Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 16 gru 2014 0:02:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 16 paź 2013 10:16:23
Posty: 22
Witam,

Moja sieć wygląda tak jak na zamieszczonym "schemacie".

Obrazek

Chciałbym aby wyglądała nieco inaczej, ale nie wszędzie mogłem poprowadzić skrętkę.
Duża część sieci nie była projektowana przez mnie i teraz muszę to jakoś ogarnąć.

Legenda:
BŁĘKITNA LINIA -
Światłowód. W korytach jest też położony kabel telefoniczny 2x10 i rozszyty w A1, A7. A8, A9.
CZERWONA LINIA - z punktu A9 został poprowadzony nowy kabel do 4 komputerów w A10.
Stare okablowanie idące z punktu A6 zostanie jako zapasowe.
POMARAŃCZOWA LINIA - Miedź 5e.


Teraz pytania.
1. Muszę w lokalizacji A2, A3, A4, A5 (tutaj może uda się zrezygnować ze switcha), A10 zakupić średniej klasy switche.
Co polecacie. Mam na oku produkty firmy HP.
2. Zostawić w A9, A8, A7, A6 switche jakie są? Czy lepiej zmienić na coś bardziej solidnego, zarządzalnego.
3. Jaki switch do serwerowni? Generalnie będą tam stały dwa serwery. Oczywiście UPS + 2 x RFS + MEDIA KONWERTER.
4. W A9, A7, A8, A1 są media konwertery + UPS.
5. W A6 mam switch HP ProCurve J9561A 24GB może przerzucic go w inne miejsce, a na niego kupić coś lepszego?

Na AP będzie tylko puszczony LAN. Najważniejszym punktami będą A9, A8, A7 do których są podłączone AP i komputery.
Bardzo ważny będzie punkt A6 który jest połączony z A7, a dalej A7 po świałowodzie do serwerowni A1.
Muszę mieć dużą niezawodność w punkcie A6, A7, A1 i dalej A9, A8. Gdy padnie mi media konwerter w A7 to prawie wszystko leży.

Co Wy byście zrobili? Proszę o pomoc.


Na górę
Post: wt, 16 gru 2014 13:57:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 08 wrz 2009 7:52:09
Posty: 85
Najpierw solidna segmentacja zastanowił bym się co po sieci biega jakie usługi (Voip, monitoring, bazy-danych itd.) czasami warto przemyśleć politykę bezpieczeństwa.

Wydzielił bym siec „CORE” na przełącznikach zarządzanych i zrobił na niej ringa dla zapewnienia dostępności. ( Słabym punktem jest jeden punkt styku).

Co do sprzętu to najpierw przemyśleć co jest do osiągnięcia a potem dobierać pod konkretne miejsce instalacji.

Na A10 prosi się o pętle w sieci liczę ze kable z A6 odpowiednio zabezpieczone


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 7:28:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl