Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 01 wrz 2018 22:36:04 
   Tytuł: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 35
Witam

Zakupiliśmy TL-SG108E ver 3.0 najnowszy soft z 2018.
Potrzebujemy u klienta przerzucić z piwnicy na strych skrętką dwa vlany internet oraz telewizje.
Jak sobie te urządzenia (v3) radzą z multicastami? klient będzie miał cztery tunery.
Jak przypisać IP urządzenia do konkretnego vlana? W IP Address Setting nie widzę chyba, że coś przegapiłem.


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 1:33:52 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 352
Nie ustawisz na nim vlan do managementu, niestety musi być w vlan 1 :/


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 18:49:57 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 16 sty 2016 22:13:38
Posty: 52
Na porcie, który służy za uplink ustawiasz vlan tagowany o Wskazanym przez Ciebie id.
Switch ten jest na tyle głupi, że będzie rozgłaszać na tym porcie swój mac ze wszystkimi innymi tagowanymi vlanami jakie tylko ma przepuszczać.
Jeśli masz za nim trochę bardziej inteligentnego switcha to filtrujesz jego mac z każdym innym vlanem, który nie powinien się pojawić i masz wprowadzony taki management vlan metodą kombinowaną na tym urządzeniu.

Z testów uzyskałem jeszcze rozwiązanie, w którym jeśli do tego switcha masz wpięte jakiekolwiek urządzenie na porcie na którym masz założony nietagowany vlan o id zgodnym z id tego tzw. management vlan to będzie on wysyłać arpy tylko z właściwym vlan id i żadnym innym.

Sprawdzone i zrealizowane w praktyce.


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 23:15:44 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 35
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 10:15:55 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1345
Lokalizacja: Kraków
Tomasz1979 pisze:
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty



TL-SG3210 / T2500G-10TS


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 12:05:44 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 35
hub_lan pisze:
Tomasz1979 pisze:
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty



TL-SG3210 / T2500G-10TS


SG3210 - 10 portowe oraz 24 portowe używamy od samego początku i bardzo dużo poprawek zgłaszaliśmy do TPLINKa które w następnych softach uwzględniał.
Sprzęt sprawdzony działa, ale drogi i duży aby wsadzić do klienta.
Wprowadziliśmy światłowód do piwnicy u klienta. Cała centralę klient ma na strychu, a trzeba mu przetransportować vlan z internatem 200 megabitów oraz vlan z telewizją.
NETGEAR robi podobny switch do TPLINKA ale podobne ograniczenia może coś ze stajni DLINKa?

Tomasz Gąsior


Na górę
Post: wt, 04 wrz 2018 13:08:09 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 31 lip 2011 11:33:10
Posty: 247
Lokalizacja: Malbork
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5225/r ... 65g1s.html

Może ten? Ładnie się go wiesza i działa dobrze.

_________________
datpol.pl - rozwiązania dla biznesu
Szmanda.info - wizytówka


Na górę
Post: czw, 06 wrz 2018 15:50:20 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1297
Lokalizacja: Jaworzno
Tomasz1979 pisze:
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty


DGS-1100-05 i 1100-08. Mam tego już ponad setkę, wszystko z mcastem. Bardzo polecam.

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 2:50:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl