Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 01 wrz 2018 22:36:04 
   Tytuł: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 36
Witam

Zakupiliśmy TL-SG108E ver 3.0 najnowszy soft z 2018.
Potrzebujemy u klienta przerzucić z piwnicy na strych skrętką dwa vlany internet oraz telewizje.
Jak sobie te urządzenia (v3) radzą z multicastami? klient będzie miał cztery tunery.
Jak przypisać IP urządzenia do konkretnego vlana? W IP Address Setting nie widzę chyba, że coś przegapiłem.


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 1:33:52 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 363
Nie ustawisz na nim vlan do managementu, niestety musi być w vlan 1 :/


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 18:49:57 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 16 sty 2016 22:13:38
Posty: 53
Na porcie, który służy za uplink ustawiasz vlan tagowany o Wskazanym przez Ciebie id.
Switch ten jest na tyle głupi, że będzie rozgłaszać na tym porcie swój mac ze wszystkimi innymi tagowanymi vlanami jakie tylko ma przepuszczać.
Jeśli masz za nim trochę bardziej inteligentnego switcha to filtrujesz jego mac z każdym innym vlanem, który nie powinien się pojawić i masz wprowadzony taki management vlan metodą kombinowaną na tym urządzeniu.

Z testów uzyskałem jeszcze rozwiązanie, w którym jeśli do tego switcha masz wpięte jakiekolwiek urządzenie na porcie na którym masz założony nietagowany vlan o id zgodnym z id tego tzw. management vlan to będzie on wysyłać arpy tylko z właściwym vlan id i żadnym innym.

Sprawdzone i zrealizowane w praktyce.


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2018 23:15:44 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 36
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 10:15:55 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1576
Lokalizacja: Kraków
Tomasz1979 pisze:
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty



TL-SG3210 / T2500G-10TS


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 12:05:44 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 36
hub_lan pisze:
Tomasz1979 pisze:
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty



TL-SG3210 / T2500G-10TS


SG3210 - 10 portowe oraz 24 portowe używamy od samego początku i bardzo dużo poprawek zgłaszaliśmy do TPLINKa które w następnych softach uwzględniał.
Sprzęt sprawdzony działa, ale drogi i duży aby wsadzić do klienta.
Wprowadziliśmy światłowód do piwnicy u klienta. Cała centralę klient ma na strychu, a trzeba mu przetransportować vlan z internatem 200 megabitów oraz vlan z telewizją.
NETGEAR robi podobny switch do TPLINKA ale podobne ograniczenia może coś ze stajni DLINKa?

Tomasz Gąsior


Na górę
Post: wt, 04 wrz 2018 13:08:09 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 31 lip 2011 11:33:10
Posty: 249
Lokalizacja: Malbork
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5225/r ... 65g1s.html

Może ten? Ładnie się go wiesza i działa dobrze.

_________________
datpol.pl - rozwiązania dla biznesu
Szmanda.info - wizytówka


Na górę
Post: czw, 06 wrz 2018 15:50:20 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1307
Lokalizacja: Jaworzno
Tomasz1979 pisze:
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty


DGS-1100-05 i 1100-08. Mam tego już ponad setkę, wszystko z mcastem. Bardzo polecam.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 14:26:12 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 620
loockas : w jakiej konfiguracji masz te dlinki ?
dosylam (z ONU dasan h665) na port 1 vlany 100 z netem i 200 z multicastami, do czesci portow w switchu wrzucam odtagowany ruch z vlana 100 (klienci ktorzy maja tylko internet), a tam gdzie jest net i tv, przerzucam dalej zatagowane vlany 100 i 200, dalej wpiety jest archer C2 v3, w ktorym uzylem opcji iptv i odtagowuje vlana 200 i wrzucam do portu 4, gdzie jest stb (jambox). Problem w tym, ze raz dziala od strzalu, raz stb zacina sie przy uruchamianiu w polowie paska postepu i wlacza tryb awaryjny.
pominalem switcha - tj WANa archera c20 wpialem bezposrednio do ONU - kilkanascie restartow - dziala zawsze.
Dzis wymienilem TL-SG108E na DGS-1100 i dalej zabawa w ciuciubabke.

ponizej printscreen z ustawien dlinka (na port 7 przerzucilem odtagowany vlan 200)


Załączniki:
dlink.JPG
dlink.JPG [ 44.21 KiB | Przejrzano 212 razy ]
Na górę
Post: pt, 16 lis 2018 12:16:34 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 620
ustabilizowalo sie, gdy w routerze (archer c2) wylaczylem igmp snooping. Ktos moze to wyjasnic ?
pierwsi klienci, u ktorych zastosowalem archera c2 maja po jednym stb, wiec wylaczenie igmp snoopingu nie wplynie negatywnie... przy wiekszej ilosci stb, wygeneruje tylko niepotrzebny ruch do samych stb - dobrze mysle ?


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 21:27:21 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 26
widi pisze:
ustabilizowalo sie, gdy w routerze (archer c2) wylaczylem igmp snooping. Ktos moze to wyjasnic ?
pierwsi klienci, u ktorych zastosowalem archera c2 maja po jednym stb, wiec wylaczenie igmp snoopingu nie wplynie negatywnie... przy wiekszej ilosci stb, wygeneruje tylko niepotrzebny ruch do samych stb - dobrze mysle ?


Dobrze myślisz, 1 STB - IGMP Snooping tak naprawdę bez znaczenia, przy kilku STB warto go włączyć,choć są na tym forum osoby uważające, że co byś nie ustawił na routerze klienta,to najważniejsze żeby switch'e po drodze do klienta dobrze IGMP obsługiwały.


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 21:33:11 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 26
hub_lan pisze:
Tomasz1979 pisze:
Jest coś teraz dostępnego na rynku co ma:
1) Gigowe porty
3) Obsługę VLAN
2) Dobrze przerzuca multicasty i działa gmp snooping
3) Można przypisać vlan do IP w normalny sposób
4) Kosztuje rozsądnie i ma małe gabaryty



TL-SG3210 / T2500G-10TS


My mamy złe doświadczenia z tym modelem, znaczy z najnowszą wersją tj. t2500g
Owe switche źle działają jeśli chodzi o IGMP. A mianowicie nie wysyłają do Switcha wyżej LeavePacket. Nigdy! :/ No i jak klient sobie popstryka po kanałach (otworzy wszystkie dostępne grupy multicastowe, wysyci łącze IPTV i nie muszę dalej pisać..... )

Aktualnie pracujemy na EdgeCore'ach


Na górę
Post: ndz, 18 lis 2018 15:21:20 
   Tytuł: Re: TPLINK TL-SG108E
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 620
Mam TL-SG3210 w jednej sieci na styku, co prawda uzywa 2 portow - ethernetem odbiera vlany z radiolinii, sfp przesyla do OLTa, nawet nie pamietam czy igmp snooping jest wlaczone, ale w tym przypadku, to tez bez znaczenia.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 13:08:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl