Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 01 kwie 2021 8:01:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5664
Czołem, panowie mam takie zapytanie bo myślałem że rozumiem różnicę, ale jednak jak się zastanowię to nie do końca.
Myślałem że przetwornica (12- -> 230~) to taki ups bez akumulatora (co ma swoje zalety, bo akumulator sobie dopasujemy nie przejmując się jego gabarytami), jednak chyba jakaś różnica w zasadzie działania jest, ponieważ ups jest podczas normalnej pracy bezgłośny, a w przetwornicy co chwilkę włączają się wentylatory. Kiedyś doszedłem do wniosku, że przetwornica ma większą sprawność, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć tamtego toku rozumowania.
Jak do tego ma się siłownia ??
Co polecilibyście dla obciążenia stałego <200W, wymaganego czasu załóżmy 3h. Fajnie byłoby gdyby można coś zczytywać np. zabbix'em, ewentualnie jakiś alarm, ale to nie jest najważniejsze. Wymagane napięcie jedynie 230V~, urządzenia typu switch czy rejestrator..


Na górę
Post: czw, 01 kwie 2021 13:02:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
krasnoludek pisze:
Czołem, panowie mam takie zapytanie bo myślałem że rozumiem różnicę, ale jednak jak się zastanowię to nie do końca.
Myślałem że przetwornica (12- -> 230~) to taki ups bez akumulatora (co ma swoje zalety, bo akumulator sobie dopasujemy nie przejmując się jego gabarytami), jednak chyba jakaś różnica w zasadzie działania jest, ponieważ ups jest podczas normalnej pracy bezgłośny, a w przetwornicy co chwilkę włączają się wentylatory. Kiedyś doszedłem do wniosku, że przetwornica ma większą sprawność, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć tamtego toku rozumowania.
Jak do tego ma się siłownia ??
Co polecilibyście dla obciążenia stałego <200W, wymaganego czasu załóżmy 3h. Fajnie byłoby gdyby można coś zczytywać np. zabbix'em, ewentualnie jakiś alarm, ale to nie jest najważniejsze. Wymagane napięcie jedynie 230V~, urządzenia typu switch czy rejestrator..


pierwsze pytanie czym ładujesz te aku jeśli masz przetwornicę (a tak na prawdę inwerter) tylko z 12 na 230?

jeśli masz tak jak napisałeś tylko 12-230 to ona pracuje jak druga połowa upsa online a nie znam bezgłośnych upsów online ;)


Na górę
Post: czw, 01 kwie 2021 13:22:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 17 lis 2009 13:25:48
Posty: 5
Co do Zabbixa i monitorowania to mogę podpowiedzieć, ze jeżeli urządzenie ma SNMP to bez problemu go podłaczysz do Zabbixa.
Jak nie to można przygotować jakiś prosty skrypcik.


Na górę
Post: pt, 02 kwie 2021 6:15:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4765
Różnica z UPSem jest taka, że on przełącza na zasilanie z baterii jak wykryje brak zasilania lub złe parametry w sieci (za niskie/wysokie napięcie, częstotliwość odbiega od normy itp.). Normalnie podaje bezpośrednio prąd z sieci. Dla tego nie działa cały czas a to obniża niepotrzebne straty związane z transormacją energii.

Do twojego zastosowanie UPS będzie najlepszy, tylko taki co można podpiąć dodatkowe aku bez większych problemów.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 03 kwie 2021 12:10:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
mixerDW pisze:
Różnica z UPSem jest taka, że on przełącza na zasilanie z baterii jak wykryje brak zasilania lub złe parametry w sieci (za niskie/wysokie napięcie, częstotliwość odbiega od normy itp.). Normalnie podaje bezpośrednio prąd z sieci. Dla tego nie działa cały czas a to obniża niepotrzebne straty związane z transormacją energii.

Do twojego zastosowanie UPS będzie najlepszy, tylko taki co można podpiąć dodatkowe aku bez większych problemów.


opisujesz działanie upsa of-line, przy on-line inwerter pracuje cały czas


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 7:53:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5664
tak, dokładnie z tym inwerterem tak jest. Czyli teoretycznie on-line powinien mieć delikatnie mniejszą sprawność, ale z kolei nie ma problemu z czasem przełączania styczników, co teoretycznie dla urządzeń o stosunkowo małym zapotrzebowaniu na energię nie powinno mieć przykrych konsekwencji.. Dobrze myślę?
Co do siłowni, to można przyjąć że jest to ups dla -48v czy jest jeszcze jakaś podstawowa różnica?
Co do upsa, jakieś sprawdzone bezproblemowe modele z SNMP ??


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 kwie 2021 3:58:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl