Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 13 paź 2018 12:57:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 19 mar 2008 16:12:24
Posty: 70
Witam,
uruchamiał ktoś transmisje Orange na CRS Mikrotika ? ;/ Konfiguracja jako zwykły switch.
wpinam się po dwóch stronach linku wkładkami FIBERTECHNIC MODUŁ SFP 1000Base-LX SM 1310nm , link jest ale mam tylko wysył danych TX.
TX i RX Power OK.
Usługa port maping 1GbE.

Pomocy


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 15:12:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1715
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Spróbuj wyłączyć autonegocjacje i ustaw z palca 1g

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: sob, 13 paź 2018 15:29:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 19 mar 2008 16:12:24
Posty: 70
Tak robiłem. Nie pomaga. Linki są


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 18:38:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 485
Orange wszędzie na 1G linkach ma wyłączona negocjacje to raz, a dwa zdajesz sobie sprawę że możesz przesłać tylko ruch otagowany ?


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 22:41:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1576
Lokalizacja: Kraków
spider59 pisze:
Orange wszędzie na 1G linkach ma wyłączona negocjacje to raz, a dwa zdajesz sobie sprawę że możesz przesłać tylko ruch otagowany ?




yyyyy to chyba mam transmisje (aktualnie 3 szt) od jakiegoś innego orange :) bo u mnie wystawiają port acces a tagują to po swojej stronie


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 13:48:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 19 mar 2008 16:12:24
Posty: 70
Ktoś ma jakiś pomysł co robię źle albo co powiniem zrobić?
Dzięki


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 15:22:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1576
Lokalizacja: Kraków
skylan pisze:
Ktoś ma jakiś pomysł co robię źle albo co powiniem zrobić?
Dzięki

na poczatek przeglądnij dokumenty (umowa itp) czy nie masz tam jakiejś info w temacie
vlanów i czegokolwiek w tym zakresie
masz podpięte jakiekolwiek urządzenia po obu stronach?
one przedstawiają się jakimś mac-iem

daj jakieś szersze info bo to może być wszystko począwszy od braku zestawienia toru pomiędzy węzłami orange po prosty błąd na porcie któregoś węzła


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 17:15:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 485
hub_lan pisze:
spider59 pisze:
Orange wszędzie na 1G linkach ma wyłączona negocjacje to raz, a dwa zdajesz sobie sprawę że możesz przesłać tylko ruch otagowany ?




yyyyy to chyba mam transmisje (aktualnie 3 szt) od jakiegoś innego orange :) bo u mnie wystawiają port acces a tagują to po swojej stronie


Oni tam porostu zestawiaja prosty tunel mpls, przy konfiguracji port mappingu z dwoch stron, akruat nie jestem do końca pewny czy bez taggów zadziała możeee, wkońcu to nie jest qinq :)

XX transmisji które my mamy przez nich zestawionych są na jednym styku, vlan mapping ---> lokalizacja końcówa Port Mapping, tutaj napewno jednynie taggowany ruch.


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 21:57:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2025
skylan pisze:
Witam,
uruchamiał ktoś transmisje Orange na CRS Mikrotika ? ;/ Konfiguracja jako zwykły switch.
wpinam się po dwóch stronach linku wkładkami FIBERTECHNIC MODUŁ SFP 1000Base-LX SM 1310nm , link jest ale mam tylko wysył danych TX.
TX i RX Power OK.
Usługa port maping 1GbE.

Pomocy

Zrób na tym MikroTik RouterBOARD RB960PGS hEX PoE, 5x GE, SFP, USB.


Na górę
Post: wt, 16 paź 2018 8:12:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 19 mar 2008 16:12:24
Posty: 70
mam do dyspozycji :
CRS328-4C-20S-4S+
CRS328-24P-4S+RM PoE
CRS106-1C-5S

wkładki FIBERTECHNIC MODUŁ SFP 1000Base-LX SM 1310nm

usługa Orange port mapping 1GbE

a może ktoś zdalnie za kasę mi to skonfiguruje ?


Na górę
Post: wt, 16 paź 2018 8:17:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1346
Lokalizacja: Myszków
Nie wiem jakim sprzętem do Ciebie wychodzą ale ja dostałem od nich Switcha RAD, do niego wpięte są wkładki i z niego wychodzę światłem z gotową transmisją. Z tego co pamiętam to tylko TAG przechodzi.
Skąd masz te wkładki? Jak została Ci ta transmisja uruchomiona?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 16 paź 2018 8:28:04 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3505
Dostałeś nr vlana?
Jakiś czas temu jak uruchamiałem, zapomnieli o małym szczególe i 2 dni się przepychaliśmy czemu nie działa.
Okazało się, że nie podali że ma być vlan i jego nr.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 16 paź 2018 14:28:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 19 mar 2008 16:12:24
Posty: 70
ja ma w serwerowni przełącznice od Orange , mam podane numery portów i wpinam się światłem , z drugiem strony dobudowaliśmy kawałek światła do siebie. Nie mam podanych VLAN'ow tylko że jest usługa port maping


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 20:37:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 19 mar 2008 16:12:24
Posty: 70
Witam,
po rekunfigaracji usługi przez Orange wszystko działa poprawnie...
Dziękuje wszystkim za pomoc i sugestie.

Pozdrawiam
Michał


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 15:17:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl