Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: ndz, 24 lut 2013 17:25:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 24 paź 2009 2:58:41
Posty: 177
Stawiając serwer iperfa będziesz raczej testował swój download, a raczej ktoś Ci będzie go testował :)


Na górę
Post: śr, 04 paź 2017 20:48:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 09 wrz 2013 22:14:51
Posty: 16
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Witam. Dołączając się do wątku poproszę o poradę.
Mam Metro Ethernet 1 Gbit. Z centrali Orange, światłem do urządzenia (Orange), z tego urządzenia ja odbieram po wkładce SFP światłem, do mojego konwertera a z niego do serwera. Wszystkie testy prędkości internetu wysycają łącze na maksymalnie ok 600 Mbit. Także Torrenty nie przebijają tej granicy. Podłączyłem komputer do zamiast serwera i zrobiłem testy. Zawsze nie przekraczam tych 600 Mbit. Sprawdziłem po swojej stornie wkładkę SFP pracuje Full duplex 1 Gb. Może ktoś, coś ...?

_________________
NETbis sp z oo
Jacek Brzostek
www.internet.netbis.pl


Na górę
Post: śr, 04 paź 2017 21:13:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1243
Lokalizacja: Kraków
Łącze 1G od orange będzie działało w okolicach 830-870 M więc brakuje Ci jeszcze ~250M do zatkania rury

sprawdź do serwerów orange
http://beta.speedtest.net/
jak się otworzy kliknij "zmień serwer" i wpisz w okienko "orange polska"


Na górę
Post: śr, 04 paź 2017 21:25:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 09 wrz 2013 22:14:51
Posty: 16
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Dzięki za odpowiedź. Testy robione na różnych serwerach, także na wielu serwerach beta.speedtest.net i kilku innych testerach. Patrząc od mojej strony serwer (1Gb - sprawdzone) konwerter 1 Gb z wkładką SFP (diagnostyka SFP pokazuje w porządku). Pozostają wkładki w urządzeniu Orange no i przypięcie w Orange.
Ale jeszcze raz dzięki, będę ich męczył.

_________________
NETbis sp z oo
Jacek Brzostek
www.internet.netbis.pl


Na górę
Post: śr, 04 paź 2017 21:29:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
hub_lan pisze:
Łącze 1G od orange będzie działało w okolicach 830-870 M więc brakuje Ci jeszcze ~250M do zatkania rury
(...)


830-870 Mbit - co tak słabo? Taka specyfika łącza MetroEthernet czy EOS?

@netbis: IXy mają czasem własne serwery iperf / btest. Wystarczy spytać o możliwość testów. Dodatkowo jeśli jesteś z jakimś znajomym ISP w tym samym IXie to najprościej poprosić go o udostępnienie serwera btest/iperf. Największe szanse masz na to jak jesteś w EPIXie, takie prośby widzę co kilka tygodni.

Jeśli łącze nie przekracza 600 Mbit to jeśli masz tę możliwość to nie podpisuj protokołu odbioru łącza, a w ostateczności zgłaszaj reklamacje dzień w dzień.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 14 paź 2017 22:42:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 mar 2009 11:23:48
Posty: 780
Z tego co pamiętam Orange nie chciało nigdy sprzedać więcej niż 85% fizycznej granicy rurki. I prawidłowo.

_________________
http://www.citynet.rzeszow.pl


Na górę
Post: ndz, 15 paź 2017 14:44:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1243
Lokalizacja: Kraków
Snake pisze:
Z tego co pamiętam Orange nie chciało nigdy sprzedać więcej niż 85% fizycznej granicy rurki. I prawidłowo.

dlatego napisałem że max 870 na 1G co zresztą jest bardzo rozsądne bo ktoś przez tor 1G spróbuje przewalić 1G i zaczną się straty pakietów itp i będzie miał niepotrzebne wąty do dostawcy transmisji


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest śr, 15 sie 2018 6:48:17

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl