Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 08 sty 2007 1:17:53 
   Tytuł: Narzędzia sieciowe
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1853
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Chciałbym poniżej przedstawić kilka programów pod Windows do diagnostyki i badania sieci. Dałem też na wiki do samodzielnej edycji:http://marianwitek.pl/wiki/index.php?title=Narz%C4%99dzia_sieciowe
Miło byłoby gdyby ktoś zrobił porządek z fotkami;)

Angry IP Scanner - http://download.chip.pl/download_123565.html
Obrazek

Bardzo szybki skaner sieci lokalnej. Sprawdza dostępność urządzeń w sieci z wykorzystaniem zapytań ARP (zawsze skuteczny). Umożliwia uzyskanie informacji o numerach MAC poszczególnych komputerów, ich nazw, oraz czasu odpowiedzi. Wyniki mozna wyeksportować do pliku w kilku formatach. Nie wymaga instalacji.

Mikrotik Bandwidth Test - http://www.mikrotik.com/download/btest.exe
Obrazek

Bardzo dobry program dla Windows do mierzenia wydajności łącza. Przydatny przy testowaniu wszystkich rodzajów połączeń. Umożiwa dokładny podgląd w czasie rzeczywistym ilości przesyłanych danych. Można zdefiniować takie opcje jak typ protokołu (TCP czy UDP) ilość nawiązywanych połączeń czy wreszcie rodzaj transmisji (samo wysyłanie, odbieranie czy full-duplex)

NetMeter - http://www.softwarepatch.pl/plik/1019/NetMeter_0999_beta_2.html
Obrazek

Mały i przydatny program do mierzenia aktualnej prędkości z Internetem oraz dowolnego interfejsu sieciowego. Można ustalić kilka opcji jak jednostkę (kilobity lub kilobajty)czy wygląd. Program może także prowadzić statystyki generowanego ruchu.

Netstumbler - http://www.netstumbler.com/downloads/netstumblerinstaller_0_4_0.exe
Obrazek

Popularna aplikacja pod Windows do wyszukiwania i monitorowania sygnałów sieci bezprzewodowych. W czasie rzeczywistym skanuje eter i pokazuje siłę sygnału, poziom szumów i stosunek sygnału użytecznego do szumu (SNR) widocznych sieci. Niestety tylko niektóre karty są obsługiwane w pełni - w pozostałych przypadkach musimy się zadowolić tylko pierwszym wskazaniem - współczynnikiem sygnału odbieranego (RSSI). Uradzenie może filtrować znalezione sieci wg. różnych kryteriów oraz współpracować z GPSem jak i również zapisywać wyniki na dysku.

UWAGA: Podczas uruchomienia programu zatrzymywana jest usługa WZC co może skutkować zanikiem łączności karty bezprzewodowej.

Ping
Obrazek

Standardowe narzędzie sieciowe dostępne w systemie Windows, uruchamiane z linii poleceń. Służy do sprawdzania dostępności komputerów w sieci a także poprawności i jakości jej działania. Możliwe zastosowania:

Kod:
ping 192.168.1.5 -t

Wysyła pakiety nieprzerwanie (ang. time - czas) do czasu aż użytkownik spauzuje badanie [Ctrl+Break] lub zatrzyma [Ctrl+C]. Jeżeli pojawiają się odpowiedzi oznacza to że komputer jest dostępny w sieci. Niestety niekoniecznie obecność urzadzenia sieciowego może być w ten sposób wykryta gdyż uradzenie może ignorować takie pakiety. Tak jest np. w Windowsie XP z wbudowanym firewallem.

Kod:
ping 192.168.1.5 -t -l 1024

Wysyła pakiety o ustalonej długości l (ang. length - długość). Małe pakiety mogą przechodzić bez problemów ale większe przy złym połączeniu mogą być gubione (upłynął limit czasu żądania).

W systemie linux program ping ma bardzo przydatny parametr -f (ang. flood - zalew) który umożliwia wysłanie dużej ilości pakietów w krótkim czasie oraz dostarcza natychmiastowych wyników o ewentualnych stratach oraz czasach latencji. Jego dodatkowa kombinacja z parametrem -i (ang. interval - częstość) umożliwia sprawdzenie do jakiej ilości pakietów na sekundę połączenie radiowe działa stabilnie.
Zastosowana opcja ma znaczenie przy słabych połączeniach radiowych które przy słabym ruchu mogą nie wykazywać strat ale przy przekroczeniu pewnej granicy pakietów na sekundę mogą się objawiać.

Tracert
Obrazek

Program służący do badania trasy jaką pokonuję pakiety pomiędzy danymi urządzeniami w sieci IP. Pokazuje routery przez jakie przechodzi pakiet oraz opóźnienia przez nie wprowadzane.


Na górę
Post: pn, 08 sty 2007 1:45:30 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 15:59:46
Posty: 1081
Lokalizacja: Warszawa
Ja może tylko dodam że z tym tracert jest pewien wałek którego nie udało mi się jeszcze rozgryść, wpiszcie ping dane_IP i wpiszcie tracert dane_IP i czasy na tracercie są dużo wyższe niż pojedyńczego pingu, nie rozumiem dlaczego tak jest?

A tak btw. Bardzo dziękuje za taką soldnie przygotowana poradę, naprawdę przydatne:) piwo dla Pana... :D


Na górę
Post: czw, 03 maja 2007 12:12:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4377
Lokalizacja: woj Śląskie
Pietro54 pisze:
Ja może tylko dodam że z tym tracert jest pewien wałek którego nie udało mi się jeszcze rozgryść, wpiszcie ping dane_IP i wpiszcie tracert dane_IP i czasy na tracercie są dużo wyższe niż pojedyńczego pingu, nie rozumiem dlaczego tak jest?



Ponieważ tracert pokazuje czas odpowiedzi każdego węzła z osobna, a ping czas odpowiedzi punktu docelowego.

Lepszy od tracert w windows i traceroute w linux jest program mtr ktory pokazuje w czasie rzeczywistym cała ścieżkę przebiegu wraz z aktualnymi czasami (dla windows powstała wersja WinMTR http://winmtr.sourceforge.net/)

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 03 maja 2007 12:15:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15616
Lokalizacja: Wrocław
no i pamietajcie, ze rozwiązywanie nazwy domeny czasami też trochę trwa

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 06 lip 2007 22:01:56 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 lip 2005 1:45:08
Posty: 1942
Lokalizacja: Ciechocinek
czemu nie ma wiresharka?

_________________
dragonnet


Na górę
Post: sob, 07 lip 2007 0:04:43 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 02 lip 2006 9:29:08
Posty: 832
Identycznym do Angry IP Scanner jest SoftPerfect Network Scanner

Obrazek


http://www.softperfect.com/products/networkscanner/

_________________
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie podejrzewałem, że na świecie jest tak wielu idiotów (Stanisław Lem).
Michał


Na górę
Post: sob, 07 lip 2007 10:46:05 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 573
Lokalizacja: Nowy Sącz
A ja polecam Cain & Abel ( http://www.oxid.it/cain.html ).
Bardzo fajne narzędzie do diagnostyki sieci. Posiada nawet mechanizmy dekodowania haseł i wiele innych przydatnych funkcji do przetestowania oczywiście.
Obrazek

_________________
lan14.net


Na górę
Post: pn, 09 lip 2007 1:28:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
Trzepak Traffic Monitor ;)
Umieszczę go tutaj bo mógłby się komuś przydać :)
Obrazek

Pobierz

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 09 lip 2007 15:05:52 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
warlock pisze:
Trzepak Traffic Monitor ;)
Genialne :) Ja od jakiegos czasu nie diagnozuje sieci za pomoca narzedzi z Windowsa. Sa za wolne jak dla mnie. Istnieje kilka podstawowych programow bez ktorych nie ruszam sie pod Linuxem :

- tcpdump - www.tcpdump.org - Z uwagi na to, ze jest to bardzo prostu sniffer raczej malo funkcjonalny, ale dziala pod konsola i jego skladnia pozwala na szybkie diagnozowanie problemow z polaczeniem.

- arping - http://freshmeat.net/projects/arping/ - doskonale narzedzie. pozwala generowac wywolania ARP nawet bez zdefiniowanego adresu na interfejsie. Szybka diagnostyka czy np. urzadzenie dziala czy nie.

- thcrut - www.thc.org/thc-rut/ - szybki i bardzo wygodny skaner podsieci. wykonuje szybkie przepytanie podsieci pod katem wywolan ARP. Dziala szybko i raczej bezblednie.

- nmap - www.insecure.org - to juz skaner ale troche wyzszej warstwy. dziala ok i ma poka¼ne mo¿liwosci. w sumie narzedzie diagnostyczne. czasami sie przydaje.

- wireshark - www.wireshark.org - doskonaly analizator sieciowy, chyba nie ma w tej chwili lepszego programu tego typu. Ja przynajmniej sie nie spotkalem. Doskonale analizuje ramki, pakiety i rozklada to na czynniki piertwsze. Co wazniejsze potrafi dekodowac WEPa i doskonale obsluguje surowe ramki.

- airodump - swietny sniffer radiowy wspierajacy praktycznie wszystkie dostepne karty radiowe pozwalajace na prace w trybie monitor/promisc. dziala swietnie i ladnie znajduje czasami rzeczy ktorych nie potrafi zdiagnozowac kismet.

- kismet - program klasyk, dziala rewelacyjnie z kartami Atherosa i niektorymi Prismami. nadaje sie do diagnozowania sieci bezprzewodowej, wykrywa ukryte nody, ssidy i wiekszosc potencjalnych atakow. choc zdarzaja mu sie niezle pomylki. wraz z wiresharkiem to naprawde niezly tandem.

Sa oczywiscie inne programy ktore naprawde daja rade. Bogactwo takich aplikacji jest naprawde pod linuxem olbrzymie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 09 lip 2007 19:14:15 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
TCP/IP/ARP Trzepak Monitor v0.1 ;)
Obrazek

Pobierz
Pod minimum 1024x768 :P

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 09 lip 2007 22:27:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Poszalales z Delphi ;P

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 09 lip 2007 23:01:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
Żebyś wiedział.
Robie teraz coś takiego jak neostrada installer :P
Będzie dodawać samemu połączenie pppoe i ustawiać profile w TPlinkach(innych kart jeszcze nie testowałem, ale na widoku kanciak, asmax 411g może jeszcze coś co mam :) ).
Jak skończę to się pochwalę... chce żeby było uniwersalne(na plikach ini)
GreeetZZZ to all :)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 09 lip 2007 23:36:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
mi by sie przydało coby zczytywał konf z dhcp i robił to na "ustawione ręcznie" ;) oczywiscie pod winde ;) ja z braku czasu wymiekam ;)

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: pn, 09 lip 2007 23:53:50 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
morion pisze:
mi by sie przydało coby zczytywał konf z dhcp i robił to na "ustawione ręcznie" ;) oczywiscie pod winde ;) ja z braku czasu wymiekam ;)

Daj mi morion jakie klucze do rejestru i gdzie się znajdują zapisane ustawienia IP. No i w wolnym czasie zrobię :)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: wt, 10 lip 2007 0:45:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Karty Ralinka mozna konfigurowac za pomoca pliku *.INF

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 10 lip 2007 16:26:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\{B450DD0E-622B-4661-B701-A611DB6346FF}\Parameters\Tcpip
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{B450DD0E-622B-4661-B701-A611DB6346FF}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Services\{B450DD0E-622B-4661-B701-A611DB6346FF}\Parameters\Tcpip
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{B450DD0E-622B-4661-B701-A611DB6346FF}
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\{B450DD0E-622B-4661-B701-A611DB6346FF}\Parameters\Tcpip
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{B450DD0E-622B-4661-B701-A611DB6346FF}


tyle znalazłem u siebie ;) to wszystko jest skonfigurowane ręcznie, przy dhcp pewnie bedą 1 zamiast 0 w poszczególnych wartościach w kluczach ;) mam nadzieje ze to wystarczy... nie wiem tylko czy z tego wiadomo jaki interfejs ma to być, bo u mnie oprócz lan, jest wlan i bluetooth i firewire... ;)

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: wt, 10 lip 2007 18:38:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
Cytuj:
Karty Ralinka mozna konfigurowac za pomoca pliku *.INF

Dobrze wiedzieć :) Dzięki :)

Cytuj:
tyle znalazłem u siebie ;) to wszystko jest skonfigurowane ręcznie, przy dhcp pewnie bedą 1 zamiast 0 w poszczególnych wartościach w kluczach ;) mam nadzieje ze to wystarczy... nie wiem tylko czy z tego wiadomo jaki interfejs ma to być, bo u mnie oprócz lan, jest wlan i bluetooth i firewire... ;)

Ja mam inne te kosmiczne części tych kluczy... chociaż to tam.... muszę poszukać o tym...
Trochę potrwa zanim skończę.

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: wt, 10 lip 2007 21:26:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Wiem ze stare i nowe realteki przechowuja profilie sieci w rejestrze. Musze tylko zbadac w ktorym miejscu to dam Wam znac. Atheros podobnie ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 10 lip 2007 22:19:56 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
Do atherosa/tplinka mam bo pod ręką.
Przydało by się info na temat Ralinków, Asmaxów i innych popularnych kart.
Jeszcze kwestia hashowania hasła... ale zdaje się, że zrobię to na zasadzie powielania profili(bez ich tworzenia).

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: sob, 04 sie 2007 23:04:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
SLDIAL
Obrazek

Jest to program służący do błyskawicznego instalowania połączenia PPPoE.
Posiada opcję automatycznego łączenia z wybranym połączeniem po starcie systemu/uruchomieniu programu.
Ma własny wbudowany miernik prędkości dla połączenia PPPoE.

Jak używać?
Do instalacji połączenia PPPoE jest potrzebny plik rasphone.pbk, który znajdziesz w C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\Network\Connections\Pbk.
Plik ten zawiera informacje o połączeniach pppoe/pptp które są aktualnie zainstalowane w systemie.

1.Tworzysz w kreatorze połącznie pppoe/pptp.
2.Idziesz do C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\Network\Connections\Pbk. Kopiujesz rashphone.pbk. Nagrywasz go razem z sldial.exe na płytę/pendrive czy inne medium.
3. Podczas uruchomienia sldial.exe na komputerze użytkownika plik rasphone.pbk kopiuje się do jego katalogu połączeń. W rezultacie w połączeniach sieciowych widać twoje połączenie PPPoE bez potrzeby uruchamiania kreatora.(trochę napowtarzałem się :) )
4. Odpowiednio wpisujesz w ustawienia programu nazwę użytkownika, hasło oraz nazwę połączenia pppoe/pptp(tą którą widać w połączeniach sieciowych).

http://www.skylan.cjb.net/~drobniuch/sldial.exe

Miłej zabawy :)
Pozdrawiam!

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: ndz, 05 sie 2007 12:51:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ja proponuje opublikowac to w wersji GPL :)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 05 sie 2007 21:49:37 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
broken pisze:
Ja proponuje opublikowac to w wersji GPL :)

Z tego względu, że to wersja 0.1v w kodzie panuje jeszcze bajzel twórczy.... który muszę uporządkować. Potem można myśleć o GPL :)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 06 sie 2007 16:22:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
Opisz moze na jakich komponentach jest to oparte to moze tez cos wymajstruje.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 06 sie 2007 17:14:27 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6524
Lokalizacja: Polska
Jedyny dodatkowy komponent jaki użyłem to HTTPGet, którego jeszcze nie użyłem do końca. Program będzie się sam updatował przez internet.
:)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 06 sie 2007 22:12:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16149
Lokalizacja: Nowa Ruda
A za pomoca czego pobierasz adres MAC ?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 12:33:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl