Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 27 gru 2017 10:00:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1395
Witam
Przymierzam się do budowy prostego systemu Fotowoltaicznego.
Zamierzam zbudować układ zasilania bezpośrednio z Paneli z użyciem Przetwornicy z pominięciem akumulatorów, czyli coś w stylu - jak świeci słońce to napięcie pobierane jest z paneli, a jak nie świeci to z sieci. Układ chciałbym aby działał bez użycia akumulatorów (pomijam czasy przełączania itp. bo dalej w układzie jest siłownia 48V)
Zużycie ciągłe testowanej instalacji to 350W/24h.

Planuję zakup:
przetwornica:
Cytuj:
https://multienergo.com/pl/p/sinusPRO-3000S-48V-3000VA-SOLAR-3SPS300048/2321

panele:
Cytuj:
http://allegro.pl/panele-fotowoltaiczne-saronic-poli-280w-i7089260415.html


Pytania:
- Czy to dobry wybór?
- Czy muszę stosować jakieś specjalne kable podłączeniowe miedzy panelami a przetwornicą?
- czy rozwiązanie ma sens?

Może macie jakieś inne propozycje budowy takiego zestawu.

Pozdrawiam


Na górę
Post: śr, 27 gru 2017 10:41:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 680
Prawdopodobnie o to ci chodzi

http://www.pspower.pl/pspower/Produkty.html


Na górę
Post: śr, 27 gru 2017 12:32:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2393
Temat juz byl poruszany ja jako uzytkownik paneli amorficznych musze cie zmartwic. Jak nie ma slonca to nie ma pradu czyli w zimie te panele beda staly tylko jako sztuka ogrodowa. W lecie musisz liczyc sobie 10 takich paneli zeby ciagle miec te 280W bo zasada jest ta sama jak nie ma slonca to nie ma pradu, w lecie jest o tyle lepiej ze ten prad bedzie ale moze z 10% z mocy nominalnej panelu. Pelna moc jest uzyskiwana tylko w pelnym sloncu w zimie czyli jak panel jest zimny.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: śr, 27 gru 2017 13:06:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 68
Mam 24szt paneli mono 265W czyli w sumie 6360W, latem w pełnym słońcu czyli i w wysokiej temperaturze widziałem max 4500-5000W na falowniku.
Zimą w słońcu i mrozie zdarzało się widzieć 6000W ale to przez chwilę, zima właściwie jest martwym okresem jeśli chodzi o produkcję.
Jak już jest słońce zimą to zanim wyjdzie na tyle wysoko , że panele zostaną oświetlone to zaraz zaczyna opadać i dzień się kończy.

Moim skromnym zdaniem panele mają sens tylko w systemie prosumenta czyli z "magazynowaniem" kWh w sieci.Wtedy jest szansa "nazbierać" kWh na zimę.
Mam 6360W paneli i w 2017 wyprodukowały 5500kWh, jest to poniżej normy w której przyjmuje się, że powinny dać około 1100kWh z 1kW paneli.
Oczywiście należy wziąć pod uwagę specyfikę roku 2017 w którym nie padało tylko przez bodajże 34 dni.


Na górę
Post: śr, 27 gru 2017 15:00:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1395
agrolan pisze:
Mam 24szt paneli mono 265W czyli w sumie 6360W, latem w pełnym słońcu czyli i w wysokiej temperaturze widziałem max 4500-5000W na falowniku.
Zimą w słońcu i mrozie zdarzało się widzieć 6000W ale to przez chwilę, zima właściwie jest martwym okresem jeśli chodzi o produkcję.
Jak już jest słońce zimą to zanim wyjdzie na tyle wysoko , że panele zostaną oświetlone to zaraz zaczyna opadać i dzień się kończy.

Moim skromnym zdaniem panele mają sens tylko w systemie prosumenta czyli z "magazynowaniem" kWh w sieci.Wtedy jest szansa "nazbierać" kWh na zimę.
Mam 6360W paneli i w 2017 wyprodukowały 5500kWh, jest to poniżej normy w której przyjmuje się, że powinny dać około 1100kWh z 1kW paneli.
Oczywiście należy wziąć pod uwagę specyfikę roku 2017 w którym nie padało tylko przez bodajże 34 dni.


To faktycznie nie brzmi to różowo.
Jeśli z wydatku ~ 25 000 wyciągnę rocznie 5500kWh czyli jakieś 3800 zł to średnio opłacalne. Ty jeszcze piszesz o opcji systemu prosument którego nie wciągnę w użytek jako firma.

A jak wygląda temat z budowaniem takiego systemu na używanych podzespołach (chodzi mi głównie o panele )


Na górę
Post: śr, 27 gru 2017 15:06:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 68
Panele opłacają się puki co tylko w systemie Prosument i dodatkowo koniecznie z dotacjami minimum 50%, wtedy jest szansa zwrotu w akceptowalnym terminie rzędu 5-7 lat

Aha no i opłacają się jeśli robi się z nich grzanie wody użytkowej bez konwersji na inne napięcia, odpowiednia grzałka i bezpośrednie podpięcia dopasowanej ilości paneli, wtedy latem woda grzeje się rewelacyjnie a koszty to w zasadzie tylko koszt paneli i grzałki


Na górę
Post: śr, 27 gru 2017 15:18:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2393
Z uzywanych oplaca sie w naszej szerokosci raczej amorficzne mozna kupic naprawde tanio ale do tego musisz trakery postawic wtedy ma to sens. Do tego dolicz koszt akumulatorow i tutaj raczej kwasiaki ktore co 3-4 lata bedziesz musial wymienic. Oplaca sie toto tylko jesli nie masz innego zrodla pradu. Fakt istnieje grupa Jeleni ktora wpakowala sie w dotacje i oni mowia ze to sie oplaca oczywiscie to sa bajki. Jak masz troche nadmiarowej kasiory to wtedy ma to sens ale tylko uzywane amorficzne do tego trakery i uzywany inwerter nie wspomne o tym ze najtaniej zmontowac samemu wtedy ma to jakis tam ekonomiczny sens w innym wypadku zanim te ogniwa sie zwroca okaze sie ze juz sa zuzyte i nic na nich nie zarabiasz to taki bitcoin dla jeleni.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 19:08:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 26 cze 2005 20:34:33
Posty: 153
Lokalizacja: Lubelskie
misztal pisze:
Witam
Przymierzam się do budowy prostego systemu Fotowoltaicznego.
Zamierzam zbudować układ zasilania bezpośrednio z Paneli z użyciem Przetwornicy z pominięciem akumulatorów, czyli coś w stylu - jak świeci słońce to napięcie pobierane jest z paneli, a jak nie świeci to z sieci. Układ chciałbym aby działał bez użycia akumulatorów (pomijam czasy przełączania itp. bo dalej w układzie jest siłownia 48V)
Zużycie ciągłe testowanej instalacji to 350W/24h.




Napiszę jak rozwiązałem podobny temat tylko na 24V.
Kupiłem 3 panele 130W z napięciem z punkcie mocy 27V, ustawiłem po kolei na wschód południe i zachód.
Wszystkie połączone są równolegle. Na wyjściu zasilacza dałem diodę i do tego panele. Zasilacz ustawiony na 24V jeżeli tylko jest cokolwiek słońca to panele są obciążone poniżej mocy maksymalnej resztę dokłada zasilacz. Jeżeli słońce świeci lepiej to wystarcza na 100% obciążenia. Podłączone MT i Ubi biorą u mnie ok.100W także jak dobrze świeci to napięcie w układzie rośnie do 32V i nic się nie dzieje.


Na górę
Post: wt, 13 lut 2018 12:50:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 571
Lokalizacja: P.W Batna
@misztal - a interesowałeś się może rozwiązaniami SunMAX od Ubiquiti ... ?

Mam na dachu 40 paneli od Ubi o wydajności 10kWh i powiem Ci że całkiem fajnie się to sprawuje nawet przy tak słabym nasłonecznieniu jakie było ostatnio...

Dzisiaj np. to nie ma w ogóle u nas słońca a i tak coś się na nich produkuje...

I chyba największą zaletą tego rozwiązania są niezależne mikroinwertery dla każdego z paneli

Załącznik:
sunmax putty.PNG
sunmax putty.PNG [ 193.66 KiB | Przejrzano 848 razy ]


Więcej info o instalacji oraz streaming na żywo z pracy układu znajdziesz tutaj -> https://www.anteny24.pl/nasza-instalacj ... 4-i-sunmax

Polecam :polacmu:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: śr, 14 lut 2018 11:49:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2393
Chlopie ty juz nie naganiaj na te zabawki , ta technologia jest dobra w kaliforni albo w maroku gdzie slonce jest caly czas u nas w ziemie slonca nie ma i nie ma pradu z paneli.
Wydajnosci paneli a raczej mocy pozornej nie podaje sie w kWh a w Watach, kWh to jednostka oreslajaca pobor mocy w czasie albo pojemnosc ukladu. W zimie w polsce czyli 4 miesiace wyciskasz z paneli 1--10% ich mozliwosci i to tylko jak jest slonce bez chmur. Tak w ogole to zatrudnijcie kogos kto zna jezyk polski w stopniu chocby ogolnym bo tego beLkotu nie da sie czytac, pomieszanie z poplataniem kWh z kg , Waty z Voltami groch z kapusta jak na ruskim targu.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: śr, 14 lut 2018 17:16:19 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3310
Masz, że się wypowiadasz? 1-10% w zimę przy słońcu? Nie ośmieszaj się. W zimę przy słońcu jest ponad 100% mocy nominalnej wyciągane.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 14 lut 2018 18:03:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2393
Mam i uzywam, w zimie tak ale tylko jesli masz panel skierowany prosto w slonce i masz zero chmur. W naszej szerokosci musialbys mieszkac wysoko w gorach zeby w zimie miec panele wykierowane prosto w slonce . No i ile masz takich bezzslonecznych dni w zimie? Grudzien i styczen to uzysk 1% plus te kilka minut 90% jak masz slonce bez chmur . Reszta to bajki wszelkiej masci naciagaczy i cwaniakow pokroju anten24 .

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: śr, 14 lut 2018 18:35:59 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3310
Panele bez słońca generują 10-15% nominalnej mocy. Podczas intensywnych opadów deszczu spada to do kilku %.
Tak jak dzisiaj miałem 10-25% mocy.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 14 lut 2018 19:16:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2393
Tak ale w poludnie. Ja mam od switu 1% do 10% w poludnie i to teraz jak slonce jest duzo wyzej niz w styczniu i grudniu. Max jest tak do konca maja pozniej juz jest cieplej i wydajnosc spada.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: śr, 14 lut 2018 20:02:17 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3310
nie, nie w południe :]
uprzedzając pytania, w południe zaczął padać śnieg. Screen z kamerki? ;d

edit, sprawdziłem, i ostatnio uzyski były większe jak kilka dni temu, ale nie wiem czy więcej "słońca" jest, czy wtedy panele były całe pod śniegiem.


Załączniki:
skan.png
skan.png [ 312.59 KiB | Przejrzano 691 razy ]

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 25 maja 2018 7:29:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl