Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 09 maja 2013 21:28:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
fenek96 pisze:
Albo juz o jedno piwo za daleko albo nie rozumiem o co chodzi z tymi 40kg, żadna z wymienionych drabin nie waży tyle.

moja tyle wazy : D ale to solidna 3x15 : D


Na górę
Post: czw, 09 maja 2013 21:32:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 13 cze 2009 0:06:17
Posty: 590
Lokalizacja: Dantooine
to faktycznie idzie się z tym zmęczyć :D ewentualnie do zestawu wyciągarka na dach i się rozstawia :aqq:

_________________
Niech internet będzie z tobą


Na górę
Post: czw, 09 maja 2013 21:56:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7890
Ja mam na co dzień do pracy 3x12 która waży ponad 50kg...

Ale za to zasięg 10m i często na niej pracuję w uprzęży, a do uprzęży jest uwiązana: wkrętarka, młot udarowy, poziomica, młotek, plecak z drobnicą i jeszcze kilka rzeczy :) No i asekuracja, jak oczywiście da się do czegoś przywiązać. Jedno jest pewne: pewniejszej nie miałem - niestety coś za coś.

Minus taki że wkładanie i ściąganie na platformę tylko na dwa razy przy jednej osobie. Trzy elementy naraz już kilka razy przeważyły cięższych "zawodników" ode mnie którzy twierdzili że bez sensu rozkładać tę drabinę :rotfl:

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 09 maja 2013 22:48:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1005
a co myślicie o kółkach na początku drabiny - wtedy drabine opiera się o ścianę i poprostu podnosi, kółka jadą po ścianie jak po asfalcie, działa to? ma to ktoś? inne patenty na to zeby samemu rozłożyć taką drabinke?

w ogóle ma ktoś drabinę aloss'a?


Na górę
Post: ndz, 12 maja 2013 10:35:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 13:36:30
Posty: 88
Ja ma Drabex'a 3x15 z kółkami. Bardzo fajna sprawa jeśli chodzi o rozkładanie jej. Przystawiasz złożoną do ściany i bez problemu rozkładasz. Mówię oczywiście o gładkiej ścianie.


Na górę
Post: pn, 13 maja 2013 10:52:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1005
możesz opisać ten proces dokładnie?
- stawiasz na ziemi
- opierasz całą złożona o sciane
- podnosisz jeden element (ten z kółkami) stojąc na ziemi na ile się da (ok 2m)
i co dalej? wchodzisz na ten drugi element i znowu podnosisz stojąc już na drabinie?


Na górę
Post: pn, 13 maja 2013 11:41:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 30 wrz 2010 15:43:56
Posty: 559
W USA mają fajny patent rozkładania dużych drabin,
Po pierwsze tam sa drabiny przeważnie z włókna szklanego (są też aluminiowe), wiec są lekkie a wytrzymałe,
http://cache.vendaria.com/integration/i ... _100659877

Jedyny szkopuł że mają inny system zaczepów ( zapadkowy) nie widzialem u nas takich, który pozwala tym sznureczkiem rozkładać i składać drabine stojąc na ziemi


Na górę
Post: pn, 13 maja 2013 12:19:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1005
u nas tez takie drabiny są, wiem bo sam łaziłem po takiej, może aluminium to nie było, bo ciężkie cholerstwo niemiłosiernie, ale tak właśnie działała, dodatkowo miała dwa słupki które robiły za dodatkowe nogi...


Na górę
Post: wt, 14 maja 2013 7:58:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 13:36:30
Posty: 88
lardux pisze:
możesz opisać ten proces dokładnie?
- stawiasz na ziemi
- opierasz całą złożona o sciane
- podnosisz jeden element (ten z kółkami) stojąc na ziemi na ile się da (ok 2m)
i co dalej? wchodzisz na ten drugi element i znowu podnosisz stojąc już na drabinie?

Tak to wygląda. Niestety nie wiem jak rozłożyć całą drabinę.


Na górę
Post: wt, 14 maja 2013 10:07:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 288
Lokalizacja: Pyrlandia
drabinę 3x11, 3x12 rozłożysz samemu bez problemu, ale 3x15 np nie ma szans żeby samemu rozłożyć na 100%, co do kółek na końcu drabiny, to mam 3x15 z kółkami i uważam to za dobry patent, lepiej się rozkłada i składa taką drabinę...


Na górę
Post: wt, 14 maja 2013 10:17:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1005
rozłożyć rozłożę, ale już jej nie postawię, nie wiem jak Ty ale ja koxem nie jestem :)


Na górę
Post: wt, 14 maja 2013 10:19:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2305
gino11 pisze:
3x15 np nie ma szans żeby samemu rozłożyć na 100%..

lardux pisze:
rozłożyć rozłożę, ale już jej nie postawię

da się, jak całą rozłożysz na ziemi to potem potrzeba tylko punktu zaparcia nogi drabiny,
ładnie się tak podnosi : )


Na górę
Post: wt, 14 maja 2013 11:27:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 288
Lokalizacja: Pyrlandia
jasne na ziemi da się rozłożyć, ale samemu stawiać, to już można więcej szkody niż pożytku z tego mieć...


Na górę
Post: wt, 22 wrz 2015 8:27:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 21 wrz 2015 10:44:48
Posty: 47
No właśnie, często się zdarza, że sam coś robię przy instalacjach, na wysokości. Nie ma kto potrzymać drabiny, a ta się giba. Chyba będę musiał wymienić na coś bardziej stabilnego. Czy drabiny krause to dobry wybór?


Na górę
Post: pt, 25 wrz 2015 11:28:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 19 lip 2015 9:43:46
Posty: 49
Sorry, że odgrzewam, ale również planuję w najbliższym czasie zakup drabiny do pracy na elewacji czy w środku budynków. Praca na różnych wysokościach to też drabina 3x12 będzie odpowiednia.

Co powiecie o krause lub forte?

Znalazłem tutaj taką: http://www.alve.pl/linia/drabiny-alumin ... te,240,326

Ktoś może posiada, korzystał? Zależy mi na stabilności i wytrzymałości.


Na górę
Post: pt, 25 wrz 2015 20:45:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2929
polt pisze:
Sorry, że odgrzewam, ale również planuję w najbliższym czasie zakup drabiny do pracy na elewacji czy w środku budynków. Praca na różnych wysokościach to też drabina 3x12 będzie odpowiednia.

Co powiecie o krause lub forte?

Znalazłem tutaj taką: http://www.alve.pl/linia/drabiny-alumin ... te,240,326

Ktoś może posiada, korzystał? Zależy mi na stabilności i wytrzymałości.


Jak drabina to tylko laro altrex full profi bez porównania do innych, od biedy wyższe modele krause ale te nie umywają się do altrex najlpepiej model MOUNTER


Na górę
Post: pt, 25 wrz 2015 22:11:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1532
Lokalizacja: szczecin
mam 3x14 alve

jest niesamowicie ciezka, w porownaniu do krause 3x14 jest wyczuwalna roznica

altrex mounter - naprawde fajne, ale cena powala

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Post: sob, 26 wrz 2015 9:35:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2929
mpmac pisze:
mam 3x14 alve

jest niesamowicie ciezka, w porownaniu do krause 3x14 jest wyczuwalna roznica

altrex mounter - naprawde fajne, ale cena powala


Jak ktoś raz popracuje na mounter to już nie będzie chciał pracować na innych - ale cena no cóż za jakoś i komfort i bezpieczeństwo trzeba płacić.


Na górę
Post: sob, 26 wrz 2015 23:53:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1216
Mam Alve Forte 3x15. Szybko wyrobisz sobie "muły" :zlosnik:
Po pewnym czasie przestaje łapać zabezpieczenie przed wypinaniem przęseł ale to drobnostka.
Do uzupełnienia kupiłem Forte 3x11 - dużo lżejsza i ma lepiej rozwiązane zabezpieczenie przed wypinaniem.

kamikaze pisze:
Jak ktoś raz popracuje na mounter to już nie będzie chciał pracować na innych - ale cena no cóż za jakoś i komfort i bezpieczeństwo trzeba płacić.

Drabina może być każda ale nic nie zastąpi myślenia na niej.
Ciekawe jak ten Mounter będzie wyglądał jak zedrzesz na robocie z niego farbę.
Albo sama odpadnie - w końcu to amelinium.


Na górę
Post: ndz, 27 wrz 2015 2:53:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2117
Lokalizacja: /usr/src/sys
ja na toyocie mam 3x9 ale zamierzam wymienic na 3x11 lub 3x12, ostatnio byla fajna promocja na 3x11 krause ale nie zdazylem kupic (wszystko sepy rozszarpaly ;) ), moja tez krause i nie ma problemu zebym nawet taka 3x12 sam zaladowal na samochod, oraz swietnie sie na niej pracuje, sam waze okolo 100 kg, moj pomocnik podobnie a obaj nie jestesmy w stanie ugiac tej drabiny tak bardzo by bylo to niebezpieczne. Raz mielismy taki motyw ze trzeba bylo po niej wejsc na balkon, nastepnie wciagnac drabine, dostawic i wejsc na dach. Jest na tyle lekka ze mozna wciagnac ja samemu. Choc to zalezy ile kto ma w rece "pary", ja mam dosc sporo.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: ndz, 27 wrz 2015 9:49:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2929
bobas69 pisze:
Mam Alve Forte 3x15. Szybko wyrobisz sobie "muły" :zlosnik:
Po pewnym czasie przestaje łapać zabezpieczenie przed wypinaniem przęseł ale to drobnostka.
Do uzupełnienia kupiłem Forte 3x11 - dużo lżejsza i ma lepiej rozwiązane zabezpieczenie przed wypinaniem.

kamikaze pisze:
Jak ktoś raz popracuje na mounter to już nie będzie chciał pracować na innych - ale cena no cóż za jakoś i komfort i bezpieczeństwo trzeba płacić.

Drabina może być każda ale nic nie zastąpi myślenia na niej.
Ciekawe jak ten Mounter będzie wyglądał jak zedrzesz na robocie z niego farbę.
Albo sama odpadnie - w końcu to amelinium.


Widać jeżeli tylko kolor i jego trwałość przemawaiją do Ciebie jako argument za zakupem drabiny to trudno nie będę Cie przekonywał. Pracuj nawet na 10m na drabinie za 700 zł ważne żebyś mysłał przy tym


Na górę
Post: ndz, 27 wrz 2015 13:56:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1216
No to napisz w czym ta drabina jest lepsza od np. Forte? bo ja nie widzę różnicy
a nawet więcej minusów tego Mountera.


Na górę
Post: ndz, 27 wrz 2015 17:00:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2929
bobas69 pisze:
No to napisz w czym ta drabina jest lepsza od np. Forte? bo ja nie widzę różnicy
a nawet więcej minusów tego Mountera.


Stopnie w kształcie litery D umocowane pod kątem przy rozłożeniu drabiny tworzą szeroki płaski stopień, który każdy doceni po pobycie na szczycie drabiny kilkadziesąt minut, pewność podparcia i wygoda dla stopy bez porównania do kwadraciaków z Forte
System blokowania i odblokowywania drabiny przy składaniu i rozkładaniu - tutaj cięzko porównywać bo to jest przemyślany system który łatwo obsłużyć jedną reką w każdej pozycji - szybki, pewny i bezpieczny, a ta zapadka z forte no faktycznie jest zapadka i tyle można o niej powiedzieć.
Sztywnośc konstrukcji przy zachowaniu stosunkowo nieskiej masy - także bez porównania

Zresztą chcesz abym porównywał produkt profesjonalny za którym idzie jakaś myśl techniczna a nie zbyte dwie poprzeczki i 12 szczebli, gdzie nikt się nie zastanawia czy na tym można wygodnie pracować, bezpiecznie złożyć i rozłożyć itd. z produktem dla Kowalskiego co od czasu do czasu zbiera czereśnie z górnych gałęzi i wyczyści rynne. Zresztą Black & Decker to tez "dobre" elektronarzędzia :) Kupuj co uważasz my przechodziliśmy z syfów takich jak Forte przez Krause aż do Altrex i mam porównianie, tak samo jak mam porówanie z B&D, Makita, Hilti i Metabo, albo Ubnt, MT do NEC, Ceragon, Siae lub szelki z trzech pasków do uprzęży SingingRock czy CAMP. Są produkty dla osób które używają narzędzi i urządzeń zarobkowo jak i dla Kowalskich ty wolisz dla Kowalskich a ja wole dla profesjonalistów. Dalsza dyskusja nie mam chyba sensu.


Na górę
Post: ndz, 27 wrz 2015 19:29:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2438
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
a ja zapytam o tanie drabinki 3x11

którą byście wzięli Aloss 3x11 waga 19,7kg http://allegro.pl/drabiny-drabina-alumi ... 59359.html 399zł
czy
Higher 3x11 17kg http://allegro.pl/drabina-aluminiowa-3x ... 81476.html za 414zł

cenowo podobnie, sprzedawca bardziej chwali Aloss, posiada inny profil jednak jest cieższa o ok. 3kg :(
za Higher przemawia do mnie że produkt PL a jednak lepiej spierać naszych niż import :(

oczywiście można zakupić również 3x11 cena 419zł na allegro bije wszystkie inne popularnością prawie 300sztuk zakupionych
http://allegro.pl/drabiny-drabina-alumi ... 69830.html

profil niby tej samej przekroju ale najlżejsza z całej trójki ok. 15kg

nie szukam super profesjonalnej i ciężkiej drabiny a jedynie "złotego środka" cena do wysokości :) mam teleskopową 3,8m która mi wystarcza do wielu zadań a tą chce mieć na działce w razie jakby mi brakło teleskopowej :)


Na górę
Post: śr, 30 wrz 2015 17:56:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 13:36:30
Posty: 88
Ja myślę że to że drabina jest cięższa to plus. Jest zrobiona z grubszego profilu a co za tym idzie jest sztywniejsza i stabilniejsza.
Ja teraz będę kupował tą: http://allegro.pl/polska-drabina-aluminiowa-briks-3x11-25x80mm-rolki-i5457393383.html


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 gru 2017 6:05:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl