Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 13 sty 2021 13:15:58 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 27 wrz 2007 14:27:33
Posty: 91
hub_lan pisze:
lanc70 pisze:
Orin pisze:
Tak teraz spojrzałem na forum, spojrzałem na routery BGP. No faktycznie sesje BGP do RS1 i RS2 w Katowicach padły na ~3 minuty. Nikt do mnie jednak z klientów nie dzwonił/nie pisał i nie robił gównoburzy. Ruch przejęła Warszawa i tyle. Życie toczy się dalej.


No widzisz u mnie te 2-3 min to jakby ktos zerwal obraby sejmu (i tu juz nie zartuje) jednak nie sciemnialem...


no ale od tego masz drugą nogę żeby nawet tego nie zauważyć (od tego właśnie jest bgp i parę innych protokołów)


Jak długo i na jakim sprzęcie przełącza trasy?


Na górę
Post: śr, 13 sty 2021 13:26:45 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
daneq pisze:
hub_lan pisze:
lanc70 pisze:

No widzisz u mnie te 2-3 min to jakby ktos zerwal obraby sejmu (i tu juz nie zartuje) jednak nie sciemnialem...


no ale od tego masz drugą nogę żeby nawet tego nie zauważyć (od tego właśnie jest bgp i parę innych protokołów)


Jak długo i na jakim sprzęcie przełącza trasy?


na dellu r610 (2x4core) i debianie z birdem na pokładzie - kilka (czasem naście kiedy jest flap) sekund przy 4-5 sesjach


Na górę
Post: wt, 19 sty 2021 21:24:28 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 107
Najlepiej mieć redundancję np. wrix i epix, a nie dwa lacza do epix.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: wt, 19 sty 2021 21:48:23 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9031
Jak BGP ma parametry ustawione z sufitu, to choćby transmisja leciała prosto od dostawcy, to i tak będzie rzeźnia jak padnie łącze preferowane :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 19 sty 2021 22:22:04 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
Tymoteusz pisze:
Najlepiej mieć redundancję np. wrix i epix, a nie dwa lacza do epix.



I tak Korbank zareklamował swoją usługę w wątku EPIX ;)


Na górę
Post: wt, 19 sty 2021 22:22:47 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
Jak BGP ma parametry ustawione z sufitu, to choćby transmisja leciała prosto od dostawcy, to i tak będzie rzeźnia jak padnie łącze preferowane :)

fakt że jak się spier.... konfigurację to można czekac i godzinę ;)


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 17:33:09 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 107
hub_lan pisze:
Tymoteusz pisze:
Najlepiej mieć redundancję np. wrix i epix, a nie dwa lacza do epix.



I tak Korbank zareklamował swoją usługę w wątku EPIX ;)


Jak najbardziej, skoro rozwiązuje prblemy awarii w EPIX.

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 18:26:30 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
Tymoteusz pisze:
hub_lan pisze:
Tymoteusz pisze:
Najlepiej mieć redundancję np. wrix i epix, a nie dwa lacza do epix.



I tak Korbank zareklamował swoją usługę w wątku EPIX ;)


Jak najbardziej, skoro rozwiązuje prblemy awarii w EPIX.


a kiedyż to ostatnio była równoczesna awaria obu węzłów Epix ?

pomijając powyższe juz można zapiąć się do 3 węzłów Epix a prawdopodobieństwo równoczesnej wywrotki wszystkich 3 jest zerowe


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 18:54:22 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 177
Tymoteusz pisze:
Najlepiej mieć redundancję np. wrix i epix, a nie dwa lacza do epix.
Jak najbardziej, skoro rozwiązuje prblemy awarii w EPIX.


Ja znam dobry sposób, na rozwiązanie problemów z aviosem i korboxami (-;

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 19:28:36 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
vlop pisze:
Tymoteusz pisze:
Najlepiej mieć redundancję np. wrix i epix, a nie dwa lacza do epix.
Jak najbardziej, skoro rozwiązuje prblemy awarii w EPIX.


Ja znam dobry sposób, na rozwiązanie problemów z aviosem i korboxami (-;


chyba się domyślam ;)


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 22:38:13 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 107
Jak najbardziej padaly epix kat i waw wiele razy i też na raz. Co tam daleko patrzeć, nawet w ostatnich miesiącach. Epix nawet wydal komunikaty, ze musi dywersyfikować routery, aby oba na raz nie siadaly.

Jest jakieś techniczne uzasadnienie, ze należy wybierać tylko węzły epix? Bo z ducha dyskusji wynika właśnie tak. Zatem słucham.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 22:55:08 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
Tymoteusz pisze:
Jak najbardziej padaly epix kat i waw wiele razy i też na raz. Co tam daleko patrzeć, nawet w ostatnich miesiącach. Epix nawet wydal komunikaty, ze musi dywersyfikować routery, aby oba na raz nie siadaly.

Jest jakieś techniczne uzasadnienie, ze należy wybierać tylko węzły epix? Bo z ducha dyskusji wynika właśnie tak. Zatem słucham.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


chyba nie doczytałeś waść o tych awariach - od kilku ładnych lat nie miałem ani jednej sytuacji w której moi klienci nie mieli by netu via epix


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 23:01:14 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 107
Jest openpeering, polmix, global... - nie ma czegoś takiego jak "net" u ISP. Na takim poziomie ogólności nie da się konkretnie dyskutować.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 23:07:45 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
Tymoteusz pisze:
Jest openpeering, polmix, global... - nie ma czegoś takiego jak "net" u ISP. Na takim poziomie ogólności nie da się konkretnie dyskutować.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


a czy ja pisałem o isp czy o klientach tego isp?

żeby nie odczuwać problemów z pojedynczymi routerami na danych usługach

wystarczy mieć zduplikowane sesje na różne routery tej samej usługi w tym samym węźle praz duplikację między węzłami





piłeś nie pisz, nie piłeś wypij - wars wita i żegna


Na górę
Post: śr, 20 sty 2021 23:32:55 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 278
Lokalizacja: Wrocław
Tymoteusz pisze:
Jak najbardziej padaly epix kat i waw wiele razy i też na raz. Co tam daleko patrzeć, nawet w ostatnich miesiącach. Epix nawet wydal komunikaty, ze musi dywersyfikować routery, aby oba na raz nie siadaly.

To chyba mam jakiś inny EPIX. Nie było padu obu węzłów od ładnych kilku lat.


Na górę
Post: czw, 21 sty 2021 1:11:25 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 107
17 i 18 grudzień fiknęły oba routery, końcówka grudnia i 1 stycznia straty.

W sumie zazdroszczę Wam tej nieświadomości :-)

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: czw, 21 sty 2021 1:26:21 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
Tymoteusz pisze:
17 i 18 grudzień fiknęły oba routery, końcówka grudnia i 1 stycznia straty.

W sumie zazdroszczę Wam tej nieświadomości :-)

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka


owszem tyle że dwa to nie znaczy wszystkie - masz mizerne pojęcie o architekturze Epix a tym samym nie masz pojęcia jak zabezpieczyć siec przed wykopyrtką dwóch routerów - po czym opowiadasz banialuki na temat którego nie rozumiesz


Na górę
Post: czw, 21 sty 2021 2:37:59 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 278
Lokalizacja: Wrocław
Tymoteusz pisze:
17 i 18 grudzień fiknęły oba routery, końcówka grudnia i 1 stycznia straty.

W sumie zazdroszczę Wam tej nieświadomości :-)

Które oba routery?
1. OP-WAW 2 routeservery?
2. WAW-POLMIX kilka routerów
3. WAW-globalmix kilka routerów
4. OP-KAT 2 routeservery?
5. KAT-POLMIX kilka routerów
6. KAT-globalmix kilka routerów
Dwa padły? Niech i by 4 padły to nadal by nie było braku sieci ;-)


Na górę
Post: czw, 21 sty 2021 12:04:34 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 574
Tymoteusz pisze:
17 i 18 grudzień fiknęły oba routery

Bardzo ładne zagranie językiem polskim sugerujące, że routery są tylko dwa i oba padły.
Wystarczy zamienić "oba" na "dwa" i wszystko jest zgodne z prawdą, ale nie ma już takiego wydźwięku...


Na górę
Post: czw, 21 sty 2021 19:36:23 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
maly84 pisze:
Tymoteusz pisze:
17 i 18 grudzień fiknęły oba routery

Bardzo ładne zagranie językiem polskim sugerujące, że routery są tylko dwa i oba padły.
Wystarczy zamienić "oba" na "dwa" i wszystko jest zgodne z prawdą, ale nie ma już takiego wydźwięku...


a jak bardzo niknie w nicości taka hiobowa wieść, kiedy zabrzmi ona tak: fiknęły dwa z dwudziestu kilku routerów... ;)


Na górę
Post: pt, 22 sty 2021 22:07:48 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 107
Nie, no mizerną mam wiedzę o sieci. Jasne. Zajmuję się tym od 1996 i mamy najszybszą sieć na Dolnym Śląsku (żródło speedtest.pl).

Jak najbardziej świadomie napisałem oba, bo padły oba polmixy w obu węzłach (KATi WAW). Do tego przypchały się globale.

No to do faktów: to były awarie czy nie? :-)

No i na koniec, w sprawie tych lostów na niektórych upstreamach u operatora nadrzednego (a nie u ISP) i automatycznego skonfigurowania BGPów, które to wykryją i obejdą. Podzielcie się wiedzą, Panowie, bo ja nie umiem. Niedouczony jestem.

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: pt, 22 sty 2021 22:28:04 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9031
Tymoteusz pisze:
(...)
Jak najbardziej świadomie napisałem oba, bo padły oba polmixy w obu węzłach (KATi WAW). Do tego przypchały się globale.

No to do faktów: to były awarie czy nie? :-)

(...)


Może Tobie przypchały się globale. Nie wiem tego, nie wnikam. U mnie jednak wszystko wtedy działało ok. Polmix też padł jeden, drugi działał prawidłowo, więc nie siej defetyzmu .


Tymoteusz pisze:
(...)
No i na koniec, w sprawie tych lostów na niektórych upstreamach u operatora nadrzednego (a nie u ISP) i automatycznego skonfigurowania BGPów, które to wykryją i obejdą. Podzielcie się wiedzą, Panowie, bo ja nie umiem. Niedouczony jestem.
(...)


To nie wstyd przyznać się do niewiedzy. Niemniej jak peer BGP zaczyna działać nieprawidłowo/niestabilnie i dostajesz o tym info w stosownym dziale, to kto jest wtedy Twoim najlepszym przyjacielem? Koleś z uprawnieniami administratora do położenia sesji BGP :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 22 sty 2021 22:35:15 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 03 wrz 2013 18:41:25
Posty: 107
Orin pisze:
To nie wstyd przyznać się do niewiedzy. Niemniej jak peer BGP zaczyna działać nieprawidłowo/niestabilnie i dostajesz o tym info w stosownym dziale, to kto jest wtedy Twoim najlepszym przyjacielem? Koleś z uprawnieniami administratora do położenia sesji BGP :)


Tia...

Twój BGP jedynie widzi połączenia od Ciebie do Twojego operatora nadrzędnego, dostawcy. Nie widzi strat na łączach od Twojego dostawcy na zewnątrz. Taki przecież przypadek wystapił na przełomie roku.

_________________
Tymoteusz Biłyk
www.korbank.com


Na górę
Post: pt, 22 sty 2021 22:52:47 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9031
Nie da się wszystkiego zautomatyzować bez poświęcenia ogromnych nakładów środków i sił.


Może nie jesteś do tego przyzwyczajony, ale tak samo nie da się wszystkich zgłoszeń posyłać do /dev/null :)

Dlatego specjalnie napisałem wcześniej, że wtedy jest potrzebny ludź (i to nie byle jaki ludź) przy klawiaturze z dostępem do sterowania krytycznymi usługami.


BGP to jedynie protokół routingu, a nie "lek na całe zło", więc osobiście nawet mi przez myśl nie przeszło by on wiedział coś więcej, a tym bardziej: zastępował mnie w podejmowaniu krytycznych decyzji.

Jakby znów się trafił przypadek admina-idioty, który źle rozgłosił prefiksy i w rezultacie wyciął na chwilę Orange z cyfrowego podwórka (za pomocą bypassu), to też miałbyś pretensje do BGP? Czy jednak do admina-idioty? Dla przypomnienia: https://lipowski.org/isp/tepsa-odcieta- ... -x-i-plix/

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 23 sty 2021 12:32:18 
   Tytuł: Re: Epix
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 177
Orin pisze:
Może nie jesteś do tego przyzwyczajony, ale tak samo nie da się wszystkich zgłoszeń posyłać do /dev/null :)


To akurat zły przykład, bo zgłoszenia techniczne do aviosa zawsze lądują w /dev/null ;D

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kaefxx i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 sty 2021 12:43:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl