Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 11 wrz 2017 11:04:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 paź 2010 12:06:36
Posty: 371
Lokalizacja: sosnowiec
bry, buduje sobie małą sieć domową, odcinki 5-15 metrów, mam dość spore otwory w ścianach więc zamiast kabli+gniazdko mogę puścić sobie całe patchcordy.

Jakieś sugestie co do producenta/modelu samych kabelków czy brać cokolwiek w cat 6 STP ?
np: http://allegro.pl/kabel-patchcord-cat-6 ... 17794.html


Na górę
Post: pn, 11 wrz 2017 11:15:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3682
Lokalizacja: Szczecin
Buduj po ludzku, czyli kabel+gniazdo.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 11 wrz 2017 11:54:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 paź 2010 12:06:36
Posty: 371
Lokalizacja: sosnowiec
Ihmo zbędna zabawa, nie planuję zmieniać punktów przyłączeniowych,w wszystko będzie prowadzone w listwie i odchodziło prosto do urządzenia


Na górę
Post: pn, 02 paź 2017 17:42:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Tak sie zwyczajnie nie robi. Z wielu powodow.
Chcesz robic po swojemu i wbrew wszystkim? Rob, ale wtedy raczej mozesz miec problem ze znalezieniem pomocy tutaj :)

Czasy druciarstwa upadly dawno temu.


Na górę
Post: pn, 02 paź 2017 20:38:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 paź 2010 12:06:36
Posty: 371
Lokalizacja: sosnowiec
eee, ok ?


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 8:12:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1617
Lokalizacja: eth0
Jak zbraknie mu 20 cm patchcordu do urządzenia to dopiero wtedy uświadomi sobie błąd...

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 8:17:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Nie tylko to.
Jak rozwali wtyczke to tez sie bedzie meczyl z nowa (szczegolnie niektore patchcordy bardzo upierdliwie sie ponownie zarabia)


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 9:40:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 paź 2010 12:06:36
Posty: 371
Lokalizacja: sosnowiec
Taaa, pewnie to jest uważane za trudne ale naprawdę potrafię zmierzyć długość potrzebnego kabla, pomiędzy 2 punktami i dodać 2m zapasu...
Ta ultra zaawansowana sieć kablowa ma połączyć router z telewizorem i komputerem, które będą zawsze w jednym miejscu, więc kucie otworów na puszki, zarabianie gniazdek i zabawia z tym wszystkim jest nie opłacalna.

Wtyczki też potrafię zarabiać, nawet te upierdliwe i nie widzę w tym nic trudnego. Chociaż szczerze mówiąc nie zdarzyło mi się zniszczyć żadnego patchordu od lat a nawet jeśli uda mi się to zrobić i bardzo nie będę chciał wymieniać wtyczki to mogę wymienić kabel w całości. Otwory będą tylko maskowane a nie zaślepiane...


A całym szacunkiem nie pytałem się JAK budować sieć tylko o polecenie jakiegoś kabla, ale cóż ;)
Dla ciekawskich kupiłem coś takiego - Kabel Patchcord CAT 6 S/FTP PIMF LC RJ45/RJ45 10m

Temat do zamknięcia


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 9:48:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Kupiłeś noname kabel do własnego użytku? odważny jesteś :)


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 10:00:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Wspolczuje zakupu.
Calkowicie zle dobrany, no ale Ty z cala pewnoscia wiesz jak sie buduje sieci, szczegolnie te domowe :)

Zatem nie pozostaje zyczyc nic innego jak zadowolenia z eksploatacji tej "anteny" :)


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 10:02:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 paź 2010 12:06:36
Posty: 371
Lokalizacja: sosnowiec
już?


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 10:05:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
sniper pisze:
Wspolczuje zakupu.
Zatem nie pozostaje zyczyc nic innego jak zadowolenia z eksploatacji tej "anteny" :)


Może ma router z portami ekranowanymi i zaciskiem do połączenia wyrównawczego zlokalizowany koło GSW ;)


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 10:08:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Byc moze, ale watpie w to. Dlatego wlasnie napisalem, ze nietrafione.
Troche robienie sobie krzywdy na wlasne zyczenie :D


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 22:32:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1216
No i ameliniowe żyły w cat.6 :polacmu:


Na górę
Post: wt, 03 paź 2017 23:49:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
bobas69 pisze:
No i ameliniowe żyły w cat.6 :polacmu:


było by zajebiście jak by były ameliniowe i miedziowane ale już się spotkałem i to właśnie przy gotowych patchcordach linkowych że każdy "drucik" w lince był owszem miedziowany ale w środku to była zwykła żyłka nylonowa

nigdy bym tego nie rozgryzł gdyby nie zwarcie na POE i przetopienie takiego patchcorda z którego żył zaczęły wyciekać plastiki


Na górę
Post: czw, 05 paź 2017 20:23:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1216
hub_lan pisze:
bobas69 pisze:
No i ameliniowe żyły w cat.6 :polacmu:


było by zajebiście jak by były ameliniowe i miedziowane ale już się spotkałem i to właśnie przy gotowych patchcordach linkowych że każdy "drucik" w lince był owszem miedziowany ale w środku to była zwykła żyłka nylonowa

nigdy bym tego nie rozgryzł gdyby nie zwarcie na POE i przetopienie takiego patchcorda z którego żył zaczęły wyciekać plastiki

Chińczyki są zdolne. To taka hybryda pewnie była - patchcord światłowodowy rj45 cat 5e/6 :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 05 paź 2017 23:11:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
bobas69 pisze:
hub_lan pisze:
bobas69 pisze:
No i ameliniowe żyły w cat.6 :polacmu:


było by zajebiście jak by były ameliniowe i miedziowane ale już się spotkałem i to właśnie przy gotowych patchcordach linkowych że każdy "drucik" w lince był owszem miedziowany ale w środku to była zwykła żyłka nylonowa

nigdy bym tego nie rozgryzł gdyby nie zwarcie na POE i przetopienie takiego patchcorda z którego żył zaczęły wyciekać plastiki

Chińczyki są zdolne. To taka hybryda pewnie była - patchcord światłowodowy rj45 cat 5e/6 :zlosnik:


zakładam że zostało im trochę plastikowych żyłek do robienia siatek bo klient padł no to wykombinowali jak je pomiedziować i zapakować jako Kabel Cat6 :)


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 13:06:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 paź 2014 0:03:15
Posty: 10
Panowie oni byli wyjsztalceni.
Zjawisko naskorkowosci sie klania :)

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 14:42:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
salo5 pisze:
Panowie oni byli wyjsztalceni.
Zjawisko naskorkowosci sie klania :)

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka



Wszystko fajnie tylko spróbuj tym przepuścić PoE :)


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 15:01:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 665
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Luuuz, zapodajesz 48V i na RJtce bedzie te ~12 :)


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 15:16:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
sniper pisze:
Luuuz, zapodajesz 48V i na RJtce bedzie te ~12 :)

chyba że podepniesz coś co bierze 20W i wtedy na końcu będzie ~3V :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 gru 2017 17:57:14

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl