Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 08 mar 2018 10:06:05 
   Tytuł: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 760
Podpowiedzcie prosze. Nie miałem doczynienia. Pytanie raczej proste.

Czy switche POE mają na sztywno zasilone wszystkie porty? Czy można konfigurować przy pomocy zworki/oprogramowania które porty mają zasilanie a które nie? Lub inaczej, czy znajde switch 100mbit, z 12-16portami POE i 12-16portami bez POE?

dzieki


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 10:10:37 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Jakie POE? Pasywne czy .af?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 23:14:28 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 752
ko20 pisze:
Podpowiedzcie prosze. Nie miałem doczynienia. Pytanie raczej proste.

Czy switche POE mają na sztywno zasilone wszystkie porty? Czy można konfigurować przy pomocy zworki/oprogramowania które porty mają zasilanie a które nie? Lub inaczej, czy znajde switch 100mbit, z 12-16portami POE i 12-16portami bez POE?

dzieki

zarządzalne mają możliwość włączania poe per port, rzadkością są switche ( jakichs tplink na 48V) co ma 4 porty na sztywno zasilane
takiego switch znajdziesz, chociazby ubiquiti edgeswitch

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: pt, 09 mar 2018 23:33:11 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1452
Lokalizacja: Kraków
cserf pisze:
ko20 pisze:
Podpowiedzcie prosze. Nie miałem doczynienia. Pytanie raczej proste.

Czy switche POE mają na sztywno zasilone wszystkie porty? Czy można konfigurować przy pomocy zworki/oprogramowania które porty mają zasilanie a które nie? Lub inaczej, czy znajde switch 100mbit, z 12-16portami POE i 12-16portami bez POE?

dzieki

zarządzalne mają możliwość włączania poe per port, rzadkością są switche ( jakichs tplink na 48V) co ma 4 porty na sztywno zasilane
takiego switch znajdziesz, chociazby ubiquiti edgeswitch


chyba nie ma już w ofercie takiego tplinka zarządzalnego który by miał poe ustawione na sztywno na którymś porcie


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 10:18:13 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 760
Cramin pisze:
Jakie POE? Pasywne czy .af?

Witam,

Juz chyba się doedukowałem. Do tej pory miałem doczynienia wyłącznie z zasilaczami ubuntu, które jak rozumiem są pasywne, czyli na sztywno na okresonych parach wystawiaja napięcie.

POE .at lub .af jest cwańsze, wyśle zasilenie tylko jeśli będzie potrzebne, dokonując sprawdzenia czy urządzenie zasilenia chce czy nie, czy urządzenie jest podłaczone czy nie.

Co więcej, karty sieciowe komputerów, urządzeń są galwanicznie odseparowane od samego kabla, wiec nawet wysłanie napięcia jeśli urządzenie go niepotrzebuje, nie uszkodzi tego urządzenia. I o to mi najbardziej chodziło.

Bo mam potrzebę podłączyć pod jeden switch: 2 access pointy zasilane .at, 2 kamery zasilane po .at i 2 urządzenia które zasilania nie potrzebują. Rozumiem, że jakikolwiek switch .at/.af się w takim przypadku nada, i tym urządzeniom nie potrzebującym zasilania POE krzywdy nijakiej nie zrobi. To co chciałem oryginalnie zrobić (częśc portów z POE czesc bez) ma sens wyłacznie przy paswynym POE.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś potwierdził czy się poprawnie doedukowałem.


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 10:41:25 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Tak to dokładnie działa, urządzenie nie poda napięcia jeżeli odbiorca nie jest urządzeniem af/at.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 13 mar 2018 11:31:41 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 760
Cramin pisze:
Tak to dokładnie działa, urządzenie nie poda napięcia jeżeli odbiorca nie jest urządzeniem af/at.

Dzięki za potwierdzenie.
Pozdrawiam.


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 10:17:37 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 752
ko20 pisze:
Cramin pisze:
Jakie POE? Pasywne czy .af?

Witam,



Co więcej, karty sieciowe komputerów, urządzeń są galwanicznie odseparowane od samego kabla, wiec nawet wysłanie napięcia jeśli urządzenie go niepotrzebuje, nie uszkodzi tego urządzenia. I o to mi najbardziej chodziło.


Byłbym wdzięczny jakby ktoś potwierdził czy się poprawnie doedukowałem.


Z kartami sieciowymi to bym uważał bo spaliliśmy w sumie 4 interfejsy w płycie głównej laptopów przez pomyłkę wpinając do gniazda POE a nie LAN

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: czw, 15 mar 2018 10:58:03 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 760
cserf pisze:
ko20 pisze:
Cramin pisze:
Jakie POE? Pasywne czy .af?

Witam,



Co więcej, karty sieciowe komputerów, urządzeń są galwanicznie odseparowane od samego kabla, wiec nawet wysłanie napięcia jeśli urządzenie go niepotrzebuje, nie uszkodzi tego urządzenia. I o to mi najbardziej chodziło.


Byłbym wdzięczny jakby ktoś potwierdził czy się poprawnie doedukowałem.


Z kartami sieciowymi to bym uważał bo spaliliśmy w sumie 4 interfejsy w płycie głównej laptopów przez pomyłkę wpinając do gniazda POE a nie LAN

Ale to było POE at/af??


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 19:22:20 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 578
Lokalizacja: Ostróda
Wpięcie pasywnego PoE (o sporej wydajności prądowej) w gigabitowy port ethernet powoduje usmażenie portu, dokładniej transformatorka i ścieżek.

Jakiś czas temu przypadkiem podłączyłem takie PoE w 3 port RB2011.

_________________
brak.


Na górę
Post: czw, 22 mar 2018 20:36:06 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3482
kilkakrotnie się myliłem, podpinałem lapka pod poe, czy nawet 2011 i nigdy nic nie spaliłem.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 28 mar 2018 10:01:11 
   Tytuł: Re: Switch POE
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 717
Lokalizacja: P.W Batna
ko20 pisze:
Podpowiedzcie prosze. Nie miałem doczynienia. Pytanie raczej proste.

Czy switche POE mają na sztywno zasilone wszystkie porty? Czy można konfigurować przy pomocy zworki/oprogramowania które porty mają zasilanie a które nie? Lub inaczej, czy znajde switch 100mbit, z 12-16portami POE i 12-16portami bez POE?

dzieki



Są tez takie switche, które mają z tyłu zworki - można wyłączyć PoE albo ustawić odpowiedni tryb pracy (A lub B) w zależności o tego po jakich pinach chcemy mieć napięcie.

Ten jest akurat 8 portowy (gigabitowy)

Załącznik:
poe8-7-2.PNG
poe8-7-2.PNG [ 185.09 KiB | Przejrzano 822 razy ]

Załącznik:
poe8-7.PNG
poe8-7.PNG [ 157.59 KiB | Przejrzano 822 razy ]


więcej info o tym switchu masz tutaj -> https://www.anteny24.pl/extralink-gigab ... switche-pl
:ok:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 23 paź 2018 20:07:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl