Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 31 gru 2020 5:21:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 12 paź 2007 0:02:32
Posty: 217
Witam. Mam pierwszego switcha cisco, konkretnie nexusa 3064 (wcześniej tp-linki itp) i mam niejako problem z konfiguracją management ip. Mam problem ze zrozumieniem i konfiguracją. O ile w takim tp-linku ustawiało się ip i można się było wbijać na niego z dowolnej sieci, również z tej samej w której jest switch będąc zapiętym do dowolnego portu na dowolnym vlanie o tyle w cisco hmm jest chyba inaczej, albo po prostu nie umiem ustawić. Nie wiem czym jest mgmt interface (wirtualny???) i czy da się jakoś tak ustawić switcha w taki sposób, aby można na niego wbijać z kompa z tej samej sieci, na dowolnym porcie (podobnie jak w tp-linku)? W tej chwili mam przypisany adres właśnie do mgmt0 i ustawioną bramę domyślną. Niestety jeśli ta brama jest nieosiągalna (nie taki vlan na porcie/nie taki typ portu/usterka) ... to na switcha nie wbije się nawet będąc do niego wpiętym... Przynajmniej ja nie mogłem. Jak to poprawnie ustawić? Wybaczcie, ale switch już działa na produkcji w lokalizacji zdalnej. Ten problem odkryłem przypadkiem, niedawno, także nie bardzo mam miejsce na eksperymenty.


Na górę
Post: czw, 31 gru 2020 8:43:05 
Odpowiedz z cytatem
Online
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 177
Na vlanie w którym chcesz mieć zarządzanie dodaj adres IP:

Kod:
interface Vlan1
  no shutdown
  ip address 192.168.0.1/24


a później bramę

Kod:
ip route 0.0.0.0/0 192.168.0.2


i będzie działać.

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Post: czw, 31 gru 2020 11:25:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 772
I uruchom feature interface-vlan

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 31 gru 2020 19:52:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 12 paź 2007 0:02:32
Posty: 217
Co prawda nikt nie odpowiedział na pytania, ale nadanie ipka bezpośrednio na vlan pomogło :) Także dzięki.


Na górę
Post: czw, 31 gru 2020 20:03:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 772
Przecież vlop podał Ci dokładne komendy jakie należy wykonać. A ja podałem komendę na uruchomienie interface-vlan - byś mógł jakkolwiek dodać adres IP do vlanu.


Na górę
Post: wt, 12 sty 2021 17:57:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1444
Lokalizacja: Jaworzno
mgmt0 to interfejs RJ45, który masz z tyłu przełącznika. Możesz więc zrobić dedykowane zarządzanie (out-of-band) na tym interfejsie i/lub tak jak zrobiłeś na interfejsie vlanowym.

_________________
netmon.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Zycho i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 sty 2021 12:33:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl