Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 10 paź 2017 10:47:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 199
WItam

Odbieram na Nexus NX 3000 dwa vlany, jeden z internetem a drugi z telewizją multicast. Chcę osobno te dwa vlany monitorować lecz w cacti nie widzę VLANów do dodania, są interfejsy vlanowe, ale akurat multicast przez nie nie przechodzi.

Jak dodać w Cacti monitorowanie interfejsów VLAN??

Z góry dzięki za pomoc


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 14:32:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 sty 2015 11:08:25
Posty: 75
Lokalizacja: Szczecin
A da sie zbierać throughput z VLANow wogóle? Bo na jakiej zasadzie? Sumaryczne tx/rx każdego z interfejsów tego Vlanu? SVI widać może dlatego, że da się określić jednoznacznie jego tx/rx. Moze subinterface chcesz monitorowac gdzie np. w trunku wchodzi ten vlan.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 14:34:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 01 wrz 2011 15:34:35
Posty: 199
BartQ pisze:
A da sie zbierać throughput z VLANow wogóle? Bo na jakiej zasadzie? Sumaryczne tx/rx każdego z interfejsów tego Vlanu? SVI widać może dlatego, że da się określić jednoznacznie jego tx/rx. Moze subinterface chcesz monitorowac gdzie np. w trunku wchodzi ten vlan.

No właśnie nie mogę zrobić subinterfejsów bo vlan z intenetem przerzucam do routera gdzie zestawiana jest sesja BGP a vlana z telewizją "rozbieram" na tym nexusie.
Generalnie na Catayst 6k5 było można to monitorować, oprócz interfejsów vlan widać było VLAN i jego się monitorowało.


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 14:45:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 sty 2015 11:08:25
Posty: 75
Lokalizacja: Szczecin
Sorry zapomniałem że mówimy o switchu tam jest po prostu trunk a nie subinterface...

Na Catalyst po snmp było widać tx/rx czy tylko status? (Z ciekawości)

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 16:55:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1626
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Najprostszym rozwiązaniem będzie... Zrobienie
Interface vlan 123
I monitorowanie takiego interfejsu, musisz pamiętać że ruch czy to tx czy RX w statystkach będzie suma obu

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 paź 2017 14:25:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl