Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 31 gru 2016 1:52:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
Witam!
Mam tplink mr3420 i tplink wr741 na obu siedzi openwrt. Działa wszystko jak należy ale nie czaje konfiguracji vlan'ów mimo iż przerobiłem chyba wszystkie możliwe poradniki na sieci :P .

Mam podpięte tak:
INTERNET1->(WAN)3420(LAN1)->(WAN)741(LAN1)->KOMPUTER

ale teraz chciałbym tym samym kablem którym są połączone routery puścić w drugą stronę sygnał z drugiej anteny. A więc schemat następujący:

INTERNET1->(WAN)3420(LAN1)<->(WAN)741((LAN1)->KOMP + (LAN2)INTERNET2

tak aby nadal 3420 był głównym routerem, wiem że można to zrobić zakładając 2 RJki na kabel, jednak na mr3420 nie mam miejsca już na switchu :(

Czy ktoś mógłby mi pomóc przy konfiguracji tego? :)


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:00:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Witam, podepnę się pod stary temat.
Mam problem z OpenWrt, nie jestem biegły z tego oprogramowania.
Ogólnie chodzi mi o przerzucenie vlan 320 przez router TP-Link TL-WR740N v4 z wgranym openwrt. Jest sobie w sieci router dhcp vlan320.
Klient odbiera radiem, urządzenie Ubiquiti NS M5 Loco na którym jest autoryzacja PPPoE i dhcp serwer na Lanie. Dociągnięty jest vlan 320. Jak podłącze urządzenie końcowe (IP Phone gigaset) bezposrednio po ubnt to pobiera mi adres taki jak chce czyli juz vlanowy.
Pytanie jak skonfigurować openwrt (WAN, LAN i Switch), żeby przerzuciło ten vlan na jeden port (np fizycznie 4 - w openwrt jest to port 1) a na reszcie portów i po wifi był normalnie internet po dhcp?
Czytałem wiele poradników ale dla mnie to czarna magia.

Z poziomu LuCI na wan ustawiłem dhcp client, a w switch tagowany vlan 320 na CPU i Port 1(czyli fizyczny port 4 w routerze) ale nie działa. Nie wiem co robię źle, może trzeba dopisać na wanie jakis bridge z vlanem lub stworzyć osony interfejs.
Nie zależy mi na zatagowanym Vlanie 320 na tym porcie, może byc untag bo na urządzeniu sobie mogę wyłączyć. Nie trzeba mi też routingu na tym routerze, może być jako AP+ Bridge.

Na tp-linku 841n, który obsługuje iptv nie ma problemu, wypakowuje mi vlan na porcie 4, wtedy w gigasecie nie ustawiam vlanu i wszystko działa.


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:12:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
16 vlanow :( ten sam problem miałem i zrezygnowałem ;)

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:24:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Czyli vlan od 1-16 i tyle?


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:26:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
Albo 0-15 nie pamiętam. Zamień ten duży na antenie na mniejszy i będzie działać ;)

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:29:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Co masz na myśli? Da się ten 320 przekonwertować na mniejszy?


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:35:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
Masz dostęp do UBNT?


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:37:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Mam ale router mam obecnie na samochodzie. Jeśli sam dostęp wystarczy to nie ma problemu


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:40:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
w załączniku masz konfigurację vlanów na ubnt, akurat w tym przypadku są jeden do jednego. ale można zmienić. jak potrzebujesz konfiga działającego to daj znać :>


Załączniki:
ubnt-vlan.jpg
ubnt-vlan.jpg [ 186.37 KiB | Przejrzano 484 razy ]
Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:46:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 829
Lokalizacja: Myszków
Dodajesz VLAN10 na port LAN i robisz Bridge WLAN326 LAN10 jeżeli chodzi Ci o ten VLAN. Analogicznie z innym numerem VLAN.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:47:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
ja tu zmuszam do kreatywnego myślenia, a Ty się wtrącasz :P hahahahhaa


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 10:58:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Ok rozumiem spróbuję potem. A na routerze dobrze to skonfigurowałem? W sensie na wan prosto DHCP i na switcha tagged CPU i port 1 vlan z numerem jaki sobie przypisze np 10?


Na górę
Post: pt, 04 sie 2017 11:12:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
tplink 740n:
wan jako wan (192.168.60.22) i lan 4 (192.168.24.22)jako wan (oba nie tagowane)

root@N1_MAIN:/etc/config# cat network

config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
option ula_prefix 'fd87:1d6e:0811::/48'

config interface 'lan'
option force_link '1'
option proto 'static'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'
option _orig_ifname 'eth0'
option _orig_bridge 'false'
option ifname 'eth0.1'
option ipaddr '192.168.77.1'
option delegate '0'

config interface 'wan'
option ifname 'eth1'
option _orig_ifname 'eth1'
option _orig_bridge 'false'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.60.22'
option netmask '255.255.255.0'
option gateway '192.168.60.1'
option broadcast '192.168.60.255'
option delegate '0'
option metric '20'

config switch
option name 'switch0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option vid '1'
option ports '0t 2 3 4'

config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '2'
option vid '2'
option ports '0t 1'

config interface 'wan2'
option ifname 'eth0.2'
option _orig_ifname 'eth0.2'
option _orig_bridge 'false'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.24.22'
option netmask '255.255.255.0'
option gateway '192.168.24.1'
option broadcast '192.168.24.255'
option delegate '0'
option metric '10'

root@N1_MAIN:/etc/config#

root@N1_MAIN:/etc/config# swconfig dev switch0 show
Global attributes:
enable_vlan: 1
Port 0:
pvid: 0
link: port:0 link:up speed:1000baseT full-duplex txflow rxflow
Port 1:
pvid: 2
link: port:1 link:up speed:100baseT full-duplex auto
Port 2:
pvid: 1
link: port:2 link:down
Port 3:
pvid: 1
link: port:3 link:down
Port 4:
pvid: 1
link: port:4 link:up speed:100baseT full-duplex auto
VLAN 0:
vid: 0
ports: 0t
VLAN 1:
vid: 1
ports: 0t 2 3 4
VLAN 2:
vid: 2
ports: 0t 1
root@N1_MAIN:/etc/config#


potr 0 w switchu to CPU dlatego KAŻDY vlan musisz na niego puścić TAGOWANY (dlatego jest 0t)


Załączniki:
112112.png
112112.png [ 187.6 KiB | Przejrzano 460 razy ]
Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 10:44:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Znalazłem chwilę żeby sie pobawic tymi vlanami. Z Ubiquiti zmieniłem sobie vlan na 10 i działa ale po tym openwrt wg konfiguracji ze zdjecia nie działa. Nie rozumiem tych dwóch wanów.
Router pobiera na Wan adres po dhcp. Jak zataguje vlan 1 na CPU to przestaje mi działać internet na kablu na dowolnym porcie i nie pobiera adresów po dhcp. Żeby działał muszę ustawić CPU Untag, port 1 OFF i porty od 2-4 untag.
Analogicznie vlan 10 na cpu tag i na porcie 1 untag i adresu nie pobiera.
Jeszcze pojawił sie jakiś VLAN 0: vid: 0 ports: 0t


Załączniki:
openwrt vlan.jpg
openwrt vlan.jpg [ 47.79 KiB | Przejrzano 427 razy ]
Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 11:53:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
1. Numeracja portów może być inna u Ciebie.
2. Jak tworzysz vlany to każdy na CPU musi zostać zatagowany
3. Nie pobiera bo konfiguracje interfejsów musisz zrobić na nowo dla odpowiednich vlanow. Np wan.1 może mieć dhcp a wan.10 może być zbridgowany z lan.3

Jak będę w domu to dokładnie napisze bo teraz na plac u zabaw jestem

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 12:17:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Skopiowałem ta Twoją konfigurację i net mi działa, tylko nie wiem jak skonfigurować ten Wan 2 bo tam ustawiłes jakieś adresy IP i nie wiem czy tam musi być cos konkretnego czy to jest tylko tak "na sztukę". Dodatkowo nie do końca wiem co zbrigdować na tym WAN2.
Już jakis postęp jest :P


Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 12:42:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
Ja mam taką konfiguracje bo mam 2 łącza ;) a jak znajdę chwile to podłącze 3cie ;) ty musisz mieć jeden wan.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 12:43:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
Znaczy 2 ale fizycznie jako 1 port

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 12:53:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Dobra ogarnąłem, ale nie działa mi jeszcze net po wifi:P tzn adres pobiera


Na górę
Post: wt, 08 sie 2017 12:56:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
bo pewnie masz źle zbridgowane,
pamiętaj że vlany możesz ustawić na switchu a ten nie ma na 99% portu WAN, czyli do tego wykorzystujesz jedynie lanowe porty


Na górę
Post: śr, 09 sie 2017 8:28:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 20:22:24
Posty: 25
Dzięki gavron za pomoc, gdyby nie Ty nie poradził bym sobie. Nawet nieco zrozumiałem o co w tym wszystkim chodzi i wszystko działa tak jak chciałem. Wiszę Ci 4-pak :D


Na górę
Post: śr, 09 sie 2017 8:32:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
1. Nie pije
2. Ja w zeszłym roku się uczyłem bo też nie rozumialem tych wszystkich poradników na necie. A ile razy reset routera to nie pytaj nawet ...

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 paź 2017 17:38:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl