Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post: wt, 23 sty 2018 0:09:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 gru 2007 0:35:20
Posty: 505
Witam.

Odgrzewam kotleta ale nie będe zakładał nowego tematu

Mam pytanie odnośnie automatycznych przełączania FAZ

Wystąpił mi już jeden problem że akumulatory w UPS-ie się uszkodziły i UPS dostał zwarcie i się uszkodził analogicznie musiałem jechać i przełączyć Serwer bezpośrednio z sieci

Załączam schemat jak bym chciał to zrobić Dodatkowo chciałbym zapytać czy jeśli przełączenie gołego serwera odbędzie się w 180ms na inną faze to czy sprzęt się nie uszkodzi ?


Załączniki:
serwer.jpg
serwer.jpg [ 81.11 KiB | Przejrzano 1501 razy ]
Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 10:05:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 877
Pierwszy przełącznik jest tu bez sensu.


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 16:51:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16470
Lokalizacja: Nowa Ruda
Przełącznik faz ma czas przełączenia na poziomie 2-3 sekund.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 20:53:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 26 lis 2007 1:44:38
Posty: 84
Chyba też zależy jaki.

Od 6lat mam automatyczne przełączniki F&F PEF 431. Czas przełączanie producent podaje na 0,5-0,8 s. jednakże podczas przełączania się faz urządzenia działają ciągle, nie zawieszają się. Co do mocy przełączania, u nas dwa serwery na PC zasilacze 500W oraz dwa bufory pod MT - AD-155B Mean Well


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 0:19:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 gru 2007 0:35:20
Posty: 505
djrobson pisze:
Pierwszy przełącznik jest tu bez sensu.



Hmm ale UPS mi się rozładuje do zera a wolał bym tego uniknąć

Jeśli faktycznie przełącznik przełączy a sprzęt będzie pracował ciągle to w zasadzie można zrezygnować z pierwszego


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 9:29:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 877
Wystarczy jeden ale z fazą priorytetową. Pod jedną fazę podłączasz UPS a nawet trzy :)


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 9:42:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1490
piotrk pisze:
Chyba też zależy jaki.

Od 6lat mam automatyczne przełączniki F&F PEF 431. Czas przełączanie producent podaje na 0,5-0,8 s. jednakże podczas przełączania się faz urządzenia działają ciągle, nie zawieszają się. Co do mocy przełączania, u nas dwa serwery na PC zasilacze 500W oraz dwa bufory pod MT - AD-155B Mean Well

Też miałem ten przełącznik do jakichś pompek w kotłowni, działał i nie wyłączała się pompka:)


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 10:47:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 877
Mam te przełączniki, wszystkie rodzaje od F&F, kilkanaście sztuk w terenie i w domu. Raz jeden wysiadł ale to po burzy. Ten bez fazy priorytetowej jest dosyć wolny, komputery powinny się wyłączyć.


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 11:26:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 24 lis 2014 11:02:26
Posty: 165
Nie bardzo rozumiem koncepcji z dwoma przełącznikami
Ja mam tak :
Przełącznik na wejściu (z fazą priorytetową)
za nim UPS
za UPS-em sprzęt
obecne obciążenie 2,5A
działa od ok 4 lat i jest git UPS się nie rozładowuje jak są krótkie zaniki fazy


Na górę
Post: śr, 24 sty 2018 11:47:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 877
Ale czytaj co kolega chce osiągnąć. W twoim schemacie w przypadku uszkodzenia UPS sprzęt nie działa. Koledze wystarczy jeden przełącznik ale z fazą priorytetową, do której podłączy UPS, 2 kolejne fazy do sieci. W przypadku awarii UPS przełącznik wybierze po prostu inne źródło/fazę. Można i 3 wtedy UPSy podłączyć. UPSy oczywiście podłączane przed a nie za F&F


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 18:52:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 719
piotrk pisze:
Chyba też zależy jaki.

Od 6lat mam automatyczne przełączniki F&F PEF 431. Czas przełączanie producent podaje na 0,5-0,8 s. jednakże podczas przełączania się faz urządzenia działają ciągle, nie zawieszają się. Co do mocy przełączania, u nas dwa serwery na PC zasilacze 500W oraz dwa bufory pod MT - AD-155B Mean Well


Ja dość szybko się wyleczyłem z firmy/marki F&F jak poczytałem na elektrodzie o jakości ich produktów i jakie ludzie mieli przygody. Niska jakość, tandeta. Nie bez przyczyny ich produkty są tansze niż konkurencji. Akurat tu głównie chodziło o przekaźniki kontroli i asymetrii faz. Wydaje mi się, że to rasowa chińszczyzna, brandowana polską marką.
Ja korzystam i przez wielu ludzi polecane przełączniki, czy przekaźniki od Novatek. To chyba ukraińska firma, ale na ich automatykę nikt nie narzeka.
Na dodatek ich przełącznik jest szybszy(150 ms) i zajmuje 2 moduły od F&F(300 ms)3 moduły http://novatek-electro.com/pl/oferta/pr ... f-305.html F&F ma wyższy próg zadziałania 195 V niż novatekowy 180 V.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 19:16:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1444
Lokalizacja: Kraków
emigrant pisze:
piotrk pisze:
Chyba też zależy jaki.

Od 6lat mam automatyczne przełączniki F&F PEF 431. Czas przełączanie producent podaje na 0,5-0,8 s. jednakże podczas przełączania się faz urządzenia działają ciągle, nie zawieszają się. Co do mocy przełączania, u nas dwa serwery na PC zasilacze 500W oraz dwa bufory pod MT - AD-155B Mean Well


Ja dość szybko się wyleczyłem z firmy/marki F&F jak poczytałem na elektrodzie o jakości ich produktów i jakie ludzie mieli przygody. Niska jakość, tandeta. Nie bez przyczyny ich produkty są tansze niż konkurencji. Akurat tu głównie chodziło o przekaźniki kontroli i asymetrii faz. Wydaje mi się, że to rasowa chińszczyzna, brandowana polską marką.
Ja korzystam i przez wielu ludzi polecane przełączniki, czy przekaźniki od Novatek. To chyba ukraińska firma, ale na ich automatykę nikt nie narzeka.
Na dodatek ich przełącznik jest szybszy(150 ms) i zajmuje 2 moduły od F&F(300 ms)3 moduły http://novatek-electro.com/pl/oferta/pr ... f-305.html F&F ma wyższy próg zadziałania 195 V niż novatekowy 180 V.


powiem to tak

może i novatec ma lepszą jakość wykonania ale jeśli ktoś na stronie produktowej napisał tak:

"W zależności od obecności i jakości napięcia na fazach PEF-305 automatycznie dokonuje wyboru fazy o najlepszych parametrach i przełącza na tą fazę obciążenie jednofazowe o dowolnej mocy"

http://novatek-electro.com/pl/oferta/pr ... f-305.html

to mam bardzo ograniczone zaufanie do firmy piszącej takie bzdury

używam różnych produktów F&F od paru ładnych lat (raczej znacznie ponad 10) i nigdy nie miałem żadnego problemu w którym mógłbym przypuszczać że powodem może być produkt tej firmy pod kilkoma warunkami

- przyjęcie zasady że podawane obciążenia podawane są dla urządzeń oporowych (bardzo mocno zaznaczone przez producenta) a nie dla urządzeń z zasilaczami impulsowymi, silników, transformatorów
- czasy przełączeń, łączeń i rozłączeń należy uważać za podane +/-15%
- czułości i histerezy też +/-15%
- nie obciążanie prądami wyższymi niż 70% maxa podanego przez producenta (nawet chwilowo)


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 19:24:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 719
Poczytaj manuale. Tam jest trochę błędów językowych. To są chyba tłumaczenia na polski pewnie z ukraińskiego. Tak mi się wydaje.


Cytuj:
Co do czujników zaniku i kolejności faz firmy F&F to zdecydowanie odradzam ich stosowanie. Są wykonane bardzo nie starannie i awaryjność ich jest porażająca. Na 10 szt. założonych 6 wywaliłem. Obecnie stosuję czujniki firmy Telemecanique i jak na razie mnie nie zawodzą.
Wracając do tych z F&F to w dwóch przypadkach przepaliła się ścieżka drukowana która była po prostu za wąska a u pozostałych zdarzały się sporadyczne wyłączenia bez widocznego powodu albo sygnalizacja wskazywała że wszystko jest OK a przekaźnik na wyjściu nie był załączony, po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu zaczynały działać. Wiem że za jednego z telemecanique można kupić 4-5 z F&F ale awaryjność tych z F&F jest nie do przyjęcia.

Cytuj:
CKF`y firmy f&f są może tanie ale jak to zwykle bywa nic za nic - średnia jakość materiałów. Miałem bardzo nieprzyjemne zdarzenie z takim aparatem - zaciski nie są oględnie mówiąc zbyt doskonałe - po zainstalowaniu nastapiło wewnętrzne zwarcie właśnie na zaciskach a aparat był włączony w rozdzielni zaraz za rozłącznikiem głównym, bez dobezpieczenia. Rozdzelnia zasilana YKY 4x25 wprost z trafostacji. Włącznik przekręciłem stojąc przed szafą (teraz już taki durny nie jestem) i trochę mi w oczy błyslo. Na szczęście zasilanie było pociągnięte LGy 1 to szybko wyparował i nic poważniejszego się nie stało (poza okopconą szafą). Od tego czasu, jeśli mogę, stosuję droższe ale pewniejsze aparaty np. Siemensa.

Cytuj:
Czujniki tej firmy są źle zaprojektowane, stąd problemy. Chociażby rezystory ograniczające prąd diod LED są zbyt małej mocy i się przegrzewają. Zdarzają się przypadki nadtopienia plastykowej obudowy podczas normalnej eksploatacji!


itd.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 19:53:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1444
Lokalizacja: Kraków
emigrant pisze:
Poczytaj manuale. Tam jest trochę błędów językowych. To są chyba tłumaczenia na polski pewnie z ukraińskiego. Tak mi się wydaje.


Cytuj:
Co do czujników zaniku i kolejności faz firmy F&F to zdecydowanie odradzam ich stosowanie. Są wykonane bardzo nie starannie i awaryjność ich jest porażająca. Na 10 szt. założonych 6 wywaliłem. Obecnie stosuję czujniki firmy Telemecanique i jak na razie mnie nie zawodzą.
Wracając do tych z F&F to w dwóch przypadkach przepaliła się ścieżka drukowana która była po prostu za wąska a u pozostałych zdarzały się sporadyczne wyłączenia bez widocznego powodu albo sygnalizacja wskazywała że wszystko jest OK a przekaźnik na wyjściu nie był załączony, po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu zaczynały działać. Wiem że za jednego z telemecanique można kupić 4-5 z F&F ale awaryjność tych z F&F jest nie do przyjęcia.

Cytuj:
CKF`y firmy f&f są może tanie ale jak to zwykle bywa nic za nic - średnia jakość materiałów. Miałem bardzo nieprzyjemne zdarzenie z takim aparatem - zaciski nie są oględnie mówiąc zbyt doskonałe - po zainstalowaniu nastapiło wewnętrzne zwarcie właśnie na zaciskach a aparat był włączony w rozdzielni zaraz za rozłącznikiem głównym, bez dobezpieczenia. Rozdzelnia zasilana YKY 4x25 wprost z trafostacji. Włącznik przekręciłem stojąc przed szafą (teraz już taki durny nie jestem) i trochę mi w oczy błyslo. Na szczęście zasilanie było pociągnięte LGy 1 to szybko wyparował i nic poważniejszego się nie stało (poza okopconą szafą). Od tego czasu, jeśli mogę, stosuję droższe ale pewniejsze aparaty np. Siemensa.

Cytuj:
Czujniki tej firmy są źle zaprojektowane, stąd problemy. Chociażby rezystory ograniczające prąd diod LED są zbyt małej mocy i się przegrzewają. Zdarzają się przypadki nadtopienia plastykowej obudowy podczas normalnej eksploatacji!

itd.


na początku pewne wyjaśnienie to jest sprzęt do domu a nie do zastosowań przemysłowych stąd i różnica w cenach

przykład 1
cz 1
jestem się w stanie założyć że przyczyna to brak wiedzy co do prądu rozruchowego w stosunku do prądu nominalnego
no chyba że jakaś wada serii ale to powód do reklamacji a nie wylewania błota w necie
cz 2
bez schematu i kart katalogowych współpracujących urządzeń niewiele da się powiedzieć

przykład 2
- bez komentarza instalował samobójca i przyszły morderca, bez pojęcia i wiedzy z fizyki i matematyki na poziomie 6 klasy szkoły podstawowej - obym nigdy nie trafił na jego dokonania

przykład 3
- jak w tablicy jest ciasno i nie ma możliwości odprowadzenia ciepła a przylegający element tez wytwarza go trochę to nic dziwnego

generalnie mam wątpliwości czy którykolwiek z wpisów został dokonany przez osobę mającą nieco większe pojęcie niż jak działa bezpiecznik (topikowy bo o nadmiarowo-prądowym nawet nie myślę)


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 20:04:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 719
Mam w rozdzielnicy woltomierz DMV-3 True RMS i raczej to jest ostatnia rzecz od F&F. Obejrzałem pudełko, instrukcję i nigdzie nie jest napisane, gdzie to zostało wyprodukowane. Ani Made in Poland ani Made in China/P.R.C. Polskie prawo dopuszcza o braku informacji, gdzie produkt został wyprodukowany?


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 20:23:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 719
hub_lan pisze:

na początku pewne wyjaśnienie to jest sprzęt do domu a nie do zastosowań przemysłowych stąd i różnica w cenach

przykład 1
cz 1
jestem się w stanie założyć że przyczyna to brak wiedzy co do prądu rozruchowego w stosunku do prądu nominalnego
no chyba że jakaś wada serii ale to powód do reklamacji a nie wylewania błota w necie
cz 2
bez schematu i kart katalogowych współpracujących urządzeń niewiele da się powiedzieć

przykład 2
- bez komentarza instalował samobójca i przyszły morderca, bez pojęcia i wiedzy z fizyki i matematyki na poziomie 6 klasy szkoły podstawowej - obym nigdy nie trafił na jego dokonania

przykład 3
- jak w tablicy jest ciasno i nie ma możliwości odprowadzenia ciepła a przylegający element tez wytwarza go trochę to nic dziwnego

generalnie mam wątpliwości czy którykolwiek z wpisów został dokonany przez osobę mającą nieco większe pojęcie niż jak działa bezpiecznik (topikowy bo o nadmiarowo-prądowym nawet nie myślę)


Przekaźnik nie pracuje pod żadnym obciążeniem. Steruje tylko cewką stycznika. Jak każdy przekaźnik/czujnik powinien być zabezpieczony przeciwzwarciowo.
Cena nie tylko wynika, że coś jest tylko do zastosowań domowych. Wynika też z jakości. Te Twoje komentarze do tych przypadków trochę z dupy wzięte.

Przekaźnik kontroli i asymetrii faz F&F kosztuje 55 złotych, Hagera 320 złotych, Siemensa 300-400 złotych. Teraz, czym się różni silnik 4 kW w gospodarstwie domowym od silnika w zakładzie przemysłowym? Rozumiem, w domu w rozdzielnicy może wszystko się topić, palić, grzać bo to dom a nie zakład przemysłowy.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 20:54:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1444
Lokalizacja: Kraków
co do samych cen to w markowych produktach 20% ceny to logo a reszta jakość

nie twierdzę że wszystko jest super hiper itp

napisałeś
Cytuj:
Jak każdy przekaźnik/czujnik powinien być zabezpieczony przeciwzwarciowo

oczywiście ale nie przez producenta tylko przez projektanta i wykonawcę rozwiązania/instalacji
to jest klocek z którego buduje się instalację a nie instalacja gotowa

co do zastosowań różnica przemysłowy domowy nie polega na tym czym się steruje tylko czy ma pracować okazjonalnie czy w trybie ciągłym jest też kwestia kosztu przestoju w domu nie załączenie z powodu błędu zadziałania pompy hydroforowej i będzitesz miał 10 min bez wody a w przemyśle taki błąd może kosztować setki tysięcy złotych

jeśli coś jest bardzo istotnym elementem to nie kupuje się do niego najtańszych rozwiązań tylko najstabilniejsze

co do przegrzewania
pokaż projekt i obliczenia termiczne rozdzielnicy w której był zamontowany ten czujnik któremu stopiła się obudowa to będziemy dalej rozmawiać

jak ktoś bez projektu, obliczeń itp upycha samodzielnie w tablicy co mu przyjdzie do głowy to równie dobrze może wykonać podłączenie do wspomnianego przez Ciebie silnika 4kW dwoma obok siebie ułożonymi kablami do lampki nocnej i będzie miał pretensje że kabel się upalił podczas rozruchu. - bo przecież kabel jest kabel i napisane jest na nim nawet 450V


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 21:25:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 719
Ja to wszystko wiem, nie musisz mi tego tłumaczyć. Lekko zaczynasz zahaczać o absurdy. Teraz wszystko dyktuje cena, księgowy. Takie czasy. We wszystkich tak jest dziedzinach. Jak ktoś powie, że coś jest tanie i dobre to łże jak pies bo już od dość dawna takie zjawisko nie występuje. Sama marka jest mniej ważna. Bo ta sama marka, renomowana robi produkt dobry jakościowo i 2 metry dalej robi low-end. Kwestia kto za co jest w stanie zapłacić.
Dla mnie największa bezszczelność to jak jakaś firma reklamuje swój produkt jako polski a tak naprawdę produkcja jest w Chinach z chińskich części low-end. Jest kilka takich w Polsce. Prawo na to pozwala i "kilku" z tego korzysta. Najlepiej zrobił F&F, totalny brak informacji, gdzie produkt został wyprodukowany :rotfl:

Co do tego Novatek to może taki sam szmelc jak F&F, tylko podkreśliłem, że od nich automatyka jest chwalona a F&F ma trochę złych opinii. To tyle.


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 23:40:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 877
emigrant pisze:
Co do tego Novatek to może taki sam szmelc jak F&F, tylko podkreśliłem, że od nich automatyka jest chwalona a F&F ma trochę złych opinii. To tyle.


A może F&F sprzedał się w większej ilości? To i opinii jest więcej, a rzadko się pisze na forum jakie to super i w ogóle kawę robi i dobrze.

Mam F&F w kilkudziesięciu lokalizacjach, przełączniki pracują dosyć intensywnie. Nie chodzi o to, że faworyzuję markę bo ja się i tak na elektryce mało znam. Jak się coś zepsuje to trudno, jak drugi raz to raczej wyklnę to gdzieś na forum :)


Na górę
Post: śr, 28 lut 2018 0:32:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1326
emigrant pisze:
Dla mnie największa bezszczelność to jak jakaś firma reklamuje swój produkt jako polski a tak naprawdę produkcja jest w Chinach z chińskich części low-end. Jest kilka takich w Polsce. Prawo na to pozwala i "kilku" z tego korzysta. Najlepiej zrobił F&F, totalny brak informacji, gdzie produkt został wyprodukowany :rotfl:

Nie wiem gdzie F&F produkuje swoje produkty (Chiny czy Bangladesz?), naście lat temu reklamowałem aparat stacjonarny marki "Cyfral", poszedłem sobie na adres zakładu w Łodzi, a na miejscu okazało się że jest tylko serwis, produkty wytwarzane w Chinach pod marką "Cyfral". Teraz to już Chińczycy są bardziej przebiegli i kupują polskie marki: "Łucznik", "Romet", "Zelmer"...


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 15:08:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 01 mar 2018 15:05:14
Posty: 1
jarek7714 pisze:
emigrant pisze:
Dla mnie największa bezszczelność to jak jakaś firma reklamuje swój produkt jako polski a tak naprawdę produkcja jest w Chinach z chińskich części low-end. Jest kilka takich w Polsce. Prawo na to pozwala i "kilku" z tego korzysta. Najlepiej zrobił F&F, totalny brak informacji, gdzie produkt został wyprodukowany :rotfl:

Nie wiem gdzie F&F produkuje swoje produkty (Chiny czy Bangladesz?), naście lat temu reklamowałem aparat stacjonarny marki "Cyfral", poszedłem sobie na adres zakładu w Łodzi, a na miejscu okazało się że jest tylko serwis, produkty wytwarzane w Chinach pod marką "Cyfral". Teraz to już Chińczycy są bardziej przebiegli i kupują polskie marki: "Łucznik", "Romet", "Zelmer"...

Aż musiałem się zarejestrować, zgadzam się z ogólną tendencją przejmowania przez Chińczyków europejskich marek, ale akurat Romet na pewno jest w pełni polski (Zelmer nie jest, nie wiem jak z Łucznikiem)


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 12:25:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2408
heh Lucznik to znana firma za PRLu produkowali na cale demoludy swietne KBK AK

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 14:18:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1490
Łucznik jest made in China


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 18:45:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 sie 2013 14:30:53
Posty: 513
kensai pisze:
Łucznik jest made in China


Teraz tak, kiedyś był Polski.
Podobnie jak Eltra, Zelmer itd...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 19 paź 2018 1:57:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl