i tu mi się wydaję że tp-link na czymś przyoszczędził.


Na górę
Post: ndz, 17 lip 2016 14:08:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 154
Jakbyś zobaczył rozkręconego V1 a V2 zobaczyłbyś różnicę.

w V2 zauważyłem że mają czasami dziwny problem z wkładkami - nie działa totalnie przedni panel, świeci się tylko dioda power, żadna inna, mimo, iż przełącznik działa.

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 15 lis 2018 22:34:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl