Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 11 lis 2014 21:28:42 
   Tytuł: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 31 lip 2011 11:33:10
Posty: 245
Lokalizacja: Malbork
Jako, że parę dni temu miałem w końcu chwilę czasu wolniejszego, postanowiłem przebudować sieć w domu - aby w końcu jakoś to wyglądało.

ISP to Multimedia - pakiet 30/2
Modem MM Arris CM820
Router + WIFI - Ubnt AirRouter z wgranym DD-WRT
TP-Link TL-SF1024
MikroTik RB750UP

Ubnt ma zajęte 2 porty:
1 - Do niego podłączony jest Acer D255 który pełni rolę serwera multimedialnego, serwera muzyki, radio, punktu pobierania itp.
2 - Do niego podłączony jest Switch

TL:
1 - Ubnt
2 - MT

MT podłączony jest do nauki - nie pełni w tej chwili żadnej funkcji.
Na DD-WRT ustawiony jest openvpn - w ten sposób łącze się z siecią i urządzeniami z zewnątrz. Dodatkowo uruchomiona jest dodatkowa siec wifi dla gości z separacją - tak aby nie mieli dostępu do niczego.

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Może ktoś pochwali się swoim rozwiązaniem?
Jeśli jakieś błędy popełniłem - krytyka mile wskazana.


Pozdrawiam

_________________
datpol.pl - rozwiązania dla biznesu
Szmanda.info - wizytówka


Na górę
Post: wt, 11 lis 2014 21:49:29 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
To moja :zlosnik:

http://cabana.ds.linux.pl/cabana/img/al ... C_0313.jpg
http://cabana.ds.linux.pl/cabana/img/al ... C_0314.jpg
http://cabana.ds.linux.pl/cabana/img/al ... C_0315.jpg
http://cabana.ds.linux.pl/cabana/img/al ... C_0316.jpg

RB750 jako switch (wcześniej był 750UP ale poszedł gdzie indziej)
RB2011 jako gateway

:)


Na górę
Post: wt, 11 lis 2014 23:08:30 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 31 lip 2011 11:33:10
Posty: 245
Lokalizacja: Malbork
Inna bajka - więcej tego masz niż ja :)
W POE brzydko zaciśnięta wtyczka :)
Czemu 750 robi tylko za switch?

_________________
datpol.pl - rozwiązania dla biznesu
Szmanda.info - wizytówka


Na górę
Post: śr, 12 lis 2014 9:16:31 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 739
Ja tez ostatnio to u siebie ogarnalem :-)
Siedzi tam 2xMT, zasilacz PoE, na dachu nanostation od "uryniorza" i jakis MT do LTE od czerwonego byka.
W szafie jeszcze najmniejszy NAS synology przelozony do obudowy 1U ktory robi za serwer pocztowy.
Na samym dole jeszcze UPS, bo duze acz chwilowe spadki napiecia wystepuja.


Załączniki:
R2.jpg
R2.jpg [ 156.77 KiB | Przejrzano 7551 razy ]
R1.jpg
R1.jpg [ 116.56 KiB | Przejrzano 7551 razy ]
Na górę
Post: śr, 12 lis 2014 9:19:10 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1792
Kurde a jak myślałem, że wrzucę zdjęcie swojej szafy z dwoma krosownicami to wszystkich zaskocze. A tu proszę, ktś inny ma jeszcze lepszy zestaw :)


Na górę
Post: śr, 12 lis 2014 9:26:40 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2685
Lokalizacja: Lublin
ko20, nie grzeje Ci się to? Bo sam mam szafkę, ale jakoś boję się ją obudować.
W szafce NAS QNAP HS-210, baza telefonu VoIP, switch 16xGbit, patchpanel, MT 750GL, a na szafce stoi Unifi Pro..


Na górę
Post: śr, 12 lis 2014 9:44:47 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 739
jo_gurt pisze:
ko20, nie grzeje Ci się to? Bo sam mam szafkę, ale jakoś boję się ją obudować.
W szafce NAS QNAP HS-210, baza telefonu VoIP, switch 16xGbit, patchpanel, MT 750GL, a na szafce stoi Unifi Pro..

Tam jest wiecej blachy niz elektroniki ;-) Do tego szafa jest gleboka (600mm) ze wzgledu na UPS, ktory tej jest dosyc gleboki.
Za tymi obudowami jest mnostow powietrza.
Mikrotiki zuzywaja po 3-4W? Zamkniete w malej obudowie maja kolo 50C.
NAS nawet mniej i to be wentylatora.


Na górę
Post: śr, 12 lis 2014 10:45:12 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5121
@JarekMK -przyjęło się że urządzenia powinny być montowane gniazdami do dołu, kurz i inne dziadostwo nie leci do środka, a ty masz lepszą diagnostykę (diody z przodu).
pozatym hmm switch tl jakby sporo za duży, i z przykręconymi łapami do racka na ścianie, średnio wygląda..


Na górę
Post: śr, 12 lis 2014 17:27:21 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
JarekMk pisze:
Inna bajka - więcej tego masz niż ja :)
W POE brzydko zaciśnięta wtyczka :)
Czemu 750 robi tylko za switch?


Oj tam, po 2 to ma nie wyglądać a działać  :jezyk:
Ponieważ z 2011 skończyły mi się porty 100Mb/s a szkoda psuć 1Gb/s więc używam jego bo mam pod ręką. Poza tym kilka vlanów tu lata więc ułatwia mi to robotę i mam większą kontrole nad innymi urządzeniami wpiętymi do niego, po prostu bez ruszania dupy do piwnicy mogę je wyłączyć :zlosnik:


Na górę
Post: śr, 12 lis 2014 22:26:22 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 16 maja 2012 20:55:49
Posty: 625
Lokalizacja: WLKP
ko20 pisze:
jo_gurt pisze:
ko20, nie grzeje Ci się to? Bo sam mam szafkę, ale jakoś boję się ją obudować.
W szafce NAS QNAP HS-210, baza telefonu VoIP, switch 16xGbit, patchpanel, MT 750GL, a na szafce stoi Unifi Pro..

Tam jest wiecej blachy niz elektroniki ;-) Do tego szafa jest gleboka (600mm) ze wzgledu na UPS, ktory tej jest dosyc gleboki.
Za tymi obudowami jest mnostow powietrza.
Mikrotiki zuzywaja po 3-4W? Zamkniete w malej obudowie maja kolo 50C.
NAS nawet mniej i to be wentylatora.

Jak jest tak fajnie to ktoś się musi przyp..rdolić i to będę ja. Kolego @ko20 fajnie masz to wszystko ogarnięte na prawdę szacun. Tylko czy to wszystko było robione pod nie działające łącze od "uryniorza"? No wiesz, serwer pocztowy, fajna szafa i inne bajery a wcześniej przeciętny klient który nie potrafi znaleźć alternatywy... :hmm:


Na górę
Post: czw, 13 lis 2014 16:26:31 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 739
adamosad pisze:
Jak jest tak fajnie to ktoś się musi przyp..rdolić i to będę ja. Kolego @ko20 fajnie masz to wszystko ogarnięte na prawdę szacun. Tylko czy to wszystko było robione pod nie działające łącze od "uryniorza"? No wiesz, serwer pocztowy, fajna szafa i inne bajery a wcześniej przeciętny klient który nie potrafi znaleźć alternatywy... :hmm:

Czyli wedlug Ciebie, jesli w tym kraju sa dziurawe drogi to nie mogę miec dobrego samochodu, tylko powinienem jezdzic 25-letnim golfem?

Obecne łacza mam dwa: uryniorza i LTE. Ani jedno ani drugie nie jest idealne, wiec zachodzi tzw rzeźba w gównie, zeby to utrzymac w ruchu.
A i tak polowy rzeczy ktore bym chcial, zrobic nie moge na tych łączach.
Wolabym miec 1 porzadne łącze kablowe. Ale nikt mi go nie chce zaproponowac. Krzycze glosno, ze 2000PLN za przylacze zaplace!! Ciagle nic.

"Alternatyw" to ja kilka znalazlem: symetryk po radiu 20/20 za 1500PLN. Swiatłowód 100/100 za 2000PLN. Ktorys kolega z forum (w ramach zartu raczej) chcial mi doslas 150mbit za .... 10.000PLN. Wiec sam widzisz, jakzesz kuszace sa to alternatywy!

Obecnie skrzykuje sasiadow z paru ulic, zeby wspolnie molestowac duzych operatorow o jakas inwestycje na terenie.

Wiec na Twoje "przyp..rdalanie" sie, ze "przecietny klyjent nie umie alternatywy znalezc" odpowiem krotko acz dosadnie: Wal się.

pozdrawiam
marcin


Na górę
Post: czw, 20 lis 2014 18:44:33 
   Tytuł: Re: Sieć domowa
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2120
Lokalizacja: /usr/src/sys
widze Przemku ze ogarnales ten swoj artystyczny balagan :) ja sie pochwale jak zrobie CCR-owi zasilanie 24V bo na razie w szafie mam troche rozpierdziel ale najwazniejsze ze dziala wszystko oprocz jednego nieposlusznego mostu o ktorym napisalem w dziale "Dzielenie Internetu"

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 5:08:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl