krasnoludek pisze:
Czołem, panowie mam takie zapytanie bo myślałem że rozumiem różnicę, ale jednak jak się zastanowię to nie do końca.
Myślałem że przetwornica (12- -> 230~) to taki ups bez akumulatora (co ma swoje zalety, bo akumulator sobie dopasujemy nie przejmując się jego gabarytami), jednak chyba jakaś różnica w zasadzie działania jest, ponieważ ups jest podczas normalnej pracy bezgłośny, a w przetwornicy co chwilkę włączają się wentylatory. Kiedyś doszedłem do wniosku, że przetwornica ma większą sprawność, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć tamtego toku rozumowania.
Jak do tego ma się siłownia ??
Co polecilibyście dla obciążenia stałego <200W, wymaganego czasu załóżmy 3h. Fajnie byłoby gdyby można coś zczytywać np. zabbix'em, ewentualnie jakiś alarm, ale to nie jest najważniejsze. Wymagane napięcie jedynie 230V~, urządzenia typu switch czy rejestrator..
pierwsze pytanie czym ładujesz te aku jeśli masz przetwornicę (a tak na prawdę inwerter) tylko z 12 na 230?
jeśli masz tak jak napisałeś tylko 12-230 to ona pracuje jak druga połowa upsa online a nie znam bezgłośnych upsów online ;)