Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 15 lut 2013 14:42:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
Panowie, jak testujecie łącza które kupujecie u swojego opa... powiedzmy 100-200 Mbps?
Jakieś serwery FTP? Bo chyba nie speedtest? Doradzcie cos... nie chodzi mi o pomiar, który miernikami wykonuje ekipa techniczna mojego opa. Raczej coś co mogę zrobić samemu.


Na górę
Post: pt, 15 lut 2013 14:59:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8316
Ja ostatnio tutaj prosiłem o koleżeński btest. Odpowiedzi było tyle, że mogłem sprawdzić wszystkie węzły wymiany ruchu :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 15 lut 2013 15:05:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
No co Ty? Czyli jacys dobrzy ludzie wystawili Ci btest Mikrotikowy w internecie? Od swojej strony robiles to na zwyklym pececie z winda? I przepuszczalo Ci taki wolumen ruchu?


Na górę
Post: pt, 15 lut 2013 15:41:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1941
Puść sobie zwykłego speedtesta do mnie na zgierz.speedtest.net.

Rurka 1Gb/s, więc nie dasz rady jej wysycić ;)


Na górę
Post: sob, 16 lut 2013 20:08:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4611
Zacznij ssać obrazy iso linuxa z dobrych serwerów FTP.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 16 lut 2013 23:56:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8316
pit pisze:
No co Ty? Czyli jacys dobrzy ludzie wystawili Ci btest Mikrotikowy w internecie? Od swojej strony robiles to na zwyklym pececie z winda? I przepuszczalo Ci taki wolumen ruchu?


Ja w węzłach mam tylko x86, także odpowiadając na twoje pytanie:
tak, są dobrzy ludzie na forum, którzy potrafią wystawić rurkę do testów pod 1Gbit nie żądając niczego w zamian. Oczywiście uprawnienia są tylko do btestów. ja ze swojej strony robię test z mikrotika

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 10:34:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
Dzięki Panowie za odpowiedz. Szczerze mówiąc wydaje mi się to nieprawdopodobne żeby ogólnopolski operator na literkę N robił mnie w konia i sprzedawał mniej niż na umowie. Jednak kurcze patrząc na wydajność łącza cały czas mi na to wygląda. Oczywiście sprawa jeszcze może być sprzętowa u mnie. Popytam jeszcze na forum czy na pewno dobrze mam skonfigurowaną wkładkę SFP w RB2011.

Niemniej robiąc testy speedtest.net do kolegi dominaz pokazuje mi ok 40 Mbps download, ruch sumaryczny na całym łączu nie przekracza ok 100 Mbps. No i najdziwniejsze jest to że są duże wahania. Przy jednym teście mam powiedzmy 100 Mbps sumarycznie a przy następnym ok 80 Mbps sumarycznie. A łącze ma być na 150 Mbps.

mixerDW pisze:
Zacznij ssać obrazy iso linuxa z dobrych serwerów FTP.


Dzięki. Spróbuję zapuścić kilka -naście sesji z róznych IP i zobaczę. Wcześniej próbowałem z noc.gts.pl ale tam dobijało do ok 100 Mbps tylko.


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 10:47:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
noc.cdp.pl jest lepsze niż gts

linuxa z ftp działa o wiele wydajniej

wyłącz kolejkowanie podczas testów wtedy będzie musiało lecieć max w innych przypadkach twoje testy mogą być "dławione" przez różne rodzaju wpisy w twoim MT


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 11:22:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
OloWeb pisze:
noc.cdp.pl jest lepsze niż gts

linuxa z ftp działa o wiele wydajniej

wyłącz kolejkowanie podczas testów wtedy będzie musiało lecieć max w innych przypadkach twoje testy mogą być "dławione" przez różne rodzaju wpisy w twoim MT


Faktycznie koledzy tutaj dobrze prawią. Pobierając obrazy distro linuxów różnych zamykam łącze i wcale nie potrzebuję do tego naście sesji, wystarczy kilka. Teraz sobie będę sprawdzał o różnych porach dnia. Tak więc jeszcze raz dziękuję za informacje.

A jest jakiś sprawdzony i dobry sposób żeby przetestować upload?

Co do kolejek. Oczywiście testuję to bezpośrednio wpięty do routera MT na którym poza statycznym routingiem nie ma dosłownie nic, żadnego kolejkowania, qos-a, natu itd.

Update:

No i zapuściłem sobie pobieranie z ftp linuxowych jeszcze raz i już nie jestem w stanie wycisnąć więcej niż ok 100-110 Mbps sumarycznego ruchu. Panowie powiedzcie mi proszę czy to jest normalny objaw? Czy wy jak sobie testujecie łącze to zawsze i o każdej porze jesteście je w stanie zamknąć?


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 12:42:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
to skoro masz bez kolejek

zapuść sobie "dobrego" torrenta on zawsze zamknie full łącze :) oczywiście min. DVD albo BR najlepiej ja zamykałem tak spore łącza ewentualnie dwa/trzy takie pliki z dobrej strony z torrentami


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 13:17:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 452
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Odpal iperf w trybie serwera i poproś innych o testy.

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 13:23:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 27 mar 2010 10:42:17
Posty: 332
cos mi sie wydaje ze nie tylko Ty jeden masz takie jazdy z N .
ostatnio w Mierzęcicach spotkalem sie z takim przypadkiem który opisujesz . i też N . z 260mbit osiagalne 210 .
no i w pruszkowie znajomy tez mowi ze go rżneli na kasę - ostro z nimi walczył i wywalczył .


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 14:32:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
Racja. "Na chłopski rozum" dobry torrent powinien całe łącze wysycić. Nie ma siły przecież, jak zacznie zaciągać od kilkuset peerów. Zapuszczę sobie i sprawdzę.

A serwer iperf-a w sumie też dobry pomysł. Dzięki za sugestię. W zasadzie myślałem wcześniej, że to jest niemożliwe i że na pewno coś u mnie jest nie tak, albo że nie ma miarodajnego testu. Ale jak czytam Wasze komentarze, to już wcale nie jestem tak na 100 proc pewien czy to przypadkiem nie u opa. W każdym razie sprawy nie odpuszczę, bo już przy poprzednim upgradzie łącza, w sumie był problem z uploadem ale odpuściłem, myśląc że w sumie nie da się tego sensownie przetestować.


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2013 16:53:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4611
Nie trzeba specjalnie sesjami zapychać max 2 - 3 i łącze powinno lecieć max. Zresztą aktualnie 1 sesja leci dużo więcej niż Ty chcesz osiągnąć:

Cytuj:
]# wget -O /dev/null http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/debian- ... -DVD-1.iso
--2013-02-17 15:53:24-- http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/debian- ... -DVD-1.iso
Resolving ftp.icm.edu.pl... 193.219.28.2, 2001:6a0:0:31::2
Connecting to ftp.icm.edu.pl|193.219.28.2|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 4695957504 (4.4G) [application/octet-stream]
Saving to: `/dev/null'

12% [===> ] 592,278,744 87.1M/s eta 48s


_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: wt, 19 lut 2013 9:41:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
Chłopaki a co powiecie o czymś takim? Normalny objaw? Obciążony serwer FTP po drugiej stronie? Czas testu w górnym prawym rogu. Robione wczoraj. Transfer z serwera FTP wieczorem leci na łeb na szyje.

http://ares.nazwa.pl/testy_predkosci/test_predkosci1.jpg
http://ares.nazwa.pl/testy_predkosci/test_predkosci2.jpg
http://ares.nazwa.pl/testy_predkosci/test_predkosci3.jpg
http://ares.nazwa.pl/testy_predkosci/test_predkosci4.jpg
http://ares.nazwa.pl/testy_predkosci/test_predkosci5.jpg


Na górę
Post: wt, 19 lut 2013 20:57:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1941
Ja bym zgłaszał awarię ;)


Na górę
Post: wt, 19 lut 2013 21:22:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 27 mar 2009 11:23:48
Posty: 780
A w której warstwie kupowałeś te megabity w 2 czy 3 ? :D jaki rozmiar ramki ? :D

_________________
http://www.citynet.rzeszow.pl


Na górę
Post: wt, 19 lut 2013 21:24:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4611
Jeśli jesteś wpięty kabelkami do opa, routera i serwera gdzie testujesz to zgłaszaj awarie bo to coś nie bardzo dobrze działa ;-)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: wt, 19 lut 2013 23:12:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
Mam bezpośrednio światło u siebie i przy testach wpinam się bezpośrednio do RB do którego jest wpięte ich światło. Ale podobno gdzieś to tam dalej leci radiolinia.

@Snake

Oczywiście nie mam tego nigdzie sprecyzowane w umowie.

Ja zgłoszę awarię, a oni mi na to że mogą wykonać test miernikiem. Tylko że to będzie test L2. I co mi z tego? Skoro to działa właśnie tak jak widać na załączonym obrazku...


Na górę
Post: śr, 20 lut 2013 3:13:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4611
Ty ale bez przesady... narzut ramek między L2 a L3 to nie 1/3 łącza ;-) Zgłaszaj i op...j ;-)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: śr, 20 lut 2013 11:18:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
Dzięki jeszcze raz. Wolę najpierw zapytać mądrzejszych. Będę robił takie testy do końca tygodnia i później im wyślę żeby nie było że to chwilowa sprawa.


Na górę
Post: śr, 20 lut 2013 11:32:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5160
ale ty masz łącze symetryczne z sla czy neostradę???
po co chcesz czekać do końca tygodnia??


Na górę
Post: śr, 20 lut 2013 15:45:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 29 wrz 2010 15:16:39
Posty: 35
Dobrze w testach sprawdza się iperf zwłaszcza aby sprawdzić Twój upload ;)


Na górę
Post: czw, 21 lut 2013 19:15:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3000
a nie możesz puścić przez to łącze realnego ruchu sieci i od biedy dociążyć jakimś gts'em czy cdp z poziomu routera brzegowego albo nawet lapka wpiętego gdzieś przy źródełku?>\


Na górę
Post: ndz, 24 lut 2013 11:02:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 06 paź 2011 13:03:54
Posty: 131
kamikaze pisze:
a nie możesz puścić przez to łącze realnego ruchu sieci i od biedy dociążyć jakimś gts'em czy cdp z poziomu routera brzegowego albo nawet lapka wpiętego gdzieś przy źródełku?>\


Ależ ja dokładnie tak te testy wykonuję. Na razie zgłosiłem awarię łącza. Wysłałem im dużo print screenów. Zobaczymy co z tym zrobią. W między czasie zrobię sobie serwer z iperfem tak jak koledzy radzą, bo coś mi się wydaje że upload też powinienem przetestować.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 1:03:01

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl