Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 08 lis 2018 11:24:56 
   Tytuł: Czy switch wystarczy?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 15 lut 2018 15:59:08
Posty: 12
Mam w pracy do serwerowni doprowadzony światłowód. Następnie z przełącznicy jest podłączony za pomocą wkładki do routera. Od ISP mam kilka adresów publicznych.W serwerowni będzie zainstalowany sprzęt innej firmy: router, serwery, która wymaga osobnego adresu publicznego. Czy jeśli dokupię switch, np.Switch Ubiquiti US-8-150W, i podepnę się z przełącznicy do wkładki SFP do niego i następnie z tego switcha RJ do poszczególnych routerów to powinno to działać?


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 13:22:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 657
vlan-y zrób. kolejny adres IP publiczny przypisz dla tej firmy. zależy co tam chcesz uzyskać?

powyższe Twoje rozwiązanie będzie działać, ale router już masz.
pewnie wolny port na nim również. skonfiguruj port tylko dla tej firmy. ustaw routing, adres IP który chcesz tej firmie przypisać.
chyba, że obecny router nie ma opcji zarządzania aż takich ... jeśli to mikrotik to sprawa jest prosta.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 14:51:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 15 lut 2018 15:59:08
Posty: 12
Właśnie wymaganie jest, żeby nie podłączać ich do już istniejącego routera, tylko jedna i druga strona wymaga, że routery muszą być osobne. Dodatkowo jak będą robić na nim przekierowania portów, ewentualnie VPN, będzie to robiła osoba z tej firmy, nie chciałbym dawać im dostępu do firmowego routera. Wracając do tematu, jeśli, ten switch z wkładkami załatwi sprawę, to temat można zamknąć.


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 14:55:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1335
Lokalizacja: Myszków
Ale co ma router do przekierowania portów?
Do tego ma NAT a ty im po prostu oddasz IP i takiego sobie ustawią u siebie.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 15:15:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 64
Chodzi pewnie o fizyczne odseparowanie infrastruktury. W ten sposób żeby firmy gadały tylko z isp i były niezależne pod kątem zarządzania sprzętem sieciowym. Switch z obsługą vlanow powinien to załatwić.


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 1:42:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 657
no dokładnie.
z przełącznicy podłącz do switcha, np. DASAN:
1. port - swój router,
2. port - router firmy zainteresowanej

DASAN jest podobny w konfiguracji co CISCO, na YT, w internetach znajdziesz manuale i how to. ma działać.
wiadomo - prościej na ubi, na mt. tylko zadaj sobie pytanie: czy sprzęt ma być wysokiej dostępności? czy ot tak po prostu działać?

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 21:16:35

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl