Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 27 wrz 2017 20:53:54 
   Tytuł: BGP tranzyt przez AS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 20 sie 2014 10:54:28
Posty: 2
Mam własną pulę adresową PI i numer AS.

Zestawiam sesje z dwoma peer w różnych AS (dwóch różnych operatorów).

Jakie wpisy w RIPE powinny być po mojej stronie a jakie po stronie operatorów.

Ustawiłem obiekt route i wpisy import i export.
Jakie wpisy powinny być u operatorów ?
Wyczytałem że as-set:members powinien być na tranzytowych AS czyli u moich operatorów.

Sprawdzałem w bazie ripe jeden z nich ma ustawione as-set i z nim wszystko działa ok.
Czy oprócz tych wpisów które podałem potrzeba coś jeszcze po mojej stronie i po stronie operatora?? - sesja do peer oczywiście zestawiona prawidłowo.

U jednego operatora mój prefix nie propaguje się.... podejrzewam że kwestia wpisów - bo ewidentnie wycinany jest przez filtry.

_________________
aleksander


Na górę
Post: śr, 27 wrz 2017 21:03:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 365
Wpisy maja charakter informacyjny, wszystko dziala poprawnie bez nich.
Obiekt route oczywiscie obowiazkowo, import/export pod swoim ASem nieobowiazkowe.

Zglaszaj do swoich peerow co nie dziala. Musi dzialac :)


Na górę
Post: śr, 27 wrz 2017 21:18:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 20 sie 2014 10:54:28
Posty: 2
maly84 pisze:
Wpisy maja charakter informacyjny, wszystko dziala poprawnie bez nich.
Obiekt route oczywiscie obowiazkowo, import/export pod swoim ASem nieobowiazkowe.

Zglaszaj do swoich peerow co nie dziala. Musi dzialac :)


Dla pewności zapytam: rozumiem że obiekt route to połączenie mojej puli z moim AS bo ja jestem rozsyłającym... z własnego AS???

_________________
aleksander


Na górę
Post: śr, 27 wrz 2017 21:19:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 365
Tak jest, obiekt route laczy Twoj AS z Twoja klasa IP.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 20 cze 2018 21:03:11

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl