Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 11 lut 2018 23:37:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 22 gru 2009 12:56:15
Posty: 120
Lokalizacja: Łódź/Łęczyca
Witam serdecznie
Mam pytanie jakiego rzędu kwotę abonamentu można negocjować przy wolumenie 200/200 i 300/300.
Mamy światło od netii. Umowa 30mcy kończy się w maju. Na tą chwilę za abonament i wybudowanie przyłącza
płacilismy 1500netto/mc. Teraz wchodziłoby w grę przedłużenie umowy i podniesienie łącza.

_________________
http://gdzienet.pl/isp/netcom-lukasz-galamon


Na górę
Post: ndz, 11 lut 2018 23:44:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 448
Ja bym wzial transmisje 1g do epix za tysiaka i za 500 zl internetu (open peering, polmix i global).

Mi netia 1 rok temu za 500 Mbit proponowala 3 tys. ale w gre wchodzilo dobudowanie 900 m kanaliza opl.


Na górę
Post: pn, 12 lut 2018 10:15:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 mar 2015 11:58:53
Posty: 295
https://sieciszerokopasmowe.com/oferta-internet/

w RSS-ach
200 Mbps - 1200-2000zł
300 Mbps - 1500-2700zł

do tego trzeba doliczyć opusty..

_________________
http://sieciszerokopasmowe.com/


Na górę
Post: pn, 12 lut 2018 11:11:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8282
zjopek pisze:
https://sieciszerokopasmowe.com/oferta-internet/

w RSS-ach
200 Mbps - 1200-2000zł
300 Mbps - 1500-2700zł

do tego trzeba doliczyć opusty..


i dzięki temu nie ma co się dziwić że RSSy są puste i prawie nikt z tego nie korzysta, za to ciągnie się pół metra obok własny kabel....

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 12 lut 2018 13:13:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1213
Lokalizacja: Kraków
NetCom Network Solutions pisze:
Witam serdecznie
Mam pytanie jakiego rzędu kwotę abonamentu można negocjować przy wolumenie 200/200 i 300/300.
Mamy światło od netii. Umowa 30mcy kończy się w maju. Na tą chwilę za abonament i wybudowanie przyłącza
płacilismy 1500netto/mc. Teraz wchodziłoby w grę przedłużenie umowy i podniesienie łącza.


powinieneś wyrwać transmisję do epix w cenie poniżej 1k netto (jak już masz przyłącz to mnie się udało za 880 )
a za ~2pln netto / 1M wziąć sobie MIXa (jak nie masz AS i bgp) a jak masz to sesja epix + polmix 200 + global 200
i zmieścisz się w tej samej kwocie tyle że w piku będziesz miał osiągalne ~800M :)


Na górę
Post: wt, 13 lut 2018 12:35:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 938
Lokalizacja: Piastów
W moim regionie oferta typu 2400-2600 zł za łącze typu MIX 200/200 Mbps, czy ok 3100 za 500/500 Mbps uchodziła za konkurencyjną, zwłaszcza jak ktoś nie ma własnej adresacji IP i nr AS.
Transmisję L2 da się spokojnie załatwić poniżej 1000zł za 1GB do Warszawy lub Katowic, koszt dzierżawy IP i AS przewyższa ewentualne oszczędności.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: wt, 13 lut 2018 18:06:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1213
Lokalizacja: Kraków
pcela pisze:
W moim regionie oferta typu 2400-2600 zł za łącze typu MIX 200/200 Mbps, czy ok 3100 za 500/500 Mbps uchodziła za konkurencyjną, zwłaszcza jak ktoś nie ma własnej adresacji IP i nr AS.
Transmisję L2 da się spokojnie załatwić poniżej 1000zł za 1GB do Warszawy lub Katowic, koszt dzierżawy IP i AS przewyższa ewentualne oszczędności.


AS robisz w RIPE przez lira i koszt roczny to 50 euro
/24 można już wynająć od 200 netto (choć widziałem ofertę za 170)

może dla 100M to nieopłacalne ale przy tym poziomie cen o jakich piszesz to w porównaniu z 3k za 500M na pewno będzie taniej i to znacznie


Na górę
Post: śr, 14 lut 2018 22:43:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 20 lis 2007 23:23:23
Posty: 451
Ja obecnie mam 350/350 za 1900 netto, umowa niedługo się kończy. Orange zaproponowało mi 500/500 za 1200 netto. wstępnie rozmawiałem z moim opiekunem z mojego aktualnego opa i mogę liczyć na podobną ofertę u nich.


Na górę
Post: czw, 15 lut 2018 0:14:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1213
Lokalizacja: Kraków
lordolas pisze:
Ja obecnie mam 350/350 za 1900 netto, umowa niedługo się kończy. Orange zaproponowało mi 500/500 za 1200 netto. wstępnie rozmawiałem z moim opiekunem z mojego aktualnego opa i mogę liczyć na podobną ofertę u nich.


od orange wydusisz za 1300 pln netto 820M (tyle ile dają max na porcie 1G)


Na górę
Post: czw, 15 lut 2018 0:17:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3391
hub_lan pisze:
lordolas pisze:
Ja obecnie mam 350/350 za 1900 netto, umowa niedługo się kończy. Orange zaproponowało mi 500/500 za 1200 netto. wstępnie rozmawiałem z moim opiekunem z mojego aktualnego opa i mogę liczyć na podobną ofertę u nich.


od orange wydusisz za 1300 pln netto 820M (tyle ile dają max na porcie 1G)


a kojarzysz transmisję 10G?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 15 lut 2018 0:27:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1213
Lokalizacja: Kraków
Karas pisze:
hub_lan pisze:
lordolas pisze:
Ja obecnie mam 350/350 za 1900 netto, umowa niedługo się kończy. Orange zaproponowało mi 500/500 za 1200 netto. wstępnie rozmawiałem z moim opiekunem z mojego aktualnego opa i mogę liczyć na podobną ofertę u nich.


od orange wydusisz za 1300 pln netto 820M (tyle ile dają max na porcie 1G)


a kojarzysz transmisję 10G?


nie pytałem od dawna ale jakiś 7-8 m-cy temu wystawienie na porcie w lim lub 4dc przy 24 m-cach byli skłonni ogarnąć za 1950 netto


oczywiście odbiór z ich lokalizacji


Na górę
Post: śr, 28 mar 2018 9:53:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 lip 2014 7:07:21
Posty: 14
Nam z Orange zaproponowali 800 zł za 200mbit, ale nie gwarantują pozyskania adresacji, jaka jest teraz szansa otrzymania adresacji ipv4?
Ewentualnie 200 osób na 1 IP za natem będzie muliło?


Na górę
Post: śr, 28 mar 2018 10:41:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
magik1 pisze:
Ewentualnie 200 osób na 1 IP za natem będzie muliło?
Nie będzie ale publiki warto mieć, bo część klientów ich potrzebuje, a o oferowaniu komuś łącza biznesowego bez publicznego IP możesz zapomnieć.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 28 mar 2018 10:49:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1213
Lokalizacja: Kraków
magik1 pisze:
Nam z Orange zaproponowali 800 zł za 200mbit, ale nie gwarantują pozyskania adresacji, jaka jest teraz szansa otrzymania adresacji ipv4?
Ewentualnie 200 osób na 1 IP za natem będzie muliło?

mulić nie musi ale na youtbach i google itp będziesz miał co chwilę capcze

dogadaj się z jakimś lirem (choćby ze mną) na uzyskanie i utrzymanie ASa i wynajmij od kogoś /24
co do kosztów to /24 ~200-250 pln netto miesięcznie (jest sporo takich ofert)
a AS zależnie gdzie od 50 do 100 Euro netto rocznie

łącznie poniżej 300 pln na m-c


Na górę
Post: śr, 28 mar 2018 18:33:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
hub_lan pisze:
mulić nie musi ale na youtbach i google itp będziesz miał co chwilę capcze
Bzdura. Mamy podobną ilość (może nawet więcej) i nie ma tego problemu. Problem jest głownie z Play Station (wtedy klient dostaje publika) i niektórymi nietypowymi usługami. Ogólnie to moglibyśmy każdemu dać publika, bo mamy zasoby, ale polityka firmy (na którą nie mam wpływu) jest taka, że ma on być dodatkowo płatny.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 28 mar 2018 18:43:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3391
Też tak u nas było i w sumie jest, że zew ip kosztuje.
Ale obecnie każdy ma swój adres. Tyle że jest on na naszym routerze, np antena ubnt. Porty zarządzania są wycięte, a klient nie ma możliwość ustawienia sobie przekierowań. Jak chce korzystać z tych dobrodziejstw, to już jest płatne :)\\
Ale niema już problemów, że jeden coś narozrabia, a inny ma problem, przez blokadę wspólnego ip,itp

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 30 mar 2018 15:14:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 02 kwie 2006 14:08:46
Posty: 757
Lokalizacja: Lublin
zajadacz pisze:
hub_lan pisze:
mulić nie musi ale na youtbach i google itp będziesz miał co chwilę capcze
Bzdura. Mamy podobną ilość (może nawet więcej) i nie ma tego problemu. Problem jest głownie z Play Station (wtedy klient dostaje publika) i niektórymi nietypowymi usługami. Ogólnie to moglibyśmy każdemu dać publika, bo mamy zasoby, ale polityka firmy (na którą nie mam wpływu) jest taka, że ma on być dodatkowo płatny.


ja miałem mniej użytkowników/ip i była kapcza i to była loteria, produkcyjnie szkoda nerwów a i klienci niezadowoleni

_________________
yep


Na górę
Post: sob, 31 mar 2018 0:50:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
Nie wiem od czego to zależy, ale u nas z google nie ma problemów, a jest z 200-300 userów produkcyjnie. Sam przez pewien czas korzystałem za NAT żeby zobaczyć, czy będzie różnica i przy normalnym użytkowaniu (strony www, google, YT, twitch, facebook) w ogóle tego nie odczułem. Fakt, że IP wykorzystywany do NAT od kilku lat i tylko raz mieliśmy z tym problem (jakiś DoS od kogoś za NAT). Ciekawe ilu ludzie na IP NAT-ują komórkowcy.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 31 mar 2018 9:40:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1213
Lokalizacja: Kraków
zajadacz pisze:
Nie wiem od czego to zależy, ale u nas z google nie ma problemów, a jest z 200-300 userów produkcyjnie. Sam przez pewien czas korzystałem za NAT żeby zobaczyć, czy będzie różnica i przy normalnym użytkowaniu (strony www, google, YT, twitch, facebook) w ogóle tego nie odczułem. Fakt, że IP wykorzystywany do NAT od kilku lat i tylko raz mieliśmy z tym problem (jakiś DoS od kogoś za NAT). Ciekawe ilu ludzie na IP NAT-ują komórkowcy.

Może teraz już nie ale jeszcze jakiś czas temu jak za 1 IP było więcej niż 50 abo to zaczynały się jajki z kapczą od tego czasu pilnuję limitu max 20.


Na górę
Post: sob, 31 mar 2018 9:48:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5124
też pamiętam swego czasu (ze 2 lata temu?) było kilka zgłoszeń, ale to trwało koło miesiąca i potem znikło samo z siebie, a mam ponad 100 ludu na jednym ip.
Teraz jedynie od czasu do czasu jak ktoś kupi konsolę to się odezwie w tej sprawie, a o kapczy już nie pamiętam kiedy ostatnio słyszałem (teraz zaczynają wyskakiwać jakieś komunikaty od wp odnośnie rodo, ale na to nie mamy wpływu, i nie ma to związku z zew ip)


Na górę
Post: sob, 31 mar 2018 18:13:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1309
Karas pisze:
Też tak u nas było i w sumie jest, że zew ip kosztuje.
Ale obecnie każdy ma swój adres. Tyle że jest on na naszym routerze, np antena ubnt. Porty zarządzania są wycięte, a klient nie ma możliwość ustawienia sobie przekierowań. Jak chce korzystać z tych dobrodziejstw, to już jest płatne :)\\
Ale niema już problemów, że jeden coś narozrabia, a inny ma problem, przez blokadę wspólnego ip,itp

Bez takiej opcji tj. amatorszczyzna, a nie z prawdziwego zdarzenia usługa internetowa (to czy usługa dodatkowa/otwarte porty z zewnątrz ze świata, jest płatna czy nie, to kwestia umowna każdej firmy). Usługa za NAT-em to nie jest taka sama usługa, tutaj z jednej strony się wyśmiewa że klientów interesuje tylko Facebook, a z drugiej próbuje udowadniać że publiczne IP jest usługą zbędą. Nie jest nawet w usłudze podstawowej zaawansowane systemy bankowości internetowej nie pozwalają w komfortowy sposób z nich korzystać (sprawdzone wiele razy-wyrzucanie z usługi po dokonaniu np. jednego przelewu...), telefonia VoIP sprawia duże problemy... Plus chyba od zawsze przydziela publiczne IP, nie wiem jak jest teraz ale jakieś 2 lata temu Play również przydzielał publiczny IP do usługi internetowej, nawet na kartę. Że świadomość klientów rośnie, zapotrzebowanie na nowe usługi (gry, monitoring...), pojawiają się oferty dedykowane z publicznym IP-statycznym/dynamicznym z otwartymi portami http://www.telepolis.pl/wiadomosci/otvarta-patriotyczna-siec-komorkowa,2,3,41646.html.


Na górę
Post: sob, 31 mar 2018 18:48:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
Swiadomosc uzytkownikow jest znikoma, publiczne adresy to rowniez problemy z ktorymi zwykly user najczesciej sobie nie radzi.
Fakt przydzielania publicznych adresow podytkowany jest oszczednoscia operatora, ktory ma za duzo adresow publicznych, a za malo narzedzi do przechowywania i analizowania danych retencyjnych. Publicznych adresów IPv4 jest skończona liczba, dostęp do nowych jest ograniczony. Nie każde urządzenie/usługa/połączenie musi się odbywać z wykorzystaniem takich adresów.


Na górę
Post: ndz, 01 kwie 2018 16:09:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
jarek7714 pisze:
Karas pisze:
Też tak u nas było i w sumie jest, że zew ip kosztuje.
Ale obecnie każdy ma swój adres. Tyle że jest on na naszym routerze, np antena ubnt. Porty zarządzania są wycięte, a klient nie ma możliwość ustawienia sobie przekierowań. Jak chce korzystać z tych dobrodziejstw, to już jest płatne :)\\
Ale niema już problemów, że jeden coś narozrabia, a inny ma problem, przez blokadę wspólnego ip,itp

Bez takiej opcji tj. amatorszczyzna, a nie z prawdziwego zdarzenia usługa internetowa (to czy usługa dodatkowa/otwarte porty z zewnątrz ze świata, jest płatna czy nie, to kwestia umowna każdej firmy). Usługa za NAT-em to nie jest taka sama usługa, tutaj z jednej strony się wyśmiewa że klientów interesuje tylko Facebook, a z drugiej próbuje udowadniać że publiczne IP jest usługą zbędą. Nie jest nawet w usłudze podstawowej zaawansowane systemy bankowości internetowej nie pozwalają w komfortowy sposób z nich korzystać (sprawdzone wiele razy-wyrzucanie z usługi po dokonaniu np. jednego przelewu...), telefonia VoIP sprawia duże problemy... Plus chyba od zawsze przydziela publiczne IP, nie wiem jak jest teraz ale jakieś 2 lata temu Play również przydzielał publiczny IP do usługi internetowej, nawet na kartę. Że świadomość klientów rośnie, zapotrzebowanie na nowe usługi (gry, monitoring...), pojawiają się oferty dedykowane z publicznym IP-statycznym/dynamicznym z otwartymi portami http://www.telepolis.pl/wiadomosci/otvarta-patriotyczna-siec-komorkowa,2,3,41646.html.

O czym ty piszesz ? Kiedy któryś z operatorów przydzielał adresy publiczne urządzeniom ? Nie spotkałem się nigdy z taka sytuacja. U żadnego z telekomow.
Jedyna opcja w wielkiej trójcy był płatny APN.

Nawet dzisiaj tego żaden nie robi.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: ndz, 01 kwie 2018 16:28:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
mariuszsal pisze:
Kiedy któryś z operatorów przydzielał adresy publiczne urządzeniom ? Nie spotkałem się nigdy z taka sytuacja. U żadnego z telekomow.
Jedyna opcja w wielkiej trójcy był płatny APN.
Aero 2 w BDI przydzielało. Nie wiem czy porty były otwarte, ale mieli problem z liczbą użytkowników, bo dla wszystkich mieli klasę adresową /16 i przed wprowadzeniem captcha zaczynało brakować adresów.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 01 kwie 2018 16:29:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
Jak mogły być porty zamknięte na publicznym adresie ? O czym wy piszecie ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 lip 2018 20:04:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl