Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pt, 11 sie 2017 13:14:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 379
Lokalizacja: P.W Batna
@kamikaze - dzięki stary :okularnik:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 13:20:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 lut 2016 14:40:13
Posty: 111
Spokojnie Panowie - zapytamy za kwartał jak się spisuje i ile trzyma


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 16:29:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2319
Za kwartał napisza to samo albo ze jeszcze lepiej a i tak pewnie znajda podobnych sobie pszenno buraczanych specjalistow. Sama idea jest super ale nie na nasze warunki pogodowo połozeniowe. W polsce zwlaszcza w zimie to najlepiej by sie spisalo zasilanie takie jak miał Voyager 1 i 2. Tylko ze w naszychpszenno buraczanych warunkach zaraz znalezli by sie spece co by bomby zaczeli produkowac.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 19:16:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 297
Że się tak trochę podłącze i w połowie na temat.
Mam pomieszczenie 20m2. Chce a w zasadzie będę zmuszony do zamontowania klimatyzacji w przyszłym roku.
Pytanie ile musiałbym zainwestować w panele żeby mi klimatyzację zasiliło? Wiadomo klima działa najwięcej jak jest najwięcej słońca.

Dokładnie 48m sześciennych powietrza. Temperatura dziś 30 stopni w pomieszczeniu. Potrzebowałbym około 23 stopni czyli zbić o 7 stopni w dol


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 19:22:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2319
Podlacz do sieci i nie bedzie problemu bo na zasilanie klimy z solarow to wydasz majatek. Apropos jakbys mial takowa klime np do kamperow to bylbys milionerem.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 19:51:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 604
W Polsce fotowoltaika to gadżet dla bogatych. To miało sens za czasów jak kopanie bitcoinów było łatwe. Nie jeden za bitcoiny postawił 40kW. Dziś to fanaberia ludzi, którzy na to mają zbędną kasę. On-grid nie zapewnia zasilania awaryjnego. Brak prądu z sieci to także brak prądu z fotowoltaiki. Złudnie niższe rachunki za prąd miesięczne czy tam kwartalne, bo jednak to bilansowanie będzie. W dzień pchamy nadmiar wyprodukowanego prądu w sieć a wieczorem zabieramy to co wyprodukowaliśmy w nadmiarze. Zimą raczej to będzie słabo wyglądało, produkcja będzie prawie zerowa.


Na górę
Post: pt, 11 sie 2017 23:56:49 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2991
czasami pytolicie, bo pytolicie,
z rachunków 450zł miesięcznie zrobiło się 450 półrocznie. Mam wrzucić skan?
Zwrot inwestycji w 4 lata, max 5 przy słabej pogodzie.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 12 sie 2017 8:42:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 95
@szczotek
do tak małego pomieszenia potrzebujesz najmniejszego klimatyzatora 2,5 - 3kW, który przy normalnej sprawności w okolicach 3 będzie potrzebował podczas pracy 0,8 - 1kW. Zostawiłbym jakiś zapas mocy na rozruch sprężarki, ale zwykły domowy zestaw prosumencki obsłużył by to bez problemu.


Na górę
Post: sob, 12 sie 2017 8:44:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 14
Jak chodzi o solary...
Super, ale to się nadaje do małowymagających zastosowań typu zasilić router, antene... i czasami, przy bardzo specyficznych projektach ... TAK ! to jest to! ;d
Ale cała reszta to porażka. Lodówki tym nie zasilisz, klimy nie, pralki nie, czajnika na wode nie, grilla/kuchenki nie, mikrofali nie, komputera nie (stacjonarnego), telewizory tylko niektóre... i tak się zaczyna robić że z fotowoltaiki to tylko będą zasilane ledy i chyba filtr powietrza w akwarium...
Sorry, RZycie. ;p


Na górę
Post: sob, 12 sie 2017 10:54:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 400
Lokalizacja: Limanowa
bmpte pisze:
Lodówki tym nie zasilisz, klimy nie, pralki nie, czajnika na wode nie, grilla/kuchenki nie, mikrofali nie, komputera nie (stacjonarnego), telewizory tylko niektóre..


a to ciekawe rzeczy piszesz bo widziałem już kilka instalacji off grid, gdzie całe agd było właśnie zasilane ze solarów i działało to dobrze :hmm:

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 12 sie 2017 12:42:25 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2991
bmpte pisze:
Jak chodzi o solary...
Super, ale to się nadaje do małowymagających zastosowań typu zasilić router, antene... i czasami, przy bardzo specyficznych projektach ... TAK ! to jest to! ;d
Ale cała reszta to porażka. Lodówki tym nie zasilisz, klimy nie, pralki nie, czajnika na wode nie, grilla/kuchenki nie, mikrofali nie, komputera nie (stacjonarnego), telewizory tylko niektóre... i tak się zaczyna robić że z fotowoltaiki to tylko będą zasilane ledy i chyba filtr powietrza w akwarium...
Sorry, RZycie. ;p



ale tak szwagier Ci powiedział?
W on grid wszystko zasilasz tak samo, miałem off grid z inwerterem 5kw i też zasilałem te sprzęty co wymieniłeś.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 12 sie 2017 13:17:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 604
bmpte pisze:
Jak chodzi o solary...
Super, ale to się nadaje do małowymagających zastosowań typu zasilić router, antene... i czasami, przy bardzo specyficznych projektach ... TAK ! to jest to! ;d
Ale cała reszta to porażka. Lodówki tym nie zasilisz, klimy nie, pralki nie, czajnika na wode nie, grilla/kuchenki nie, mikrofali nie, komputera nie (stacjonarnego), telewizory tylko niektóre... i tak się zaczyna robić że z fotowoltaiki to tylko będą zasilane ledy i chyba filtr powietrza w akwarium...
Sorry, RZycie. ;p


Co za głupoty. Zasilisz wszystko a nadmiar wyprodukowanej energii wypychasz w sieć. Wszystko zależy ile kasy możesz przeznaczyć na panele, z jaką mocą mają produkować energię elektryczną. Dla większości gospodarstw domowych chwilowe obciążenie prądowe to kilka kW, pralka, piekarnik, klima. Urządzenia, które pracują tylko cyklicznie. Panele 6-8kW w większości przypadków są wystarczające do zasilenia jednofazowego. Zazwyczaj i tak taki zestaw produkuje nadmiar prądu, który jest pchany w sieć. Jak słońce zniknie, to co wyprodukowaliśmy w dzień w nadmiarze zabieramy z powrotem z sieci jako bilansowanie. Jest jeden warunek, musi być słoneczko w dzień. Nie ma słońca, nie ma produkcji. Produkcja "przez chmury" jest trochę śmieszna bo zależy nam, żeby produkcja była z największa mocą, czyli w pełnym nasłonecznieniu.
Profesjonalnie zrobiona instalacja fotowoltaiczna przez ludzi ze świadectwem kwalifikacji, z protokołami odbioru, na markowym sprzęcie nowym i nowych panelach to wydatek rzędu 50-60 tys złotych za 8-10kW. Nie wiem jak to ma się zwrócić za 4 czy 5 lat w Polsce. Jak ktoś zamontował stary, używany złom i zrobił to sam to może i się zwróci za kilka lat. Ilu jest ludzi, którzy to zrobią sami? W większości przypadków takie instalacje są robione przez firmy i należy tego się trzymać, jeżeli chodzi o jakąś opłacalność lub nie.

Ja nie neguję fotowoltaiki. To świetna sprawa jak ktoś ma kasę na boku do wydania. Sam bym chciał mieć ~10kW. Problem taki, że w woj. podlaskim to nawet w lato słońca jest bardzo mało. Jesienią i zimą to praktycznie półmrok dzień w dzień. Za to u nas prawie codziennie wieje wiatr mimo, że to teren nizinny. Nie bez powodu, gdzieś tam koło Łomży stoją duże wiatraki.


Na górę
Post: sob, 12 sie 2017 14:34:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 14
emigrant pisze:
Wszystko zależy ile kasy możesz przeznaczyć na panele
emigrant pisze:
Nie ma słońca, nie ma produkcji.
emigrant pisze:
Nie wiem jak to ma się zwrócić za 4 czy 5 lat w Polsce.

Ale dlaczego mam udowadniać że nie gadam głupot, skoro sami to udowadniacie. Panele u nas kiepsko działają, chyba że ktoś wyda ogromną kase - i są tylko i wyłącznie fanaberią - oprócz na prawdę kilku specyficznych przypadków ich przydatności. Zaznaczam że instalacja która wymaga dodatkowo zasilania z sieci nie jest dla mnie zieloną energią tylko pozorami. I tyle. W afryce, Grecji czy innym Egipcie - super. W Polsce kicha i nie warte inwestowania. To już lepiej wiatraki, tak jak sam napisałeś, emigrant.


Na górę
Post: sob, 12 sie 2017 22:30:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16164
Lokalizacja: Nowa Ruda
Skoro tylu tu jest ekspertów to chętnie się poradzę. Mam miejscówkę na szczycie góry na której mogę zamontować słup/maszt o wysokości do 8m - potrzebuję tam zamontować PowerBeam'a i drugą anteną puścić sygnał w Kotlinę i ew. zainstalować kamerę. Pobór prądu na wszystko <15W. Przeliczyłem, że potrzebuję panele 2x250W i akumulator najlepiej ~200Ah. Czy jest mi w stanie ktoś potwierdzić moje wyliczenia?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 14 sie 2017 19:53:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2319
Nie ma słonca nie ma pradu, od wczoraj stoje na parkingu pod drzewami i z paneli 250W do Aku spadło 3Ah a jest lato. W zimie bedzie duuzo gorzej. Do tego dodaj sobie spadek pojemnosci aku tak o polowe jak tylko przyjdzie -5 stopni i juz masz odpowiedz.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pn, 14 sie 2017 23:44:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 kwie 2011 19:44:23
Posty: 172
Jesli zamontujesz panele cigs to bedzie to smigac, cigsy w zimie dzialaja lepiej niz w lecie a to przez ujemna temp.
Poszukaj paneli solibro, testowalem je przez chwile i mikrotik smigal na zacienionej pace samochodu.
Na olx znajdziesz goscia ktory robi regulatory po 180-200zl

Wez mniejszy aku bo panele go nie doladuja, i szybko dokona zywota


Na górę
Post: wt, 15 sie 2017 17:20:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2319
Heh Ja mam CIGSy i fakt radza sobie lepiej niz monokrysztaly ale z 250W paneli jesli nie ma slonca to prad ladowania jest na poziomie 50-100mA czyli telefon komorkowy mozna doladowac. Jak są chmury to prad max 1-2A czyli 13-27W ale to w poludnie jak zajdzie slonce to prad ladowania spada do miliamper. Jak jest slonce to jest super wtedy mam te 100-200W jak w banku ale w polskich warunkach tego slonca bez chmur jest tyle ze mozna to godzinowo wyrazic. Faktem jest ze do mozna do wysokonapieciowych paneli podpiac zasilacz do ledow za grosze ale juz aku trzeba ladowac ladowarka ktora ma odpowiednie zabezpieczenia.

_________________
::wirefree::


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 19 sie 2017 11:00:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl