Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 10 sty 2017 18:01:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 10 sty 2017 17:53:14
Posty: 4
Witam. Mam nadzieje ze tu znajde odpowiedz na moj duzy problem. Okazało się ze moj szef zdecydowal sie wymienic łącze od lokalnego operatora na lacze BDI od netii (swiatlo). Jak ze do tej pory zajmowalem sie w firmie rowniez organizacja sprzetu (proste firmowe sieci ) niejako dodatkowo (bo na codzien jestem programista) .. a te zabawy z kompami i sieciami byly dodatkowe. I tu pojawił się problem .. gdyż wczesniej siec to byly kilkanascie kompow spietych switchem netgear gs724Tv4 a to wszystko podpiete do routera Asus RT-N18U.

Od netii dostalismy przydział IP, i dostalismy info ze polaczenie zestawione jest jako p2p i jedyne info dostalismy o tym ze jest to dla przykladu 10.8.0.2/31

Jako ze nie mam doswiadczenia z konfiguracja takich laczy .. to bardzo prosze szanownych kolegow o pomoc. Szef liczy na mnie ze to szybko ogarne i nie chetnie wzial by kogos dodatkowo zeby to ogarnac .. a ja na lamera calkiego nie chce wyjsc .. wiec chce to ogarnac. Probowalem sam .. ale szczerze mowiac nic mi sie nie udawalo

Co do sprzetu to netia nie dala zadnego routera .. jedynie media conwerter ze swiatla na utp.

Czy moge prosic o wskazowki/porady jak to ogarnac?


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 18:41:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2189
Lokalizacja: Wrocław
RB850Gx2 i lecisz http://wiki.mikrotik.com/wiki/Main_Page :oczko:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 20:53:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 10 sty 2017 17:53:14
Posty: 4
Dzieki za info. Poczytam na temat tego mikrotika. Pytanie jak z wydajnoscia takiego sprzetu - bo nie uzywalem - a lacze mamy 1Gb/s i sporo kompow i userow ktorzy to lacze beda skutecznie zapychac (ot taka specyfika ich pracy :) ?. Natomiast mam pytanie czy (zapewne tak ;) jest opcja zeby zamiast mikrotika wykorzystac np. jakis serwer a na nim linux? Moze ktos podrzuci jakims linkiem do opisu jak taka konfiguracje zrobic na linuchu? bo ja szukalem ale poki co nic co by dzialalo nie znalazlem.

P.S potraktujcie mnie prosze lagodnie .. nie jestem sieciowcem :D


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 21:12:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3084
Lokalizacja: Szczecin
Jak gigabit to też MT, ale CCR. CCR1009-8G-1S powinien pociągnąć. Ewentualnie można rozważyć 1016.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 10 sty 2017 22:03:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2189
Lokalizacja: Wrocław
To CCR1009 lub PC i mt x86 z kartami z kolejkami

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 11:49:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 10 sty 2017 17:53:14
Posty: 4
A czy ktos podpowie cos o konfiguracji (narazie zanim kupi szef inny sprzet chcialbym podlaczyc jakis maly serwerek zeby robil za router) ... i chcialbym wiedziec jak skonfigurowac to polaczenia p2p /31.


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 12:06:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 205
/31 to dwa adresy IP, jeden Twoj, a drugi ustawiasz jako default gateway. Zadnej magii... :)
Po prostu znikaja adresy sieci i broadcast.

Wiekszosc routerow to obsluguje (mowie o takich typu mikrotik i wyzej, asusow, dlinkow itp nigdy nie testowalem)


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 12:09:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 10 sty 2017 17:53:14
Posty: 4
maly84 pisze:
/31 to dwa adresy IP, jeden Twoj, a drugi ustawiasz jako default gateway. Zadnej magii... :)
Po prostu znikaja adresy sieci i broadcast.

Wiekszosc routerow to obsluguje (mowie o takich typu mikrotik i wyzej, asusow, dlinkow itp nigdy nie testowalem)

czyli np z 10.8.0.8/31
moj ip ma byc 10.8.0.8 a gateway 10.8.0.9

przykladowo
auto eth0
iface eth0 inet static
address 10.8.0.8
netmask 255.255.255.254
gateway 10.8.0.9

czy tak?


Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 12:15:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 205
Tak - o ile tak to dziala w debianie.

Natomiast z palca:
ip a add ip.ip.ip.1/31 dev eth-cos
ip r add default via ip.ip.ip.2


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 22 lut 2017 14:50:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl