Trzepak.pl



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 04 mar 2011 21:17:15   Tytuł: nowe POE
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): Wt, 07 kwi 2009 23:20:54
Posty: 1015
testowal ktos http://www.cyberteam.pl/produkt/show/1257 ? bardzo fajna konstrukcja:) troche zrbilby sie porzadek w niektorych miejscach moich baz:)

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 04 mar 2011 21:25:02   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Dołączył(a): Wt, 06 lut 2007 14:29:28
Posty: 1965
tu akurat cena z kosmosu, mam takie na większych bazach zamontowane na półce 19" Teraz są dostępne już gotowe bloki 1u 19". W przyszłym tyg będę zamawiał, więc zobaczę jak to wygląda :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 mar 2011 2:06:00   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): Wt, 26 wrz 2006 22:39:58
Posty: 2357
Lokalizacja: s dópy
ciekawe jak ten netprotektor dziala, bo np axony mozna sobie w tylek wsadzic no chyba ze sie stosuje nie wiele skretki; z calym szacunkiem mi to wyglada na jakis garaz

http://www.cyberteam.pl/produkt/show/965/POE-Protector.html jak netprotektor te polece z czystym sumieniem


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 mar 2011 14:02:15   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): Śr, 03 cze 2009 15:59:55
Posty: 1316
Lokalizacja: Rzeszów
produkt jest robiony przez inet group
http://inetech.pl/

mam to od nich i od kiedy działa to żadne urządzenie się nie zjarało (to znaczy wcześniej też się nie jarały :)) ale wygląda na solidne jak ktoś chce to w poniedziałek wrzucę zdjęcie ze środka.

mam to w układzie z buforem wiec jest elegancko podpięte pięć urządzeń jedną wtyczką zasilania :)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 mar 2011 14:13:53   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): Wt, 26 wrz 2006 22:39:58
Posty: 2357
Lokalizacja: s dópy
no porob

najwazniejsze aby netprotektor mial dobry czas reakcji i nie wprowadzal za wiele zaklucen, bo wtedy fast ethernet 100mbps baj baj; ja juz z tym nie eksperymentuje i biore firmowe od razu bo swego czasu mocno miesem na te noname rzucalem jak mi sesje pppoe rozpinalo co kilka minut przez te repy

tych tanich axonow i http://allegro.pl/netprotector-zabezpie ... 49921.html niech nikomu nie przyjdzie do glowy kupowac bo sie "milo" zaskoczy jak to dziala fajnie;)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 mar 2011 15:42:20   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): Pt, 30 lis 2007 19:28:45
Posty: 305
xins napisał(a):
produkt jest robiony przez inet group
http://inetech.pl/



Widzę, że ceny poszły sporo w górę...

Emulatory UPS'ów były dostępne po ok 50zł...


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 mar 2011 18:15:32   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Dołączył(a): Śr, 03 cze 2009 22:16:50
Posty: 1989
borlan napisał(a):
ciekawe jak ten netprotektor dziala, bo np axony mozna sobie w tylek wsadzic no chyba ze sie stosuje nie wiele skretki; z calym szacunkiem mi to wyglada na jakis garaz

http://www.cyberteam.pl/produkt/show/965/POE-Protector.html jak netprotektor te polece z czystym sumieniem



To wyglada na wypasiony protektor, transile, odgromniki gazowe i warystory. Naprawde warto w to wejsc. Wiekszosc protektorow to shit na kilku diodach przy wiekszym udaze nie daje rady.

_________________
::wirefree::


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 mar 2011 20:23:29   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3633
nie takie nowe. mam już ponad rok.
ciężko stwierdzić jak się spisuje, narazie 1 sezon (burzowy) przetrwał, to zamało żeby coś powiedzieć.
Dokupiłem jeszcze 2 takie i chyba skuszę się na jeszcze 1 :)
No dobre że wystarczy jeden zasilacz i nietrzeba tyle modółów a i netprotektor jest.
http://img87.imageshack.us/i/imag0008hy.jpg/
http://img27.imageshack.us/i/imag0009cz.jpg/
http://img96.imageshack.us/i/imag0010jy.jpg/

sorki za jakość itd, ale jest sobota i tak tylko cykłem od niechcenia :jezyk:


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 10 mar 2011 1:51:12   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): Wt, 07 kwi 2009 23:20:54
Posty: 1015
najlepsze jest to ze kupilem sobie na testy takie cus i w srodku jest zupelnie inne od twojego, jakas moze inna partia lub inny pomysl

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 02 maja 2011 11:14:14   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 15 sie 2005 20:04:37
Posty: 936
czy założenie netprotectora z jednej strony kabla spowoduje jakiekolwiek zwiększenie bezpieczeństwa na drugim końcu czy w ogole albo nawet zwiększy ryzyko spalenia wejścia niezabezpieczonego ?

przy jak długich odcinkach kabla można użyć netprotectory ? mam kabel madex. odcinek który jest z zasilaniem poe to 30m + odcinek bez zasilania 40m ... - i zastanawiam się czy jeśli dołożę netprotectory to połączenie może zniknąć z powodu zbyt wielu łączeń kabla :|
na jakich max odcinkach używaliście netprotectory?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 02 maja 2011 12:17:43   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): Wt, 26 wrz 2006 22:39:58
Posty: 2357
Lokalizacja: s dópy
Mi pozostalo jeszcze lacznie z 5km skretki wymienic na szklo, a wiec bywa ze i do 100m sie zaklada netprotektory oczywiscie juz nie tanie gowno tylko lepsze bo o fe 100mbps zapomnij. Ja zabezpieczam tylko to co wazne bo nie sposob uziemic mi tu ok 30 sztuk switchow tym bardziej ze i tak to do wymiany leci a i jak usmazy to koszta niewielkie ale prawidlowo to sie robi przed kazdym urzadzeniem a wiec na obu koncach chyba ze maly odcinek skretki to sie wyindukuje na pierwszym lepszym uziomie pod warunkiem ze spelni swoja role;)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 02 maja 2011 13:12:19   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 15 sie 2005 20:04:37
Posty: 936
..właśnie o to chodzi ze była 3 burza w tym roku u mnie i 3 raz musiałem biegać naprawiać - fakt straty małe bo kilka portów w switchach i spalony port w urządzeniach ubiquity5 ale sam fakt że trzeba wejść na maszt zmienić urządzenie, szukać co zepsuło i wymieniać przepinać mnie już mocno denerwuje.

czy linka - odciąg masztu lub sam maszt mogę traktować jako uziemienie ? - chyba nie trzeba ciągnąć osobnego przewodu ze szczytu masztu do ziemi ?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 02 maja 2011 13:19:53   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): Wt, 26 wrz 2006 22:39:58
Posty: 2357
Lokalizacja: s dópy
Musisz miec poprawna instalacje uziomowa, a wykonanie takiej czesto gdy ma sie kiepskie podloze nie jest tanie. Samej linki nie mozesz traktowac jako uziemienie nawet nie powinienes w takim wypadku tam sie czepiac. Zakup ze 3 szpilki uziemiajace ze 10m bednarki, wbij je przyczep bednarke i uziem maszt. Nastepnie mozesz netprotektor juz uziemiac pod ten maszt czy to na gorze czy gdzies na dole

U siebie musialem bic 2,5metrowe praktycznie wookolo posesji i laczyc bednarka gdyz podloze to margiel


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 02 maja 2011 20:08:24   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3633
maszt powinien być uziemiony. ponieważ jest (przeważnie) z aluminium jest dobrym przewodnikiem, więc wg, mnie wszelkie inne dziady można uziemiać do masztu. Jednak kolega z tego forum (chyba Berni) zaleca coby uziemiać osobnym kablem miedzianym biegnącym wzdłuż masztu. Gdzieś na trzepaku jest napewno ten temat. Rozwiązanie napewno lepsze, tylko czy na tyle lepsze że warto kombinować? każdy musi sam zdecydować.

Pytanie ode mnie.
Wiadomo że swoją kratę mam uziemioną i wszycho jest tak jak powinno.
Natomiast interesuje mnie czy u gościa u którego mam 3 anteny (jakiś dosył, stara dookólna i jakiś sektor) gdzie nawet zabardzo maszciku ni ma (taki co to wystaje 0,5m ponad komin) i zabardzo nie ma szans na uziemienie (instalacja stara, na dachu brak odgromu) czy stosowanie netprotektorów ma sens (netprotektor bez uziemienia)??
Czy w takiej sytuacji jest ciutkę lepiej jak bez netproteka?
czy dokładnie żadnej różnicy nie ma?
czy może jest jeszcze gorzej niż bez netproteka?
Pytam, bo na instrukcji pisało że koniecznie należy uziemić...


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 02 maja 2011 20:54:29   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): Wt, 26 wrz 2006 22:39:58
Posty: 2357
Lokalizacja: s dópy
Netprotektor bez uziemienia to zaden netprotektor. Duzo lepszym rozwiazaniem w takim wypadku wydaje sie przylacze sftp z jakims podwojnym ekranem


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 03 maja 2011 19:42:29   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 15 sie 2005 20:04:37
Posty: 936
a czy schowanie skrętki do rurki z której zbudowany jest maszt kratownica aluminiowa (24m) może pomóc ? w tej chwili przewody wiszą na maszcie i często pali porty :|

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 03 maja 2011 20:29:25   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): Wt, 26 wrz 2006 22:39:58
Posty: 2357
Lokalizacja: s dópy
No to mozesz wyprobowac na wlasnej skorze;) tj pisalem wez tam przylacz sftp taki z oddzielna izolacja/ekranem na kazda pare plus na calosc. Bedzie to polsrodek bo taka instalacje tez powinienes uziemic ale lepsze to niz nic i co byle jaka burza i spalone porty


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 03 maja 2011 21:01:10   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): Cz, 06 mar 2008 0:57:45
Posty: 308
Witam, przy okazji dyskusji o POE, czy ktoś z obecnych może coś więcej napisać na temat tego wynalazku:

http://www.wisp.pl/index.php?p2221,gigabit-poe-injector

Bo wygląda na to, ze niedługo może się przydać ( RouterBoard 435G ) - Gigabit LAN :ok:

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 03 maja 2011 21:09:42   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3633
ja tam nie wiem, ale polska języka być trudna języka...
Kod:
Power over pary zapasowej jest używany do zasilania i komunikacji z urządzeniami 10/100/1000 Mbps.

 Do korzystania z wszelkich RouterBOARD, który obsługuje 9-48V PoE.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 03 maja 2011 21:15:35   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): Cz, 06 mar 2008 0:57:45
Posty: 308
Wiem co oznacza PoE i korzystam z tego od wieeeelu lat, interesuje mnie jak rozwiązali przesył dodatkowych sygnałów dla Gigabita + do tego zasilanie.

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 03 maja 2011 21:24:41   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): Wt, 26 wrz 2006 22:39:58
Posty: 2357
Lokalizacja: s dópy
bo "oni" sa glupi i sie nie lecza;)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 03 maja 2011 23:34:42   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 15003
Lokalizacja: Wrocław
na innej F?

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 06 maja 2011 10:51:39   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 18 gru 2006 1:39:15
Posty: 891
A czy kurde ktoś może zrobić "NETPROTEKTORA" z POE (takim pod ubnt - 12/24V) + switch i wszystko zamknać w jednej małej zgrabnej obudowie? Bo teraz to tragedia. Buforówka + poe + switch + zabezpieczania. Nie wchodzi to za grom w logiczną (wielkościowo) skrzynke. A jak dochodzi jeszcze restarter GSM to już wogole trzeba by było u kogoś na strychu wstawić szafe ze 6U....


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 06 maja 2011 18:20:24   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Dołączył(a): N, 09 mar 2008 14:41:52
Posty: 2075
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
proszę http://www.mikrotik.biz.pl/prosto-z-bud ... ik/rb750up :D

+ netprotektor oddzielnie :) ale na zabawkę ze stajni MT trzeba jeszcze poczekać


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 06 maja 2011 19:09:48   Tytuł: Re: nowe POE
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 18 gru 2006 1:39:15
Posty: 891
OloWeb napisał(a):
proszę http://www.mikrotik.biz.pl/prosto-z-bud ... ik/rb750up :D

+ netprotektor oddzielnie :) ale na zabawkę ze stajni MT trzeba jeszcze poczekać



Czyżby MT uznało że same RB-ki to nie przyszłość (co do softu - ładnie ubrane w skórkę madfiwi z naciąganą licencją GPL)
i trzeba jeszcze z czegoś zarabiać? Niech robią chłopaki niech robią. Duzo sprzetu na rynku = konkurencyjna cena i innowacyjne produkty :)


Góra
 Zobacz profil  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL