Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 20 lut 2014 9:51:29 
   Tytuł: Gdzie router BGP?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 05 lip 2013 12:11:13
Posty: 1
Witam. Mam poważny dylemat odnośnie zrestrukturyzowania swojej sieci:

Obrazek


Jestem dostawcą Interentu w miastach A, B, C i D. A to nasza główna lokalizacja gdzie mamy najwięcej klientów. Obecnie odbieramy tutaj grubą rurkę TK Express. Niestety na odcinku BE bardzo często zdarzają się przerwy przez które pada nam cała sieć w miejscowo ściach A i B. W A mamy możliwość podłącenia się do drugiego, niezależnego dostawcy. TK zaoferowało nam też usługę z miasta wojewódzkiego F dla miasta A. Niestety miasto F leży bardzo daleko a po drodze jest wiele słabych ogniw mogących powodować awarię. W dodatku już niedługo planujemy przejść na transmisję między A, C, D i miastem wojewódzkim E. Tam jest węzeł wymiany gdzie za taniochę możemy mieć mixa. W dodatku w A mielibyśmy backup. Pytanie brzmi: gdzie zatem ulokować router brzegowy BGP żeby w przypadku awarii BE większość sieci chodziła jak należy? Priorytetem są dla nas miejscowości A i B. NA BGP słabo się znam (robił mi to ktoś inny) Słyszałem o czymś takim jak iBGP. Wtedy dalibyśmy dwa routery w A i E ale jeśli nastąpi rozerwanie transmisji między nimi to wtedy nasz system autonomiczny rozpadnie się na dwa, router w A bedzie osiagalny przez drugiego dostawce, natomiast ten w E nadalby byl widoczny w IXie i przez innego operatora moglby zapewniac lacze dla C i D. Czy to mozliwe czy ja cos nie tak kumam? Jesli nie to jakie sa mozliwe lepsze rozwiazania?
Z gory dzieki za podpowiedzi!


Na górę
Post: czw, 20 lut 2014 11:03:02 
   Tytuł: Re: Gdzie router BGP?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 22 kwie 2008 14:22:40
Posty: 162
Lokalizacja: Wrocław
Jeżeli nie możesz zapewnić integralności sieci (poprzez np redundancję obwodu BE) to najprościej, ale pewnie najtrudniej byłoby posiadać dwa osobne ASy z osobną adresacją IP (jedna dla AB, druga dla CDE).
Jeżeli posiadasz jeden AS to przychodzi na myśl jeszcze jedna możliwość, mianowicie:

Przypuśćmy, że posiadasz adresację 10.0.0.0/23, wtedy adresujesz każdą lokalizację z osobna:
AB 10.0.0.0/24
CDE 10.0.1.0/24

Stawiasz router BGP w A i rozgłaszasz 10.0.0.0/24 do internetu
Stawiasz router BGP w E i rozgłaszasz 10.0.1.0/24 do internetu
Routery BGP spinasz wspomnianym iBGP i wtedy posiadasz wymaganą redundancję na wypadek padu któregokolwiek operatora tudzież obwodu BE.

Wymóg jest taki, że musisz posiadać adresację miminum /23 bo operatorzy filtrują prefiksy mniejsze niż /24. No i wymaga to pewnie przeadresowania istniejącej sieci.

_________________
http://cotton-networks.pl/
Przekaż 1% dla mojej córki https://web.facebook.com/milenkawojcik/


Na górę
Post: czw, 20 lut 2014 11:35:39 
   Tytuł: Re: Gdzie router BGP?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 19:36:30
Posty: 58
A nie prosiciej wyeliminować przerwy miedzy BE ? jakie przyczyny ze pada ta cześc ?


Na górę
Post: czw, 24 lip 2014 14:10:11 
   Tytuł: Re: Gdzie router BGP?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 894
Lokalizacja: Warszawa
W obu miastach styk do IXa i kolokacja BGPa w IX :)

_________________
Trzepak nie jest dla idiotów :)
http://mikrotik.net.pl/wiki/Dokumentacj ... krotik_3.0
Polecam.


Na górę
Post: wt, 25 lip 2017 22:00:39 
   Tytuł: Re: Gdzie router BGP?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1017
Lokalizacja: Suwałki
MARTZIN pisze:
W obu miastach styk do IXa i kolokacja BGPa w IX :)


Pytanie w jakich miastaj bo jak np. olsztyn albo warszawa to mogę ci załatwić oddzielne łącze backup z mix'em.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pn, 31 lip 2017 21:05:23 
   Tytuł: Re: Gdzie router BGP?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 894
Lokalizacja: Warszawa
Odgrzał koltecika...

_________________
Trzepak nie jest dla idiotów :)

http://mikrotik.net.pl/wiki/Dokumentacj ... krotik_3.0

Polecam.


Na górę
Post: wt, 01 sie 2017 12:23:25 
   Tytuł: Re: Gdzie router BGP?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 831
Lokalizacja: Szczytno
MethOd pisze:
MARTZIN pisze:
W obu miastach styk do IXa i kolokacja BGPa w IX :)


Pytanie w jakich miastaj bo jak np. olsztyn albo warszawa to mogę ci załatwić oddzielne łącze backup z mix'em.


Należy się nominacja do
Obrazek

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 21 sie 2017 4:50:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl