Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 05 sie 2017 11:00:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 11 sty 2014 15:35:22
Posty: 9
Witam wszystkich!
Chciałbym was zapytać jak wygląda sprawa z przenoszeniem siedziby Firmy od strony RIPE. Mam AS i sieć/24 zmieniam operatora (w zasadzie nowe łącze czeka w innej lokalizacji). Czy mogę sobie tak beztrosko rozgłosić mojego AS z innego miejsca? Zadziała to bez problemu? Nowy operator jest już przygotowany do zestawienia sesji z moim AS. Od strony RIPE powinienem coś zaktualizować?


Na górę
Post: sob, 05 sie 2017 11:07:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1387
Lokalizacja: Katowice
Powinieneś dodac obiekt route nowy, stary możesz skasować po czasie.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl


Na górę
Post: sob, 05 sie 2017 11:18:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 11 sty 2014 15:35:22
Posty: 9
Wielkie dzięki! Za szybką odpowiedz. Rozumie że zmiana mnt-routes jest tylko formalnością i bez tego nie będzie problemów z usługą, pytam bo jest mała skucha i człowiek który zakładał konto w RIPE już nie pracuje. Boje się nawet że stara domena @ na która zarejestrowany był as już dawno jest wygaszona.


Na górę
Post: sob, 05 sie 2017 11:23:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 81
Ale te /24 jest "Twoje" czy operatora z którym się rozstajesz. Jeśli Twoje to route zostaje tak jest, co najwyżej zmieniasz importy i exporty.

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Post: sob, 05 sie 2017 11:23:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1387
Lokalizacja: Katowice
W większości wypadków operatorzy sami piszą do upstreamów o aktualizację filtrów i mnt-route nie ma znaczenia, ale lepiej to mieć dodane.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl


Na górę
Post: sob, 05 sie 2017 13:02:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 93
BNQ2 pisze:
Witam wszystkich!
Chciałbym was zapytać jak wygląda sprawa z przenoszeniem siedziby Firmy od strony RIPE. Mam AS i sieć/24 zmieniam operatora (w zasadzie nowe łącze czeka w innej lokalizacji). Czy mogę sobie tak beztrosko rozgłosić mojego AS z innego miejsca? Zadziała to bez problemu? Nowy operator jest już przygotowany do zestawienia sesji z moim AS. Od strony RIPE powinienem coś zaktualizować?

Po dodaniu rekordu route i kilku dniach, zanim przeniesiesz routery do nowej lokalizacji, rozgłoś na próbę w nocy nawet z jakiegoś linux live i zobacz czy na dostępnych looking glassach (np. lg.atman.pl, lg.he.net) widać co trzeba.


Na górę
Post: ndz, 06 sie 2017 19:38:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 11 sty 2014 15:35:22
Posty: 9
Dziękuję wam za informację! Z ciekawości przetestuje ;]


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 19 sie 2017 11:03:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl